Τοπικά

Προκαταρκτική για την ανεμβολίαστη νοσηλεύτρια στο Κέντρο Υγείας Βόλου

Tη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης παράγγειλε η εισαγγελέας Πρωτοδικών Βόλου, με αφορμή δημοσιεύματα των τοπικών εφημερίδων, σύμφωνα με τα οποία υπάλληλος σε δημόσια δομή υγείας του Βόλου που ήταν ανεμβολίαστη, ασθένησε με κορωνοϊό, με συνέπεια να υπάρχει έντονος προβληματισμός στην τοπική κοινωνία και φόβος.

Όπως είχε αναφέρει πρόσφατα η «Θ», το 40% περίπου των εργαζόμενων στις δημόσιες δομές υγείας στη Μαγνησία είναι ανεμβολίαστοι, ενώ συγκεκριμένο περιστατικό καταγγέλθηκε στο Κέντρο Υγείας Βόλου. Πρόκειται για υπάλληλο του Κέντρου, που όπως καταγγέλθηκε, δεν είχε εμβολιαστεί και είχε βρεθεί θετική στον κορωνοϊό. Η υπάλληλος-φέρεται να μην είναι νοσηλεύτρια- είχε τεθεί σε καραντίνα και είχε επιστρέψει στο πόστο της, όταν τελικά αποδείχτηκε αρνητική στον ιό. Πάντως το ιατρικό προσωπικό του Κέντρου Υγείας, που είναι εμβολιαστικό κέντρο, φέρεται να έχει στο σύνολό του εμβολιαστεί. Υπολογίζεται, πως από τα 60 άτομα, νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό (χειριστές μηχανημάτων, βοηθοί ακτινολόγων κ.ά.) περίπου 10 δεν έχουν εμβολιαστεί. Αρχικά ο αριθμός των ανεμβολίαστων ήταν μεγαλύτερος, με τις παραινέσεις όμως της διεύθυνσης ορισμένοι πείστηκαν να εμβολιαστούν. Στο Κέντρο Υγείας Βόλου λειτουργεί εμβολιαστικό κέντρο, το οποίο καθημερινά εμβολιάζει από 370 έως 400 άτομα, ενώ επίσης άλλα 100 άτομα εξυπηρετούνται στα ιατρεία πρωτοβάθμιας φροντίδας, που λειτουργούν στο ίδιο κτίριο. Η εισαγγελική παραγγελία ανατέθηκε σε πταισματοδίκη και το διερευνώμενο αδίκημα είναι αν έχει παραβιαστεί ο νόμος για την προστασία των πολιτών από τη διάδοση ασθενειών.

Σύμφωνα με το άρθρο 285 του Ποινικού Κώδικα, η παραβίαση των μέτρων για την πρόληψη των ασθενειών (συμπεριλαμβανομένου και του κορωνοϊού, αφού πρόκειται για μεταδοτική ασθένεια) διώκεται και συγκεκριμένα: «1. Όποιος παραβιάζει τα μέτρα που έχει διατάξει ο νόμος ή η αρμόδια αρχή για να αποτραπεί η εισβολή ή η διάδοση μιας μεταδοτικής ασθένειας τιμωρείται: α) με φυλάκιση έως τρία έτη ή χρηματική ποινή αν από την πράξη μπορεί να προκύψει κοινός κίνδυνος για ζώα, β) με φυλάκιση και χρηματική ποινή αν από την πράξη μπορεί να προκύψει κίνδυνος μετάδοσης της ασθένειας σε αόριστο αριθμό ανθρώπων. 2. Αν η παραβίαση είχε ως αποτέλεσμα μεταδοθεί η ασθένεια σε ζώα, επιβάλλεται φυλάκιση τουλάχιστον τριών ετών και χρηματική ποινή, και αν είχε ως αποτέλεσμα να μεταδοθεί σε άνθρωπο, επιβάλλεται κάθειρξη έως δέκα έτη. 3. Αν η παραβίαση είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο άλλου επιβάλλεται κάθειρξη τουλάχιστον δέκα ετών και αν προκλήθηκε ο θάνατος μεγάλου αριθμού ανθρώπων, το δικαστήριο μπορεί να επιβάλει ισόβια κάθειρξη. 4. Όποιος στις περιπτώσεις της παραγράφου 1 παραβιάζει τα μέτρα από αμέλεια, τιμωρείται: α) στην περίπτωση του στοιχείου α’ με χρηματική ποινή ή παροχή κοινωφελούς εργασίας και β) στην περίπτωση του στοιχείου β’ με φυλάκιση έως δύο έτη ή χρηματική ποινή».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το