Τοπικά

Προκαταρκτική για τον Βιολογικό – Σε οικολογική βόμβα με ευθύνη της ΔΕΥΑΜΒ εξελίχθηκαν οι εγκαταστάσεις σύμφωνα με το ΤΕΕ

Τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης με θέμα τα αποτελέσματα των μετρήσεων στις εξόδους του Βιολογικού, που έγιναν εντός του περασμένου μήνα και έδειχναν επιβάρυνση του Παγασητικού Κόλπου από εντερόκοκκους και κολοβακτηρίδια, διέταξε η Εισαγγελία Πρωτοδικών Βόλου.

Η προκαταρκτική ανατέθηκε σε πταισματοδίκη, που θα λάβει καταθέσεις από τους εμπλεκόμενους στην υπόθεση, ύστερα από τα αποτελέσματα των μετρήσεων που είχε καταθέσει η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας κ. Δωροθέα Κολυνδρίνη και είχε αποκαλύψει η «Θ». Τις μετρήσεις είχε κάνει η Περιφερειακή Ενότητα. Η προκαταρκτική εξέταση θα εστιαστεί, στο κατά πόσο είχε μολυνθεί το περιβάλλον από το μικροβιακό φορτίο και κατά πόσο τα μικροβιακά φορτία ήταν επικίνδυνα για την υγεία των πολιτών. Τα δείγματα, που παραλήφθηκαν στις 14 Ιανουαρίου από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος και κοινοποιήθηκαν στη ΔΕΥΑΜΒ, είχαν δείξει ότι στην έξοδο του Βιολογικού και στα δείγματα που λήφθηκαν στις 11.30 το πρωί, τα ολικά κολοβακτηριοειδή ήταν 4.900.000 ανά 100/mlg, τα ecoli 650.000 και οι εντερόκοκκοι 84.000. Στις 2 το μεσημέρι, στο ίδιο σημείο οι μετρήσεις έδειξαν για τα ολικά κολοβακτηριοειδή 10.000.000, τα ecoli 1.300.000 και τους εντερόκοκκους 130.000. Στις 5.30 το απόγευμα οι τιμές αυξήθηκαν ακόμη περισσότερο. Τα ολικά ήταν 11.000.000, τα ecoli 1.600.000 και οι εντερόκοκκοι 140.000.
Τα όρια που θέτει η νομοθεσία είναι 500 ml/100. Το οργανικό φορτίο, δηλαδή το COD, με όριο τα 90 mlg κυμαίνονταν από 65 έως 75, τα BOD με όριο τα 25 ήταν μεταξύ 14 και 16, η αμμωνία με όριο τα 7,5 ήταν από 30 έως 35.
Την ίδια ημέρα και τις ίδιες ώρες μετρήσεις είχαν γίνει και στο αντλιοστάσιο εξόδου επεξεργασμένων λυμάτων και καταγράφηκαν επίσης ασύλληπτες τιμές.
Τα ολικά κολοβακτηριοειδή στην πρώτη μέτρηση ήταν 4.400.000, στη δεύτερη 28.000 και στην τρίτη 2.800.000, ανά 100 mlg. Τα ecoli στις τρεις μετρήσεις καταγράφηκαν στις 400.000, στις 2.000 και στις 90.000. Οι εντερόκοκκοι ήταν 85.000, 400 και 83.000. Η αμμωνία κυμάνθηκε από 33 έως 35, τα COD από 68 έως 76. Στην έξοδο του Βιολογικού, στο Αγκίστρι το πρωί καταγράφηκαν 5.500.000 ολικά κολοβακτηριοειδή, το μεσημέρι επίσης και το απόγευμα 2.700.000. Τα ecoli ήταν 860.000, 900.000 και 310.000. Οι εντερόκοκκοι ήταν 230.000, 150.000 και 60.000.

Οικολογική βόμβα για τον Παγασητικό

Ο βιολογικός βρίσκεται σε τεράστιο κίνδυνο και κατ’ επέκταση ο Παγασητικός στον οποίο εδώ και 4 μήνες διοχετεύονται καθημερινά 600 κιλά έως ένας τόνος τοξική αμμωνία. Χθες η συνεδρίαση της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ ήταν αποκάλυψη για τον κίνδυνο που διατρέχει το οικοσύστημα και αποκαλύφθηκαν και τα «κρυμμένα» στοιχεία-μετρήσεις της ΔΕΥΑΜΒ για τον Βιολογικό. Αποκαλύφθηκε αυτό που η ΔΕΥΑΜΒ και ο Δήμος Βόλου διέψευδαν. Οι μετρήσεις -όπως παρουσιάστηκαν χθες- είναι ίδιες με αυτές που έχει στη διάθεσή του το τμήμα Περιβάλλοντος της Περιφέρειας και έχει φέρει στο φως της δημοσιότητας η «Θεσσαλία». Και δεν θα μπορούσε να είναι αλλιώς, όπως επισημάνθηκε από τον χημικό μηχανικό και πρόεδρο της Αντιπροσωπείας κ. Γούναρη, εφόσον τα δείγματα λαμβάνονταν ταυτόχρονα από τις δύο υπηρεσίες. Σε περιπτώσεις, οι μετρήσεις που η ΔΕΥΑΜΒ διενήργησε από μόνη της είναι χειρότερες από αυτές της Περιφέρειας.
Αν και κλήθηκαν στη συνεδρίαση κανένα διευθυντικό στέλεχος της ΔΕΥΑΜΒ δεν εμφανίστηκε στη συνεδρίαση της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ, εκτός από τον κ. Κουτσιφέλη που έλαβε πρόσκληση ως πρώην διευθυντής του Βιολογικού. Ο ίδιος, εφόσον παρουσιάστηκαν τα στοιχεία, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να γίνεται υδραυλικό bypass, δηλαδή το λύμα να διοχετεύεται απευθείας στο Αγκίστρι. Δηλαδή να συνδέεται η είσοδος της εγκατάστασης με τα ανεπεξέργαστα λύματα, με το αντλιοστάσιο των επεξεργασμένων, που διαθέτει τα λύματα στο Αγκίστρι. Αυτό ωστόσο πρέπει σύμφωνα με τον Νόμο να συμβαίνει μόνον όταν υπάρχει πρόβλημα βλάβης για λίγες ώρες ή για λίγες ημέρες, ώστε να διεξαχθούν εργασίες συντήρησης και επισκευής. Σύμφωνα με τον Νόμο η ΔΕΥΑΜΒ πρέπει να ενημερώνει σε περίπτωση βλάβης, ωστόσο το ΤΕΕ το απασχόλησε η ενδεχόμενη μονιμότητα της κατάστασης, εφόσον αυτό προκύπτει από τις μετρήσεις.
Σε ερώτηση για ποιο λόγο οι τιμές δείχνουν εκατομμύρια κολοβακτηρίδια στο αντλιοστάσιο και στο φρεάτιο όπου διοχετεύονται τα λύματα στο Αγκίστρι και διαφορετικές-κατά πολύ χαμηλότερες τιμές στην έξοδο που απέχει 40 μέτρα από το αντλιοστάσιο απάντησε πως πρόκειται ….για διαφορετικό λύμα. Εκεί εδράζεται και η τεχνική εξήγηση περί υδραυλικού bypass, καθώς και οι εξηγήσεις που έδωσαν οι τεχνικοί ότι ο βιολογικός δεν μπορεί πλέον με χημικό τρόπο να κάνει επεξεργασία παρότι τριτοβάθμιος. Ο κ. Κουτσιφέλης συμφώνησε με τον κ. Γούναρη ότι η κατάσταση για το οικοσύστημα θα είναι πολύ σοβαρή αν συνεχιστεί το πρόβλημα. Επεσήμανε όμως ότι εάν έχει γίνει bypass δεν το γνωρίζει καθώς δεν εργάζεται στον βιολογικό.
Ο κ. Γούναρης τόνισε πως υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στην επεξεργασία λυμάτων και παρουσίασε όλες τις μετρήσεις τόσο της ΔΕΥΑΜΒ, όσο και της Περιφέρειας που είναι ίδιες. «Τα στοιχεία είναι απόλυτα τεκμηριωμένα από την έξοδο του Βιολογικού, την δεξαμενή επεξεργασίας, το αντλιοστάσιο, το φρεάτιο εξόδου και το τέλος του Αγωγού στο Αγκίστρι», είπε και παρουσίασε όλους τους ενδεχόμενους κινδύνους που θα αντιμετωπίσει ο Βόλος από την εμφάνιση φυτοπλαγκτού στο οικοσύστημα και στην τροφική αλυσίδα.
Τοξική αμμωνία, κολοβακτηρίδια, ολικό άζωτο και φώσφορος συνιστούν εκρηκτικό μείγμα για τον Παγασητικό.

Η αμμωνία έχει υπέρβαση 1.633%
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ίδιας της ΔΕΥΑΜΒ και της Περιφέρειας η αμμωνία παρουσιάζει υπέρβαση 1.633%, τα στερεά 11% και το ολικό άζωτο 25%.
«Η αμμωνία είναι τοξικός παράγοντας κινδύνου. Είναι τοξική και το οικοσύστημα δέχεται από 600 κιλά μέχρι ένα τόνο ημερησίως από τον βιολογικό. Θα έπρεπε να δέχεται το περισσότερο 30 κιλά. Το οικοσύστημα δέχεται 10.000 φιάλες τοξικής αμμωνίας των 500 ml. Δεν ξέρω πως αλλιώς να το πω…» είπε ο ίδιος.
Όπως τόνισε, το οικοσύστημα εκτρέπεται με απρόβλεπτες συνέπειες και το φυτοπλαγκτόν υπάρχει κίνδυνος να αυξηθεί ανεξέλεγκτα.
«Δυστυχώς η κατάσταση είναι συνεχόμενη και δεν αναγνωρίζεται από τη ΔΕΥΑΜΒ» τόνισε η πρόεδρος του ΤΕΕ κ. Νάνσυ Καπούλα, που σημείωσε πως για τα 41.000.000 κολοβακτηριοειδή και τους τόνους αμμωνίας που χύνονται στο οικοσύστημα κλήθηκαν τα στελέχη της ΔΕΥΑΜΒ αλλά δεν εμφανίστηκαν.
Παρέμβαση έγινε και από τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου κ. Τσάμη που τόνισε πως τα κολοβακτηρίδια είναι ο μέγιστος δείκτης του κινδύνου.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το