Τοπικά

Πρωί στο σχολείο, απόγευμα στα χωράφια και τα πρόβατα “Θ”

Σ16 Φ1

Στη γεωργία, αλλά και στην κτηνοτροφία δραστηριοποιούνται πολλοί μαθητές από το Επαγγελματικό Λύκειο Βελεστίνου, μια περιοχή άλλωστε που φημίζεται για τον πρωτογενή της τομέα. Καθημερινά τελειώνουν το σχολείο, λίγη ξεκούραση στο σπίτι και αμέσως μεταβαίνουν είτε στα πρόβατα και τα γίδια είτε στα χωράφια για να ταΐσουν τα ζώα, να καλλιεργήσουν, με στόχο το μεροκάματο, την οικονομική επιβίωση της οικογένειάς τους σε μια δύσκολη εποχή.

Εκτιμάται ότι περίπου το 50% των μαθητών του ΕΠΑΛ Βελεστίνου δουλεύει στην αγροτική παραγωγή όλη ή κάποιες ημέρες της εβδομάδας βοηθώντας τους γονείς τους. Μάλιστα κάποιοι είναι και μόνοι τους παραγωγοί και κτηνοτρόφοι.

Και πάνω απ’ όλα τους αρέσει αυτό που κάνουν, αγαπούν τον αγροτικό τομέα, τη φύση, την ύπαιθρο, τον τόπο τους και γι’ αυτό επέλεξαν τον τομέα γεωπονίας στο σχολείο.

Ο διευθυντής του ΕΠΑΛ Βελεστίνου κ. Χρήστος Μαράτος τόνισε πως «υπάρχουν πολλά παιδιά από το σχολείο που εργάζονται στον πρωτογενή τομέα. Ίσως και το 50% επί του συνολικού μαθητικού δυναμικού να έχει μια τέτοια δραστηριότητα. Οι μαθητές ασχολούνται με την κτηνοτροφία, δηλαδή το πρωί έρχονται στο σχολείο και το απόγευμα πηγαίνουν στα πρόβατα και τα γίδια. Υπάρχουν άλλοι μαθητές που δραστηριοποιούνται στα στρέμματα. Πάντως εμείς παροτρύνουμε τους μαθητές να μάθουν όσο το δυνατόν περισσότερα πράγματα, να λάβουν γνώσεις για να μπορούν να εφαρμόσουν καινούριες μεθόδους στην αγροτική παραγωγή, να διεκδικούν ευρωπαϊκά προγράμματα και να είναι γενικά μορφωμένοι κάνοντας ένα βήμα παραπέρα από αυτό που έχουν κάνει οι γονείς τους. Και έχει αποδειχθεί στην πράξη πως οι μαθητές μπορούν να συνδυάσουν επιτυχώς τις σχολικές τους υποχρεώσεις με την εργασία, δίνοντας το παράδειγμα της προσαρμογής στις απαιτήσεις στην κοινωνία με αυταπάρνηση και αποφασιστικότητα. Και εμείς ως ΕΠΑΛ ενθαρρύνουμε τους μαθητές στους ορίζοντες που έχουν ανοίξει και θέλουν να ακολουθήσουν στη ζωή τους».

Ο μαθητής της Α’ Τάξης Θανάσης Βαϊόπουλος από τη Χλόη δήλωσε πως «μου αρέσει η ειδικότητα του σχολείου για τη ζωική παραγωγή. Κάθε μέρα μετά το σχολείο πηγαίνω στα 15-20 πρόβατα που έχουμε, ενώ ασχολούμαι και με τον κήπο. Τα παιδιά της πόλης μπορεί να πηγαίνουν για καφέ στον ελεύθερο χρόνο τους, αλλά εμείς θα πάμε στα χωράφια για να βγάλουμε μεροκάματο και να μπορέσουμε να συντηρηθούμε. Άλλωστε όσοι μένουν στα χωριά και έχουν λίγα ζώα και έναν κήπο, δεν θα πεινάσουν ποτέ».

Στην κτηνοτροφία

Ο μαθητής της Β’ Τάξης Μεθόδιος Κυρτελής από τα Κανάλια είναι παράλληλα και κτηνοτρόφος. Ο πατέρας του μπορεί να είναι σιδεράς, ωστόσο ο ίδιος ασχολείται με την κτηνοτροφία έχοντας πρόβατα, καθώς λόγω της κρίσης το επάγγελμα του σιδερά δεν έχει τόσο πολλή δουλειά και έτσι η οικογένεια έχει στραφεί και στην κτηνοτροφία πλέον.

«Ασχολούμαι με τα πρόβατα από την ηλικία των δώδεκα ετών. Έχουμε 50 πρόβατα και τα φροντίζω καθημερινά. Πηγαίνω νωρίς το πρωί για να τα ταΐσω και μετά το σχολείο ξαναπηγαίνω γύρω στις 3 το μεσημέρι και μένω εκεί κάποιες ώρες. Προσωπικά αγαπάω το επάγγελμα του κτηνοτρόφου και θέλω να ασχοληθώ και στο μέλλον. Και όπου υπάρχει άλλο μεροκάματο θα πάω. Γι’ αυτό και διαβάζω τα μαθήματα της γεωπονίας, όπως για τις ασθένειες των δέντρων. Το επάγγελμα του κτηνοτρόφου είναι δύσκολο, αλλά το αγαπάω» μας είπε ο μαθητής.

Στα χωράφια και στη λαϊκή αγορά

Ο μαθητής της Α’ Τάξης Θανάσης Σταύρου έχει επιλέξει τη γεωπονία και όπως μας είπε, «μου αρέσει να πηγαίνω στα χωράφια και να βοηθώ τον πατέρα μου. Εμείς σπέρνουμε κηπευτικά, έχουμε ελιές, βαμβάκια, σιτηρά και όποτε έχω χρόνο πηγαίνω και στη λαϊκή αγορά για να βοηθήσω στην πώληση των προϊόντων. Στα χωράφια μεταβαίνω κάθε μέρα, αμέσως που τελειώνω το σχολείο πηγαίνω εκεί μέχρι που νυχτώνει, ενώ όποτε χρειαστεί, ανεβαίνω και στο τρακτέρ, Στα χωράφια ο χρόνος περνά ευχάριστα. Θέλω να γίνω αγρότης και πιστεύω ότι η αγροτική παραγωγή έχει μέλλον, αρκεί να σου αρέσει».

Στην παραγωγή μελιού

Η μαθήτρια της Β’ τάξης Ευαγγελία-Μαρία Τσιούρη μας τόνισε πως «ο παππούς της έχει μελισσοκομείο και βοηθά εκεί. Επίσης δουλεύει και σε άλλους τομείς, όταν προκύψουν ευκαιρίες, για να βγάζει η ίδια το χαρτζιλίκι της. Πολλές φορές πάω στην παραγωγή του μελιού. Βλέπω από κοντά τη διαδικασία και συνδράμω».

Παράλληλα, όπως ανέφερε, δραστηριοποιείται και στην προώθηση καλλυντικών, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «μου αρέσει να καταπιάνομαι με πολλά πράγματα».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το