Ελλάδα

Πρόκληση με αληθινά πυρά στο Αιγαίο

Ασκηση (έστω ολιγόλεπτη) με πραγματικά πυρά (έστω «μικρού διαμετρήματος») εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων, «με το έτσι θέλω», χωρίς καμία προηγούμενη έγκριση ή νομιμοποίηση…

 Οι Τούρκοι συνεχίζουν να προκαλούν στο Αιγαίο δοκιμάζοντας τα όρια της ελληνικής αντίδρασης, σε μια προφανή προσπάθεια να παγιώσουν το «γκρίζο». Στις συστηματικές τουρκικές προκλήσεις από αέρος (τις εισόδους στο FIR Αθηνών χωρίς σχέδιο πτήσεως, τις παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου κ.ά.) έρχονται πλέον να προστεθούν και νέες προκλήσεις από… θαλάσσης: η «κρουαζιέρα» των Τούρκων στρατηγών στα Ιμια, η πολύωρη «στάθμευση» της τουρκικής ακτοφυλακής κοντά στη νήσο Παναγιά, το υποτιθέμενο «κυνηγητό» μεταξύ ελληνικών και τουρκικών σκαφών (αγαπημένο θέμα των τουρκικών Μίντια τις τελευταίες εβδομάδες) και η άσκηση με πραγματικές βολές κοντά στο Φαρμακονήσι χθες το πρωί.

Η απόφαση του ΝΑΤΟ
Η χρονική στιγμή της τελευταίας πρόκλησης δεν είναι τυχαία. Ερχεται στον απόηχο της αναμενόμενης προχθεσινής απόφασης των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες για τη συνέχιση της ΝΑΤΟϊκής επιχείρησης στο Αιγαίο. Η Τουρκία προσπάθησε να μπλοκάρει αυτή τη συνέχιση, αλλά έχασε, μειοψηφούσα γαρ. Και λίγες ώρες αφότου «έχασε» στις Βρυξέλλες, είπε να κάνει και μια μίνι άσκηση με πραγματικά πυρά στα ελληνικά χωρικά ύδατα. «Η Τουρκία δεν θέλει το ΝΑΤΟ στο Αιγαίο για να μην έχουν εικόνα οι σύμμαχοι της προκλητικής της δραστηριότητας» σχολιάζουν κυβερνητικές πηγές στο «Εθνος».

Εν τω μεταξύ, βέβαια, η προκλητική δραστηριότητα βαίνει κλιμακούμενη. Τις βραδινές ώρες της 16ης Φεβρουαρίου οι τουρκικές Αρχές εξέδωσαν οδηγία προς ναυτιλλομένους (NAVTEX 221/17) αναγγέλλοντας άσκηση πυρών σε περιοχή ανατολικά του Φαρμακονησίου, προγραμματισμένη για το πρωί της 17ης Φεβρουαρίου, μεταξύ 07.00 και 09.00, όπως σημειώνει στη σχετική του ανακοίνωση το ελληνικό ΓΕΕΘΑ. Στο Γενικό Επιτελείο Εθνικής Αμυνας σήμανε συναγερμός, καθώς είναι η πρώτη φορά που οι Τούρκοι ανακοινώνουν άσκηση με πυρά στη συγκεκριμένη περιοχή. Οι ελληνικές Αρχές απάντησαν με δική τους οδηγία (NAVTEX 87/17) καθιστώντας την προηγούμενη τουρκική NAVTEX άκυρη «λόγω αναρμοδιότητας εκδόσεως αλλά και διότι επικάλυπτε ελληνική επικράτεια». Παράλληλα έσπευσε στην περιοχή και η ελληνική κανονιοφόρος «ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ».

Περιπολικό σκάφος του τουρκικού πολεμικού ναυτικού, το «Κουσάντασι», τελικώς προχώρησε από τη θεωρία στην πράξη, «πλέοντας ανατολικά του Φαρμακονησίου» και «εκτελώντας πυρά με πυροβόλα μικρού διαμετρήματος» για περίπου 15 λεπτά, λίγο πριν από τις 08.00 το πρωί. Η ελληνική κανονιοφόρος «ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ» παρακολουθούσε από κοντά, ζητώντας την απομάκρυνση των Τούρκων και τη διακοπή των πυρών. Το τουρκικό περιπολικό σκάφος τελικώς αποχώρησε λίγα λεπτά μετά, κινούμενο βόρεια. Το τουρκικό μήνυμα, ωστόσο, παραμένει.

Για «προκλητική και απαράδεκτη ενέργεια» που βάζει σε κίνδυνο «τη σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής» κάνουν λόγο ελληνικές διπλωματικές πηγές. «Το υπουργείο Εξωτερικών προβαίνει σε όλες τις δέουσες ενέργειες, μέσω της πραγματοποίησης των αναγκαίων διαβημάτων και της ενημέρωσης φίλων, συμμάχων και διεθνών Οργανισμών», όπως σημειώνεται.

Η Αγκυρα από την πλευρά της επιλέγει αυτόν τον τρόπο για να δηλώσει «παρούσα» στο Αιγαίο σε μια κρίσιμη στιγμή, καθώς η Τουρκία οδεύει προς δημοψήφισμα (για την υπερπροεδρία Ερντογάν στις 16 Απριλίου) και το Συριακό προς «επίλυση».

Ο Ερντογάν βρίσκεται στη Συρία εγκλωβισμένος. Οι Ρώσοι τον προειδοποιούν να μη στραφεί ενάντια στον Ασαντ και οι Αμερικανοί να μη στραφεί ενάντια στους Κούρδους. Και οι δύο δε, Ρώσοι και Αμερικανοί, του στέλνουν το μήνυμα ότι δεν είναι εκείνος που κάνει κουμάντο στη Συρία, αλλά εκείνοι. Ενδεικτικό το «κατά λάθος» ρωσικό πλήγμα εναντίον τουρκικών στόχων, αλλά και η φημολογία περί χερσαίας επέμβασης των Αμερικανών στη Συρία. Ο Ερντογάν, ωστόσο, κρατάει ανοιχτά όλα τα μέτωπα (του Αιγαίου και του Κυπριακού συμπεριλαμβανομένων) και συνεχίζει να προκαλεί διεκδικώντας πολλά (για να εξασφαλίσει έστω λίγα).

Πίσω στην Αθήνα, η κυβέρνηση παραμένει σε εγρήγορση παρακολουθώντας στενά τις κινήσεις του νευρικού γείτονα. Από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Β’ Αθηνών, Γιώργος Κουμουτσάκος απέστειλε χθες επιστολή στον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά ζητώντας τη σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ). «Λόγω της ιδιαίτερης σοβαρότητας των ζητημάτων που ανακύπτουν, εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζητώ, επειγόντως, επίσημη ενημέρωση με τη σύγκληση του ΕΣΕΠ για την κατάσταση, την πορεία και τις προοπτικές των ελληνοτουρκικών σχέσεων, σε όλα τα πεδία και τομείς (πολιτικό-διπλωματικό, ασφάλεια, Προσφυγικό, οικονομία)» σημειώνει στην επιστολή του ο κ. Κουμουτσάκος.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο

Μοιραστείτε το