Ελλάδα

Οι προκλήσεις της Αγκυρας δυσκολεύουν (και) το Κυπριακό

Το θρίλερ της επικύρωσης ή όχι της συμφωνίας μεταξύ ΕΕ και Καναδά απασχόλησε κυρίως τη δεύτερη ημέρα της Συνόδου Κορυφής. Μετά τη μη έγκριση της συμφωνίας από το περιφερειακό Κοινοβούλιο της Βαλλωνίας οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται.

«Για την Κομισιόν η συμφωνία δεν έχει αποτύχει» δήλωσε πηγή της Επιτροπής. Στη συνάντηση των Ευρωπαίων ηγετών συζητήθηκαν ακόμη το Μεταναστευτικό, το Brexit και η κατάσταση στη Συρία.

Το θέμα που είχε μεγαλύτερη σχέση με την Ελλάδα ήταν το Προσφυγικό. Ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ικανοποιημένος από το κείμενο των συμπερασμάτων, το οποίο, όπως είπε, «αντανακλά τις ελληνικές απόψεις, παρότι υπάρχουν χώρες που βάζουν αστερίσκους ακόμη και στα συμπεράσματα της Συνόδου». «Δεν πήραμε την απόφαση να σφραγίσουμε τις προσφυγικές ροές, αλλά να χτυπήσουμε τους διακινητές και να αντικαταστήσουμε τις παράνομες ροές με νόμιμες» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, ο οποίος επέμεινε στο ζήτημα της αποτελεσματικής και όχι της «ευέλικτης» αλληλεγγύης.

Ο κ. Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι παρομοίως πρέπει να εφαρμοστεί γρήγορα η φιλελευθεροποίηση των θεωρήσεων για την είσοδο της Τουρκίας στην ΕΕ, «μόνο, όμως, με την εφαρμογή όλων των κριτηρίων έναντι όλων των κρατών-μελών, χωρίς εξαίρεση για την Κύπρο, διότι γνωρίζετε ότι η Τουρκία θέλει η Κύπρος να εξαιρεθεί».

Κατανόηση στο ζήτημα των εγγυήσεων για το Κυπριακό δήλωσε ότι βρήκε από τους ομολόγους του κατά τις επαφές που είχε ο Ελληνας πρωθυπουργός. «Συζήτησα το θέμα με τον πρόεδρο Ολάντ και την καγκελάριο Μέκρελ, όπου βρήκα την απόλυτη κατανόηση» είπε ο κ.Τσίπρας. «Δεν νοείται βιώσιμη λύση που προβλέπει την παραμονή των τουρκικών στρατευμάτων στο νησί. Στο ζήτημα που αφορά την Ελλάδα, τις εγγυήσεις, διότι τα υπόλοιπα αφορούν την ίδια την Κύπρο και εκεί στηρίζουμε μεν την κυπριακή κυβέρνηση αλλά δεν παρεμβαίνουμε, το πλαίσιο των εγγυήσεων είναι αναχρονιστικό και πρέπει να καταργηθεί», εξήγησε.

Δημιουργία κλίματος
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η μοναδική εγγύηση που χρειάζεται για τον κυπριακό λαό είναι η ίδια η λύση και ενημέρωσε ότι είχε μια θετική συζήτηση με την πρωθυπουργό της Βρετανίας Τερέζα Μέι, η οποία του επισήμανε ότι «η Βρετανία δεν θα αξιώσει εγγυήσεις εάν οι άλλες δυνάμεις δεν θέσουν θέμα». «Η Ελλάδα δεν θα θέσει θέμα εγγυήσεων» είπε ο πρωθυπουργός, συμπλήρωσε όμως ότι «τον τελευταίο καιρό με τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου δεν είμαστε σίγουροι ότι δημιουργείται κλίμα για την επίλυση του Κυπριακού».

Σε σχέση με τη συμφωνία με τον Καναδά (CETA), o κ. Τσίπρας τόνισε ότι το κείμενο που παρελήφθη πριν από έναν χρόνο δεν ικανοποιούσε την Ελλάδα, αλλά στο ενδιάμεσο διάστημα η χώρα μας πέτυχε τέσσερις βελτιώσεις: την επικύρωση από εθνικά Κοινοβούλια, την προσφυγή σε εθνικά και διεθνή και όχι ad hoc δικαστήρια, κατοχύρωσε το δικαίωμα της επανεθνικοποίησης κρατικής περιουσίας που έχει ιδιωτικοποιηθεί και πέτυχε την κατοχύρωση εργαζομένων και καταναλωτών.

 Πηγή: Έθνος
Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το