Τοπικά

Πρόληψη από τα Δημοτικά κατά του καπνίσματος – Πρόγραμμα εκπαίδευσης σε οκτώ σχολεία της Μαγνησίας

Πρόγραμμα αγωγής υγείας με τίτλο «Κάπνισμα: Όχι εμείς!» εφαρμόστηκε για πρώτη φορά φέτος σε Δημοτικά της Μαγνησίας με στόχο τη μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση των μαθητών και τη θωράκισή τους απέναντι στην τόσο αρνητική αυτή εξάρτηση.
Το κέντρο πρόληψης των εξαρτήσεων και προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας «Πρόταση Ζωής»-ΟΚΑΝΑ υλοποίησε το πολύ ενδιαφέρον αυτό πρόγραμμα φέτος, από τον Οκτώβριο μέχρι και τον Μάιο, με τη συμμετοχή εκπαιδευτικών από οκτώ Δημοτικά, 5ο, 28ο, 32ο Βόλου, 3ο Αλμυρού, 2ο Φερών, 1ο Βελεστίνου και Πλατάνου.
Οι εκπαιδευτικοί παρακολούθησαν ειδικό πρόγραμμα εκπαίδευσης πριν την υλοποίηση του προγράμματος και συμμετείχαν σε μηνιαίες συναντήσεις υποστήριξης κατά την εφαρμογή του από το επιστημονικό προσωπικό της «Πρότασης Ζωής» καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Οι συντονίστριες του προγράμματος Μαίρη Μπακατσέλου (ψυχολόγος) και Γιούλη Πετροπούλου (κοινωνιολόγος) με τις δασκάλες της ΣΤ’ Τάξης του 5ου Δημοτικού Βόλου Φανή Ρίζου και Αναστασία Μάνη

Οι συντονίστριες του προγράμματος κ.κ. Μαίρη Μπακατσέλου (ψυχολόγος) και Γιούλη Πετροπούλου (κοινωνιολόγος) ανέφεραν πως «η μετάβαση από το Δημοτικό στο Γυμνάσιο αποτελεί κρίσιμη περίοδο στη διαμόρφωση των αντιλήψεων και των στάσεων σχετικά με το κάπνισμα, αφού η αρνητική στάση που έως τότε έχουν υιοθετήσει τα παιδιά, μπορεί να αμβλυνθεί και να μετατραπεί σε ανοχή του καπνίσματος από την παρέα ή ακόμα και στον πειραματισμό. Επομένως σημαντική κρίνεται η υλοποίηση παρεμβάσεων πρόληψης σε παιδιά Δημοτικού, προτού αποδυναμωθούν οι ισχυρές μέχρι τότε αντιλήψεις και στάσεις σε σχέση με το κάπνισμα, ενώ ήδη κάποια παιδιά έχουν ήδη ξεκινήσει την επαφή τους με τον καπνό».
Οι δασκάλες της ΣΤ’ Τάξης του 5ου Δημοτικού Βόλου κ.κ. Φανή Ρίζου και Αναστασία Μάνη που υλοποίησαν το πρόγραμμα, επισήμαναν πως «το κέρδος από το πρόγραμμα πρόληψης και τα βιωματικά εργαστήρια ήταν μεγάλο για εμάς τις δασκάλες και τους μαθητές. Τα παιδιά εκτός από τις απαραίτητες γνώσεις για τους κινδύνους του καπνίσματος είχαν τη δυνατότητα να εκφραστούν πολύπλευρα μέσω της δραματοποίησης, της ζωγραφικής, της συγγραφής κειμένων, να επιχειρηματολογήσουν, να μοιραστούν προσωπικές εμπειρίες. Γνώρισαν πολύπλευρα τον εαυτό τους και τους συμμαθητές τους, τα δυνατά, αλλά και τα αδύνατα στοιχεία του χαρακτήρα τους που τους δυσκολεύουν στη ζωή. Γνωρίσαμε καλύτερα εμείς τους μαθητές μας, οι οποίοι βοηθήθηκαν στη διαχείριση των συναισθημάτων και των προβλημάτων τους και κατέκτησαν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και εμπιστοσύνη στον εαυτό τους. Έμαθαν την αξία της συνεργασίας, το να βοηθάει ο ένας τον άλλο».

Το πρόγραμμα «Κάπνισμα; Όχι Εμείς!» προέκυψε από την ανάγκη ενός αξιόπιστου και έγκυρου εργαλείου αναφορικά με την πρόληψη του καπνίσματος στα Δημοτικά Σχολεία. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα αγωγής υγείας δημιουργήθηκε στο πλαίσιο της συνεργασίας των κέντρων πρόληψης των εξαρτήσεων και προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Νομού Θεσσαλονίκης, του Νομού Ροδόπης και του Νομού Ξάνθης, του ΟΚΑΝΑ, του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης και Πληροφόρησης για τα Ναρκωτικά και της 4ης ΥΠΕ Μακεδονίας και Θράκης, αλλά και του Νοσοκομείου «Θεαγένειο».
Στο πρόγραμμα συμμετέχουν μαθητές των δύο τελευταίων τάξεων του Δημοτικού.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το