Τοπικά

Προκαταρκτική από την Εισαγγελία για ακίνητο του Γηροκομείου Βόλου

Την διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης αναφορικά με τις καταγγελίες που έκανε η δημοτική Αρχή Βόλου, για την εκποίηση ακινήτου ιδιοκτησίας του Γηροκομείου, που είχε περιέλθει στο ίδρυμα από κληροδότημα, παράγγειλε η Εισαγγελία Πρωτοδικών Βόλου.
Η παραγγελία της προκαταρκτικής εξέτασης έγινε ύστερα από δημοσίευμα τοπικής εφημερίδας μετά από καταγγελία της δημοτικής Αρχής Βόλου, στο οποίο αναφερόταν πως η τιμή με την οποία βγήκε σε πλειοδοτικό διαγωνισμό το ακίνητο, ήταν πολύ χαμηλή, ότι δεν τηρήθηκαν όλες οι νόμιμες διαδικασίες και η τιμή εκκίνησης ήταν χαμηλότερη της εκτιμητέας.

Τα αδικήματα που παραγγέλλεται να διερευνηθούν, είναι της παράβασης καθήκοντος και της απιστίας, ενώ θα κληθούν να καταθέσουν τόσο ο εντεταλμένος υπάλληλος του Γηροκομείου ή ο πρόεδρός του. Ο πλειοδοτικός διαγωνισμός είχε διενεργηθεί στις 4 Ιουνίου.
Σύμφωνα με την καταγγελία-αναφορά που είχε κάνει η δημοτική Αρχή Βόλου στην Εισαγγελία «μείζονα ερωτήματα που χρήζουν άμεσων και πειστικών εξηγήσεων, προκαλεί η δημοσιοποίηση της ενέργειας του προέδρου και του ΔΣ του Γηροκομείου Βόλου, να προχωρήσουν στην εκποίηση ακινήτου, που είχε περιέλθει στο ίδρυμα ως κληροδότημα «Χατζηαργύρη», χωρίς να τηρηθούν, όπως υποστηρίζεται, οι προβλεπόμενες εκ του Νόμου διαδικασίες, αλλά και με ένα τίμημα, που υπολείπεται από παλαιότερη έκθεση ορκωτών λογιστών.

Η δημοτική Αρχή του Βόλου προχώρησε στην υποβολή αναφοράς προς την Εισαγγελία, επικαλούμενη μάλιστα και άλλες ανάλογες ενέργειες της διοίκησης (για άλλα δύο κληροδοτήματα) και ζητώντας δικαστική διερεύνηση του θέματος». Διευκρινίζεται πάντως ότι εποπτεύουσα αρχή του Γηροκομείου είναι η Περιφέρεια Θεσσαλίας.
Το επίμαχο ακίνητο, που βρίσκεται στην περιοχή της Αγ. Παρασκευής στη θέση “Καζανάκι”, είχε περιέλθει στο Γηροκομείο ως κληροδότημα, συνεπώς για κάθε ιδιοκτησιακή μεταβολή πρέπει πρώτα να υπάρχει έγκριση των δικαστικών αρχών και της αποκεντρωμένης διοίκησης (υπηρεσία κληροδοτημάτων) και ενημέρωση της εποπτεύουσας αρχής, διαδικασίες που, όπως υποστηρίζει η δημοτική Αρχή, δεν τηρήθηκαν. Επιπροσθέτως σημειώνουν ότι το ακίνητο εκποιήθηκε αντί 69.500 ευρώ, όταν, σύμφωνα με την καταγγελία, το 2011 είχε εκτιμηθεί στις 253.000 ευρώ.
Στο μεταξύ στο καθεστώς ρύθμισης των 120 δόσεων για οφειλές προς τα ασφαλιστικά Ταμεία εντάχθηκε το Γηροκομείο Βόλου. Οι οφειλές ανέρχονται σε 1,25 εκ. ευρώ και ελπίζεται ότι με την υπαγωγή στις 120 δόσεις θα αποπληρωθούν κι αυτές οι οφειλές.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο

Μοιραστείτε το