Τοπικά

Προκαταρκτική εξέταση για τον ιερέα με τα μηνύματα κατά των εμβολίων

 

Τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για τον ιερέα που φέρεται να έστελνε αντιεμβολιαστικά μηνύματα στους πιστούς, παρήγγειλε χθες η εισαγγελέας Πρωτοδικών Βόλου, μετά την έκταση που έχει λάβει το ζήτημα και τις σχετικές καταγγελίες που έχουν γίνει. Ο ιερέας απολογήθηκε χθες στον μητροπολίτη Δημητριάδος Ιγνάτιο, ενώ ο μητροπολίτης απέστειλε νέα εγκύκλιο στους ιερούς ναούς για το ζήτημα.

Η εισαγγελέας ζητεί να διερευνηθεί αν υπήρξε από τον ιερέα διασπορά ψευδών ειδήσεων για λόγους δημόσιας υγείας, καθώς και αν υπήρξε διέγερση των πολιτών σε ανυπακοή, κατηγορίες για τις οποίες εφόσον ασκηθεί δίωξη, θα είναι σε βαθμό πλημμελήματος. Η διενέργεια της προκαταρκτικής ανατέθηκε στην Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Βόλου, που αναμένεται να ανοίξει το κινητό τηλέφωνο του ιερέα και να διερευνήσει αν απέστειλε μηνύματα σε πιστούς κατά των εμβολίων και τη βασιμότητα των καταγγελλομένων. Ο ιερέας του ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου Καναλίων εμφανίστηκε χθες ενώπιον του μητροπολίτη Δημητριάδος κ. Ιγνατίου, καθώς απασχόλησε την κοινή γνώμη με καταγγελίες ότι προέβαινε συστηματικά σε αντιεμβολιαστική προπαγάνδα. Σε σχετική ανακοίνωση της Μητρόπολης Δημητριάδος αναφέρονται τα εξής: «Ενώπιον του Μητροπολίτου Δημητριάδος κ. Ιγνατίου εμφανίστηκε σήμερα ο εφημέριος του Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου Καναλίων π. Αθανάσιος Σκοπιανός. Ο π. Αθανάσιος, τις τελευταίες ημέρες, απασχόλησε αρνητικά την κοινή γνώμη, καθώς αποκαλύφθηκε, διά του Τύπου, αλλά και διά προσωπικών καταγγελιών από ενορίτες του και όχι μόνο, ότι προέβαινε συστηματικά σε αντιεμβολιαστική προπαγάνδα. Η στάση του κληρικού παραβαίνει σαφώς τις ξεκάθαρες θέσεις και υποδείξεις της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, ως και του μητροπολίτου κ. Ιγνατίου, που αφορούν στον εμβολιασμό ως το μόνο μέσον για την αντιμετώπιση της πανδημίας, ενώ προκαλεί σύγχυση και αμηχανία στον λαό. Ο εφημέριος των Καναλίων δήλωσε ενώπιον του επισκόπου ότι, «κατόπιν της δημοσιότητας πού δόθηκε γύρω από το πρόσωπό μου, επιθυμώ να ζητήσω ταπεινά συγγνώμη από τον επίσκοπό μου και από τους ενορίτες μου για την απερισκεψία μου, η οποία μπορούσε να παρασύρει ή να θέσει σε κίνδυνο κάποιον από τους ενορίτες μου».

Εγκύκλιο σημείωμα
Εξάλλου επείγον εγκύκλιο σημείωμα απέστειλε χθες προς τους κληρικούς της Μητρόπολης Δημητριάδος ο μητροπολίτης κ. Ιγνάτιος, επανερχόμενος στο ζήτημα της στάσης των κληρικών απέναντι στην πανδημία και για τους εμβολιασμούς. Ολόκληρο το σημείωμα έχει ως εξής:
«Θέμα: «Απαγόρευση τοποθετήσεων για τον μη εμβολιασμό για τη νόσο Covid-19». Αγαπητοί πατέρες και αδελφοί, με το υπ. αριθμ, πρωτ. 724/26/8/2021 εγκύκλιο σημείωμά μου, τον περασμένο Αύγουστο, απευθύνθηκα με τρόπο πατρικό και παραινετικό προς όλους σας για την δύσκολη κατάσταση που συνεχίζεται λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού covid-19 και τον εμβολιασμό σας. Ατυχώς, αναγκάζομαι, ως μη όφειλε, να επανέλθω, έχοντας εξαντλήσει τα περιθώρια ανοχής και υπομονής για περιπτώσεις απαράδεκτης στάσης συμπρεσβυτέρων μας που προξενούν τεράστια ζημία στους αδελφούς μας πιστούς. Από τούδε και στο εξής απαγορεύουμε αυστηρότατα κάθε αναφορά στην ασθένεια covid-19 και στον μη εμβολιασμό είτε σε κήρυγμα είτε σε άλλη περίσταση, καθώς επίσης και στα πλαίσια της εξομολόγησης και της προσωπικής επικοινωνίας σας με τους ενορίτες σας. Όπου, μέσω των πιστών, πληροφορηθούμε ότι δεν τηρείται αυτή η απαγόρευση θα επεμβαίνουμε προσωπικά επιβάλλοντας κυρώσεις, με πρώτες την άρση της ευλογίας να κηρύττετε και να εξομολογείτε. Επίσης, καθώς τα περιθώρια έχουν στενέψει, θα εξετάσουμε προσωπικά, μία προς μία, τις περιπτώσεις ιερέων οι οποίοι, χωρίς να συντρέχει λόγος υγείας, παραμένουν ανεμβολίαστοι για τη θανατηφόρα νόσο της συνεχιζομένης πανδημίας. Ελπίζουμε ότι θα συμμορφώσετε όλοι στις παραπάνω εντολές μας και δεν θα χρειαστεί να επανέλθουμε».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το