Κόσμος

Προκλητικές δηλώσεις κατά των προσφύγων από τον πρόεδρο της Τσεχίας

ImageHandler

Σε νέο παραλήρημα κατά των μεταναστών στην Ευρώπη προχώρησε ο πρόεδρος της Τσεχίας, Μίλος Ζέμαν, ο οποίος αναφέρθηκε σε πλούσιους πρόσφυγες με iphones, οι οποίοι χρησιμοποιούν τα παιδιά τους ως ανθρώπινες ασπίδες, προκειμένου να δικαιολογήσουν τη μετακίνησή τους στην Ευρώπη, ενώ επεσήμανε πως η ήπειρος διέρχεται τη μεγαλύτερη κρίση της μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο πρόεδρος Μίλος Ζέμαν έχει χρησιμοποιήσει πολύ αυστηρή γλώσσα εναντίον των μεταναστών, γεγονός που προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, ο οποίος αυτή την εβδομάδα κατηγόρησε επίσης την Πράγα ότι συστηματικά θέτει υπό κράτηση μετανάστες κάτω από άθλιες συνθήκες για να αποθαρρύνει άλλους επίδοξους μετανάστες.
Στο τελευταίο του αυτό ξέσπασμα, στην ταμπλόιντ εφημερίδα Blesk, ο Ζέμαν κατηγόρησε τους πλούσιους οικονομικούς μετανάστες ότι εκμεταλλεύονται κυνικά τα παιδιά για να φθάσουν στην ΕΕ. «Τα παιδιά χρησιμεύουν ως ανθρώπινες ασπίδες για τύπους με iPhones ώστε να δικαιολογήσουν το κύμα μεταναστών», τόνισε χαρακτηριστικά ο Τσέχος πρόεδρος σε βιντεοσκοπημένη του συνέντευξη που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της Blesk. «Αυτοί που κρύβονται πίσω από τα παιδιά…κατά τη γνώμη μου, δεν αξίζουν καμία συμπόνοια. Μεταφέρουν τα παιδιά με πλαστικές βάρκες, γνωρίζοντας ότι κινδυνεύουν να πνιγούν», σχολίασε ο Ζέμαν, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία από το 2013 κι είναι ο πρώτος άμεσα εκλεγμένος πρόεδρος της χώρας.

Πρόσφατα, ο πρόεδρος είχε προβεί σε ανάλογες δηλώσεις με στόχο τους πρόσφυγες λέγοντας μάλιστα «κανένας δεν σας κάλεσε εδώ». Επίσης πρόσφατα δήλωσε ότι οι μετανάστες θα πρέπει να «τηρούν τη σαρία αντί τους νόμους της Τσεχίας” και ότι “οι άπιστες γυναίκες θα πρέπει να λιθοβολούνται και οι κλέφτες να ακρωτηριάζονται στα χέρια». Ο Ζέμαν έχει επιτεθεί εναντίον των γυναικών που είναι πιστές μουσουλμάνες σχολιάζοντας ότι “θα στερηθούμε τη γυναικεία ομορφιά επειδή θα είναι καλυμμένες από την κορυφή μέχρι τα νύχια. Αυτό σίγουρα θα είναι προς όφελος κάποιων γυναικών, αλλά αυτές είναι λίγες». Την Πέμπτη, ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Ζάιντ Ραάντ αλ-Χουσέιν χαρακτήρισε «ισλαμοφοβικά» τα σχόλια του Τσέχου προέδρου.

Επίσης ο Χουσέιν άσκησε δριμεία κριτική εναντίον της Δημοκρατίας της Τσεχίας–μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ–για τις κακές συνθήκες υπό τις οποίες φιλοξενούνται οι πρόσφυγες στα κέντρα υποδοχής, μεταξύ των οποίων και παιδιά, προτού συνεχίσουν το ταξίδι τους για τη δυτική Ευρώπη. Σήμερα ο Ζέμαν κάλεσε τον Χουσέιν να επισκεφθεί την Τσεχία για να επιθεωρήσει ο ίδιος τα κέντρα φιλοξενίας. Περισσότεροι από 600.000 μετανάστες και πρόσφυγες, οι περισσότεροι από τη Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν, έχουν μέχρι στιγμής πραγματοποιήσει το επικίνδυνο ταξίδι προς την Ευρώπη, σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΟΗΕ.

Πηγή www.protothema.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το