Τοπικά

Προκαταρκτική για την κατάσχεση χρημάτων της ΔΕΥΑΜΒ από την ΕΡΓΗΛ

Τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για τη δέσμευση των χρημάτων της ΔΕΥΑΜΒ από την τεχνική εταιρεία ΕΡΓΗΛ μέσω της Τράπεζας Πειραιώς, που έγινε στις 7 Αυγούστου, παρήγγειλε η Εισαγγελία Πρωτοδικών Βόλου.
Η Εισαγγελία διερευνά μέσω της προκαταρκτικής, αν τελέστηκαν τα αδικήματα της απάτης, της απιστίας και της κατάχρησης δημοσίου συμφέροντος σε βαθμό κακουργήματος. Η προκαταρκτική ανατέθηκε σε πταισματοδίκη και αναμένεται να ληφθούν καταθέσεις τόσο από τον τότε πρόεδρο της ΔΕΥΑΜΒ κ. Αρ. Σαββάκη, που είχε καταθέσει και σχετική μήνυση, όσο και από τους εμπλεκόμενους στην υπόθεση, Τράπεζα Πειραιώς και ΕΡΓΗΛ.
Όπως είναι γνωστό, στις 7 Αυγούστου, είχε παραδοθεί στην τεχνική εταιρεία ΕΡΓΗΛ ποσό ύψους 1.420.000 ευρώ, από τους λογαριασμούς της ΔΕΥAMB στην Τράπεζα Πειραιώς, στους οποίους η τεχνική εταιρεία έχει επιβάλει, με δικαστική απόφαση, κατάσχεση εις χείρας τρίτων, λόγω οφειλών της ΔΕΥΑΜΒ προς την ίδια από παλαιότερα έργα, τα οποία, κατά τη Δημοτική Αρχή Βόλου, είναι αμφισβητούμενα και προϊόν διαπλοκής. Πρόκειται για την πρώτη εκταμίευση μετά την κατάσχεση, η οποία θα συνεχιστεί μέχρι την τελική εξόφληση της επιχείρησης.

Η διοίκηση της ΔΕΥΑΜΒ είχε αντιδράσει τότε στην κατάσχεση των χρημάτων, διότι όπως υποστήριξε, «εκκρεμεί ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών και Βόλου η εκδίκαση των ανακοπών και των ασφαλιστικών μέτρων κατά της ΕΡΓΗΛ και της εις βάρος της ΔΕΥΑΜΒ αναγκαστικής εκτέλεσης, προκειμένου να προστατευθούν τα χρηματικά διαθέσιμα της δημοτικής επιχείρησης στις τράπεζες.
Παρ’ όλο που τον μήνα Αύγουστο αναστέλλεται πάσα εκτέλεση (άρθρ. 147 επ. ΚΠολΔ). Ενώ σύμφωνα με το άρθρο 11 του Κώδικα περί δικών του Δημοσίου (Κ.Δ. από 26.6./10.7.1944, Α’ 139) προβλέπεται ότι σε όλες τις δίκες του Δημοσίου δεν τρέχει καμία προθεσμία εις βάρος του κατά τη διάρκεια των δικαστικών διακοπών, οι οποίες, σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 11 του ν. 1756/1988 (Α’ 35), αρχίζουν την 1η Ιουλίου και λήγουν την 15η Σεπτεμβρίου. Αν και κατ’ άρθρ. 276 ΚΔΚ οι ΔΕΥΑ απολαμβάνουν των δικονομικών προνομίων του Δημοσίου.

Παρόλο που επανειλημμένως με εξώδικα που έχουμε επιδώσει δια δικαστικών επιμελητών στις τράπεζες με τις οποίες συνεργάζεται η ΔΕΥΑΜΒ, ήτοι και στην τράπεζα Πειραιώς, έχουμε καταδείξει τον ακατάσχετο χαρακτήρα των τραπεζικών λογαριασμών της, διότι αφορούν σε ανταποδοτικά τέλη, μισθοδοσίες αλλά και δημόσια έργα, όπως άλλωστε έχει ήδη νομολογηθεί σύμφωνα με την υπ’ αρ. 17/2002 απόφαση του Αρείου Πάγου, ενώ επιπλέον έχουμε με έμφαση επισημάνει την αξίωση της ΔΕΥΑΜΒ κατά της ΕΡΓΗΛ, ύψους περί τα 6.500.000 ευρώ, ως αχρεωστήτως καταβληθέντα χρήματα και επί των οποίων αναμένεται απόφαση από το Πενταμελές Εφετείο Λάρισας. Ωστόσο και παρόλα τα ως άνω, κατά πρωτοφανή αδιαφορία και για τη δημόσια υγεία και τον δημόσιο σκοπό που επιτελεί η ΔΕΥΑΜΒ με την χρηματοδότηση των υποδομών της, των λειτουργικών εξόδων και της μισθοδοσίας των υπαλλήλων της, η τράπεζα Πειραιώς, μέσα στον Αύγουστο, παρέδωσε δια τραπεζικής επιταγής το δεσμευμένο ποσό περί το 1.420.000€ στην ΕΡΓΗΛ όλως αδικαιολογήτως. Η ΔΕΥΑΜΒ καυτηριάζει την απαράδεκτη αυτή κίνηση της τράπεζας Πειραιώς και δηλώνει ότι θα στραφεί εναντίον της ενώπιον των αστικών και ποινικών δικαστηρίων, προκειμένου να υπερασπίσει τα δίκαιά της, διεκδικώντας τη δέουσα αποζημίωση και αναζητώντας την ενοχή των υπευθύνων».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το