Τοπικά

Πρόληψη συμπεριφορών υψηλού κινδύνου στα Δημοτικά της Μαγνησίας – Πρόγραμμα με τη συμμετοχή 716 μαθητών

Πρόγραμμα πρόληψης συμπεριφορών υψηλού κινδύνου (YouthPower) για μαθητές εφαρμόστηκε σε 17 δημοτικά σχολεία της Μαγνησίας. Το πρόγραμμα θα συνεχιστεί και την επόμενη σχολική χρονιά και στόχος είναι η δικτύωση των εκπαιδευτικών σ’ όλη τη Θεσσαλία.
Το πρόγραμμα εφαρμόστηκε από τον Ιανουάριο έως τον Μάιο στη Μαγνησία σε συνεργασία με την Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας και το αντίστοιχο Γραφείο Σχολικών Δραστηριοτήτων Μαγνησίας και οι επωφελούμενοι ήταν 716 μαθητές. Αρχικά εκπαιδεύτηκαν οι εκπαιδευτικοί που εφάρμοσαν το πρόγραμμα και δόθηκε στους γονείς ένα σύντομο ειδικό εγχειρίδιο, ώστε να κατανοήσουν και να συμβάλουν στην εκπαίδευση, αντίστοιχο εγχειρίδιο με εκπαιδευτικό υλικό δόθηκε (8 βιωματικά εργαστήρια) στους μαθητές καθώς και ένας οδηγός εφαρμογής στους εκπαιδευτικούς.

Ο καθηγητής πληροφορικής, υπεύθυνος του ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ. και συνεργάτης του προγράμματος Youth Power για τη Θεσσαλία, ειδικευμένος σε θέματα που αφορούν την πρόληψη συμπεριφορών υψηλού κινδύνου με έμφαση στο διαδίκτυο κ. Αλέξανδρος Καπανιάρης ανέφερε πως «το πρόγραμμα YouthPower αποτελεί μια ολοκληρωμένη παρέμβαση πρόληψης συμπεριφορών υψηλού κινδύνου και απευθύνεται σε παιδιά που βρίσκονται στην προεφηβεία. Το παιδαγωγικό και επιστημονικό του πλαίσιο βασίζεται στο μοντέλο ανάπτυξης δεξιοτήτων Ζωής και στις αρχές της κοινωνικής και συναισθηματικής μάθησης. Απευθύνεται σε μαθητές της Ε’ και ΣΤ’ Δημοτικού που βρίσκονται στη μεταβατική φάση της προεφηβείας. Την επιστημονική ευθύνη και τον συντονισμό του προγράμματος έχει η Ελληνική Εταιρεία Εφηβικής Ιατρικής www.youth-med.gr, σε συνεργασία με τη Μονάδα Εφηβικής Υγείας (Μ.Ε.Υ.), Β΄ Παιδιατρική Κλινική Πανεπιστημίου Αθηνών, Νοσοκομείο Παίδων «Π & Α Κυριακού» www.youth-health.gr.

Το πρόγραμμα έχει στόχο, μέσω της βιωματικής προσέγγισης, να βοηθήσει τους συμμετέχοντες μαθητές μεταξύ άλλων να αποκτήσουν γνώσεις αναφορικά με μια πλειάδα συμπεριφορών υψηλού κινδύνου, όπως είναι οι εξαρτησιογόνες ουσίες και εξαρτητικές συμπεριφορές (κάπνισμα, αλκοόλ, υπερβολική ενασχόληση με τυχερά παιχνίδια), διαδικτυακές συμπεριφορές υψηλού κινδύνου και σχολικό εκφοβισμό.
Επίσης να τους δώσει τη δυνατότητα να εξασκηθούν και να αποκτήσουν δεξιότητες που θα τους θωρακίσουν ψυχικά και να αποκτήσουν ένα θετικό τρόπο σκέψης που θα τους κινητοποιήσει στην υιοθέτηση στάσεων και συμπεριφορών που διασφαλίζουν μια υγιή και ισορροπημένη ζωή.
Ο κ. Καπανιάρης το τελευταίο διάστημα συνέγραψε το βιβλίο «Youth On Line, Ψηφιακή Παιδεία – Χρήση της Τεχνολογίας από παιδιά» με την επιστημονική επιμέλεια της Άρτεμις Τσίτσικα, επίκουρη καθηγήτρια Εφηβικής Ιατρικής, Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Αθηνών, υπεύθυνη της Μονάδας Εφηβικής Υγείας, Β’ Παιδιατρική Κλινική Πανεπιστημίου Αθηνών, «Νοσοκομείο «Π. & Α. Κυριακού»
Ο υπεύθυνος Σχολικών Δραστηριοτήτων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας Αντώνης Αντωνίου ανέφερε πως «συμμετείχαμε ως Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης – Γραφείο Σχολικών Δραστηριοτήτων στο πρόγραμμα Youth Power και οι εντυπώσεις μας είναι εξαιρετικές σε ένα πρόγραμμα με ουσία και άριστο εκπαιδευτικό υλικό».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το