Ροή

Το πρωί στα έδρανα της Bουλής το βράδυ στο σανίδι


Από τα βουλευτικά έδρανα πραγματοποιεί «αποδράσεις» στο θεατρικό σανίδι. Ο βουλευτής του Ποταμιού Ιάσονας Φωτήλας αποδεικνύει στην πράξη πως δεν είναι διατεθειμένος να περιοριστεί σε καλούπια. Ετοιμάζεται να πρωταγωνιστήσει σε θεατρική παράσταση στην αχαϊκή πρωτεύουσα και αυτή την περίοδο βρίσκεται σε πρόβες με την ομάδα «Υποκριτές». Το έργο «Ο έκτος ένορκος» κάνει πρεμιέρα την Πέμπτη και ο βουλευτής του Ποταμιού έχει τον κεντρικό ρόλο.

Η ημέρα του ξεκινά με πολύωρες συνεδριάσεις στη Βουλή και με κομματικές υποχρεώσεις. Ωστόσο τα απογεύματα ξεκλέβει κάποιες ώρες για να ταξιδέψει μέχρι την Πάτρα, καθώς η πρεμιέρα πλησιάζει και οι πρόβες αυξάνονται. Το πρόγραμμα του Ιάσονα Φωτήλα είναι ιδιαίτερα απαιτητικό, ωστόσο δεν φαίνεται να πτοείται. «Με τον τρόπο αυτό γεμίζω τις μπαταρίες μου» σημειώνει στο «Εθνος της Κυριακής», προσθέτοντας «όπου υπάρχει αγάπη και θέληση τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο».
Η σχέση του με το θέατρο ξεκίνησε το 1999, με… μεσάζοντα τον γιο του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου. Οπως ο ίδιος διηγείται «είχα πάει να δω μια πρόβα στην παράσταση ‘Οι τρεις σωματοφύλακες’ που σκηνοθετούσε ο Ηλίας Στεφανόπουλος. Ωστόσο τη συγκεκριμένη ημέρα έλειπε ένας ηθοποιός και μου ζήτησαν να πω τα λόγια του για να προχωρήσει η πρόβα».
Οι Υποκριτές
Αυτή η «ανεπίσημη» εμφάνιση ήταν αρκετή. Ο Ηλ. Στεφανόπουλος του προσέφερε έναν μικρό ρόλο στη συγκεκριμένη παράσταση και τα πράγματα πήραν την πορεία τους. Ξεκινά να συμμετέχει σε θεατρικές ομάδες στην Πάτρα και το 2011 αυτό παίρνει μία πιο… επίσημη μορφή. «Μαζί με κάποιους φίλους δημιουργούμε τη θεατρική ομάδα Υποκριτές, με την καθοδήγηση του σκηνοθέτη Μίλτου Παπλά» σημειώνει και προσθέτει «έκτοτε ανεβάζουμε δύο παραγωγές τον χρόνο». Φέτος είναι η χρονιά που γίνεται η μεγάλη ανατροπή στα θεατρικά έργα που επιλέγει η συγκεκριμένη ομάδα.

«Μέχρι τώρα όλα τα έργα που είχαμε ανεβάσει στο θέατρο ήταν κωμωδίες» σημειώνει ο Ιάσονας Φωτήλας, ωστόσο φέτος επιλέχθηκε ένα δικαστικό έργο κατ΄ εξαίρεση. Η ιστορία εξελίσσεται στην Αμερική της δεκαετίας του 1950, όπου οι ένορκοι συνεδριάζουν για να κρίνουν αν ο κατηγορούμενος είναι ένοχος. Μόνο ένας ένορκος (που υποδύεται ο Ιάσων Φωτήλας) δεν τάσσεται υπέρ της ενοχής αλλά ζητά να γίνει συζήτηση πριν ληφθεί απόφαση. Στην πορεία σταδιακά και οι άλλοι ένορκοι αρχίζουν να αλλάζουν στάση και κάμπτεται ακόμα και ο πιο «σκληρός» τον οποίο υποδύεται ο Μίλτος Παπλάς.
Το έργο ανεβαίνει στις 12 του μήνα στο θέατρο Act και οι παραστάσεις στην Πάτρα θα συνεχιστούν μέχρι το τέλος Μαΐου (κάθε εβδομάδα από Πέμπτη έως και Δευτέρα). Στη συνέχεια θα ακολουθήσει η παραδοσιακή θεατρική περιοδεία και το έργο θα παρουσιαστεί σε διάφορα φεστιβάλ (για παράδειγμα στου Ζωγράφου). Δεν είναι πρώτη φορά που η θεατρική ομάδα παρουσιάζει το έργο της σε φεστιβάλ και σε αρκετές περιπτώσεις έχει ακολουθήσει η βράβευση. Βέβαια το πιο μεγάλο βραβείο παραμένει η αγάπη του κόσμου, με το θεατρικό κοινό να αγκαλιάζει την προσπάθεια που κάνουν οι «Υποκριτές» και οι παραστάσεις να είναι sold out πριν καν ξεκινήσουν. Η συμμετοχή του Ιάσονα Φωτήλα είναι αφιλοκερδής, ενώ όπως σημειώνει «όσο αντέχω το θέατρο είναι κάτι που δεν σκοπεύω να εγκαταλείψω».
Να σημειωθεί πως από τον Ιανουάριο του 2015 που εξελέγη βουλευτής είναι η πρώτη παράσταση που θα πρωταγωνιστήσει. Πάντως όλο αυτό το διάστημα δεν είχε απομακρυνθεί από την αγαπημένη του θεατρική ομάδα και στο προηγούμενο έργο μπορεί να μην είχε παίξει αλλά είχε συμμετάσχει με ένα τραγούδι.
Το στέκι των «Υποκριτών» βρίσκεται στην Πάτρα (στη διασταύρωση των οδών Ερμού και Ηφαίστου) και όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να παρακολουθήσει τις πρόβες. Οι πόρτες του διατηρητέου κτιρίου είναι ανοιχτές σε πρωτοεμφανιζόμενους ηθοποιούς, που θέλουν να κάνουν τα πρώτα βήματά τους και σε όλες τις παραστάσεις υπάρχει χώρος για νέα πρόσωπα.
Ως «γνήσιος» Πατρινός ο Ιάσων Φωτήλας έχει ενεργό ρόλο στις εκδηλώσεις που διοργανώνονται κάθε χρόνο για το Καρναβάλι. Μάλιστα έχει συμμετάσχει και στα «Ταλέντα», έναν διαγωνισμό μεταμφίεσης και τραγουδιού, που γίνεται την τελευταία Δευτέρα πριν τη μεγάλη καρναβαλική παρέλαση. Δεν διστάζει να «τσαλακώσει» την εικόνα του και δεν θεωρεί πως οι πολιτικοί πρέπει να ζουν αποκομμένοι από την κοινωνία.

Μάλιστα στην προεκλογική περίοδο είχε κλέψει τις εντυπώσεις με το ευρηματικό τηλεοπτικό σποτάκι, το οποίο είχαν παρακολουθήσει 250.000 άτομα στο internet μέσα σε 48 μόλις ώρες. Το σποτάκι έδειχνε τον Ιάσονα Φωτήλα να χτυπά το κουδούνι ενός σπιτιού και χρησιμοποιώντας κάρτες με φράσεις (κάτι που παρέπεμπε στην ταινία Love Αctually) να προτείνει μία διαφορετική πολιτική επιλογή στους ψηφοφόρους.
Και μπορεί να ανήκει στους νέους βουλευτές, αλλά είχε το «μικρόβιο» της πολιτικής στο αίμα του. Είναι γιος του Ασημάκη Φωτήλα (που είχε μακρά πορεία στην Ενωση Κέντρου και στη συνέχεια στο ΠΑΣΟΚ) και προέρχεται από μια οικογένεια με έντονη πολιτική δράση (ήδη από τον παππού του Αριστοτέλη Φωτήλα). Η πρώτη του «αγάπη» -πριν ασχοληθεί με την πολιτική και το θέατρο- ήταν η δικηγορία, την οποία είχε ξεκινήσει να ασκεί το 1999 (με ειδίκευση στο Ποινικό Δίκαιο).

Πηγή www.ethnos.gr

Share

Πρόσφατα άρθρα

Άνδρας ντυμένος Άη Βασίλης έπεσε στο κενό μπροστά στα μάτια του παιδιού του

Τραγική κατάληξη είχε η προσπάθεια ενός Ρώσου να κατέβει με σκοινί σε πολυώροφο κτίριο παριστάνοντας…

22 Δεκεμβρίου 2023

Άγριο έγκλημα στα Καλύβια: 16χρονος μαχαίρωσε μέχρι θανάτου τον πατέρα του – Πήρε τη μητέρα του και της το είπε

Οικογενειακή τραγωδία σημειώθηκε το βράδυ της Παρασκευής στα Καλύβια. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες μία…

22 Δεκεμβρίου 2023

Χριστούγεννα 2023 – meteo: Ποια είναι η πιο «λευκή» χρονιά από το 1991 για τη χώρα, πόσο χιόνι και πού θα πέσει φέτος

Η περίοδος των Χριστουγέννων είναι συνυφασμένη με χιονισμένα τοπία σε χώρες βορειότερου γεωγραφικού πλάτους από…

22 Δεκεμβρίου 2023

Πυροβολισμοί στο Γκάζι: «Δεχτήκαμε τρεις σφαίρες στο κεφάλι και δεν είχαμε θύματα» λέει ο ένας από τους τραυματίες Κρητικούς

Εξιτήριο από το νοσοκομείο πήρε ένας εκ των Κρητικών που τραυματιστήκε από τους πυροβολισμούς στο…

22 Δεκεμβρίου 2023

Δικηγόρος οικογένειας Κατσούρη : «Ξαφνικά οι Κροάτες έπαψαν να είναι κατηγορούμενοι και αποφυλακίστηκαν»

Οι 105 Κροάτες που είχαν προφυλακιστεί για την υπόθεση της δολοφονίας του Μιχάλη Κατσούρη «ξαφνικά…

22 Δεκεμβρίου 2023

Μακελειό στην Πράγα: Όπλο που βρέθηκε στο σπίτι του δράστη συνδέεται με τη δολοφονία πατέρα και κόρης την περασμένη εβδομάδα

Όπλο που βρέθηκε στο σπίτι όπου διέμενε ο μακελάρης της Πράγας ο οποίος επιτέθηκε στο…

22 Δεκεμβρίου 2023