Τοπικά

Προκαταρκτική για την αέρια ρύπανση από την Εισαγγελία μετά από  μήνυση της Δωροθέας Κολυνδρίνη 

Τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης με αφορμή τη μήνυση που κατέθεσε η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας και Β. Σποράδων Δωροθέα Κολυνδρίνη τον περασμένο Αύγουστο για την αέρια ρύπανση στον Βόλο, παράγγειλε η Εισαγγελία Πρωτοδικών.
Η προκαταρκτική διερευνά την πιθανή ρύπανση και υποβάθμιση του περιβάλλοντος από βιομηχανικές μονάδες που λειτουργούν στην περιοχή του Δήμου Βόλου.
Στη μήνυση που είχε καταθέσει η κ. Κολυνδρίνη, αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι
«κατά την τήξη του παλαιοσιδήρου στον ηλεκτρικό κλίβανο, καθώς και κατά τη φάση της απόχυσης, διαπιστώθηκε διαφυγή μεγάλων ποσοτήτων καπναερίων στο βόρειο τμήμα του κτιρίου του χαλυβουργείου (όπου βρίσκεται ο κλίβανος), οι οποίες δεν απορροφούνταν πλήρως από το σύστημα απαγωγής και επεξεργασίας των αερίων αποβλήτων, με αποτέλεσμα να διαφεύγουν στην ατμόσφαιρα, μέσω των ανοιγμάτων του κτιρίου, προκαλώντας ρύπανση και υποβάθμιση του περιβάλλοντος. Επίσης, διαπιστώθηκε έντονη δυσοσμία κυρίως εντός του χώρου του χαλυβουργείου. Ομοίως, διαπιστώθηκε διαφυγή μέρους των καπναερίων και από τον φούρνο – κάδο στον οποίο παραμένει ο ρευστός χάλυβας πριν τη διαδικασία της συνεχούς χύτευσης. Η οσμή αυτών των καπναερίων που διαφεύγουν του κλιβάνου τήξης και του φούρνου – κάδου, διαπιστώθηκε ότι προσομοίαζε με την οσμή που υπάρχει πολλές φορές στο πολεοδομικό συγκρότημα του Βόλου τις μεταμεσονύκτιες και τις πρωινές κυρίως ώρες (τις καθημερινές περίπου έως τις 8.00 π.μ. και τα Σαββατοκύριακα περίπου έως τις 10.00 π.μ.)».

Και προστίθεται: «Με βάση τα παραπάνω στοιχεία, παρακαλούμε να ενεργήσετε άμεσα, με σκοπό την αναζήτηση τυχόν ποινικών ευθηνών, που προκύπτουν από τα παραπάνω έγγραφα. Επειδή, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 28 παρ. 3 Ν. 1650/1986, όπως αντικαταστάθηκε με την παράγραφο 2 του άρθρου 7 του Ν. 4042/2012, ΦΕΚ Α 24/13/2/2012: «2. Όποιος προκαλεί ρύπανση ή υποβαθμίζει το περιβάλλον με πράξη ή παράλειψη που αντιβαίνει στις διατάξεις του νόμου αυτού ή των κανονιστικών πράξεων που εκδίδονται κατ’ εξουσιοδότησή του, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους ή και χρηματική ποινή 3.000,00 έως 60.000,00 ευρώ. Αν η πράξη του προηγούμενου εδαφίου τελέστηκε από αμέλεια, επιβάλλεται φυλάκιση μέχρι ενός έτους ή και χρηματική ποινή. Αν οι αρνητικές επιπτώσεις της ρύπανσης ή της υποβάθμισης του περιβάλλοντος, είναι, με βάση το είδος ή την ποσότητα των ρύπων ή την έκταση ή τη σημασία της υποβάθμισης περιορισμένες, επιβάλλεται φυλάκιση μέχρι ενός έτους ή και χρηματική ποινή».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το