Τοπικά

Προγραμματική σύμβαση Πανεπιστημίου- Δήμου Αλμυρού: Ανάδειξη ευεργετικής δράσης της ελιάς και του ελαιολάδου

 

Προγραμματική σύμβαση με την Επιτροπή Ερευνών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας για την εκπόνηση μελέτης με στόχο την ανάδειξη της ευεργετικής δράσης επιτραπέζιας ελιάς και ελαιολάδου, θα υπογράψει ο Δήμος Αλμυρού, σύμφωνα με ομόφωνη απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής. Σκοπός είναι η ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής στον ιστορικής σημασίας ελαιώνα της νοτιοδυτικής Μαγνησίας (Δημοτική Ενότητα Αλμυρού, Σούρπης, Πτελεού και Αναύρας).

Όπως ανέφερε ο δήμαρχος Αλμυρού και πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής κ. Βαγγέλης Χατζηκυριάκος, «με το δεδομένο ότι ο ελαιώνας των περιοχών, στις οποίες θα εφαρμοσθεί το πρόγραμμα, είναι από τους παλαιότερους ελαιώνες της χώρας μας με παγκόσμια ιστορία σχεδόν 3.000 ετών, αποτελεί σημείο αναφοράς και σημαντική ευκαιρία τοπικής ανάπτυξης». Ο ελαιώνας των περιοχών αυτών, καταλαμβάνει μια έκταση 43.000 στρεμμάτων με περίπου 760.000 δέντρα.
Αποτελεί αμιγή μη γραμμική καλλιέργεια με ελαιόδεντρα μεγάλης ηλικίας (η πλειοψηφία είναι ηλικίας άνω των 400 ετών) των οποίων οι κορμοί τους εμφανίζουν βαθιές πτυχώσεις. Ο ελαιώνας της νοτιοδυτικής Μαγνησίας αποτελεί αναμφισβήτητα διαχρονικό φυσικό μνημείο. Σημαντικό τμήμα των ελαιώνων που βρίσκονται στις πλαγιές των λόφων είναι διαμορφωμένο με πετρόκτιστα τοιχία ώστε να συγκρατείται το χώμα, να αποφεύγονται οι διαβρώσεις του εδάφους, αλλά και να διευκολύνουν την συγκομιδή του ελαιοκάρπου.
Η παρουσία παλαιών κτηρίων που παραπέμπουν στη σημαντική ελαιοκομική ιστορία είναι εμφανής στην περιοχή. H εν λόγω περιοχή παρουσιάζει μοναδικό μικροκλίμα με ιδιαίτερα υψηλή βιοποικιλότητα τόσο σε χλωρίδα όσο και πανίδα. Οι ελαιώνες αποτελούν ένα πλήρες οικοσύστημα εντός του οποίου φιλοξενούνται σημαντικές και σε πολλές περιπτώσεις μοναδικές τοπικές ποικιλίες οπωροφόρων δέντρων, φυτών και θάμνων με φαρμακευτικές ιδιότητες, καθώς και άγρια λουλούδια. Αποτελεί δε φυσικό καταφύγιο και πηγή τροφής για σημαντικό αριθμό πτηνών, χρήσιμων εντόμων όπως οι μέλισσες, καθώς και μικρών ζώων. Το ευρύτερο φυσικό περιβάλλον πέριξ των ελαιώνων αποτελείται από έντονη βλάστηση και συνδεόμενα δίκτυα από ρεματιές. Στην περιοχή υπάρχουν καταφύγια μικρών ζώων και υδροβιότοποι. Ο ελαιώνας αποτελεί πολύ σημαντική πηγή εισοδήματος για τους κατοίκους της Μαγνησίας, τη στιγμή που ο Νομός παράγει το 40% περίπου της βρώσιμης ελιάς της χώρας.
Το ελαιόλαδο, διαθέτει τεράστια αξία ως προϊόν υγιεινής διατροφής, του οποίου τα οφέλη στην ανθρώπινη υγεία έχουν αναγνωρισθεί διεθνώς.
Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας παρακολουθώντας όλες τις σχετικές έρευνες επιβεβαιώνει τα οφέλη, ωστόσο, εντοπίζει και ευρήματα που προκύπτουν κυρίως από τον ανεπαρκή έλεγχο των μειγμάτων με κίνδυνο όχι μόνο να χάνονται αυτές οι θετικές επιδράσεις, αλλά να γίνονται και αρνητικές.
Η πρόταση της Επιτροπής Έρευνας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας για την υλοποίηση ερευνητικού έργου, στοχεύει στην ανάδειξη αφενός της διατροφικής αξίας των προϊόντων βρώσιμης ελιάς και αφετέρου της προστιθέμενης αξίας της βιοδραστικότητας των εκχυλισμάτων βρώσιμης ελιάς και ελαιολάδου του ελαιώνα νοτιοδυτικής Μαγνησίας.
Η μεθοδολογία που θα ακολουθηθεί, αποτελεί διεθνή καινοτομία, καθώς για πρώτη φορά εισάγει στην ελληνική και διεθνή βιβλιογραφία την αποτίμηση της βιοδραστικότητας με συνδυασμό μοριακών τεχνικών που περιγράφεται στο τεχνικό παράρτημα.
Η συμμετοχή του Δήμου σε καινοτόμο διεθνώς πρόγραμμα θα τονώσει την ανάπτυξη της περιοχής τόσο ως μελέτη περίπτωσης, αλλά ταυτόχρονα υλοποιείται και ο σκοπός της τοπικής αυτοδιοίκησης με τη στήριξη των παραγωγών της περιοχής, η πρόσβαση των οποίων σε υπηρεσίες ελέγχου βιοδραστικότητας των προϊόντων τους θα ενισχύσει την αγροτική δραστηριότητα προς την παραγωγή προϊόντων, θα έχουν μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία και επομένως καλύτερη οικονομική ανάπτυξη.
Η παραγωγή πιστοποιημένων, καινοτόμων και μοναδικών προϊόντων από τον ελαιώνα αναμένεται να προσελκύσει τις εταιρίες τυποποίησης και μεταποίησης αγροδιατροφικών προϊόντων να επενδύσουν στα προϊόντα της βρώσιμης ελιάς και του ελαιόλαδου. Θα εισαχθούν νέα προϊόντα επιτραπέζιας ελιάς και ελαιολάδου, αλλά και πρώτων υλών από εκχυλίσματα ελιάς και ελαιόλαδου στην ελληνική και παγκόσμια αγορά με πιστοποιητικά και πλήθος πρωτοποριακών αναλύσεων και μεθοδολογίας και θα δοθεί η δυνατότητα να επενδύσουν τόσο σε ανθρώπινο δυναμικό όσο και σε νέες τεχνολογίες, συμβάλλοντας ταυτόχρονα στην αναχαίτιση της φυγής εξειδικευμένου επιστημονικού προσωπικού στο εξωτερικό (brain-drain).

Share

Πρόσφατα άρθρα

Χρ. Τριαντόπουλος: Καταβλήθηκε το ήμισυ της επιχορήγησης ύψους 1 εκατ. ευρώ προς 91 επιχειρήσεις που επλήγησαν από την πυρκαγιά του καλοκαιριού στη Μαγνησία

Η υλοποίηση του πλαισίου της κρατικής αρωγής προς επιχειρήσεις και κτηνοτροφικές μονάδες που επλήγησαν από…

4 Δεκεμβρίου 2023

Από τη βλάβη στους πνεύμονες μέχρι τη θερμική καταπόνηση: Αυτές είναι οι τρομακτικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής στην υγεία

Θερμική καταπόνηση, βλάβες στους πνεύμονες λόγω της εισπνοής καπνού από πυρκαγιές, εξάπλωση των κουνουπιών που…

4 Δεκεμβρίου 2023

Στον Βόλο ο Πρέσβης του Βιετνάμ στην Ελλάδα

Την Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου 2023 και ώρα 18.00 ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδος,…

4 Δεκεμβρίου 2023

Συντάξεις – Επιδόματα: Οι έκτακτες ενισχύσεις καταβάλλονται νωρίτερα: Πότε πληρώνουν ΕΦΚΑ και ΟΠΕΚΑ

Νωρίτερα θα πληρωθούν οι έκτακτες ενισχύσεις για τα Χριστούγεννα που είχε ανακοινώσει η κυβέρνηση, στους…

4 Δεκεμβρίου 2023

Με επιτυχία η ημερίδα για τον ρόλο και τη σημασία των παραπροϊόντων ελιάς για τη ζωική παραγωγή

Ολοκληρώθηκε η ημερίδα του έργου OliveFeed «O ρόλος και η σημασία των παραπροϊόντων ελιάς για…

4 Δεκεμβρίου 2023

Απεργία από τον Σύνδεσμο Εργοληπτών Ηλεκτρολόγων Ν. Μαγνησίας για το φορολογικό νομοσχέδιο

Ο Πρόεδρος Μαουσίδης Σεραφείμ, ο Γεν. Γραμματέας Πρεμέτης Παύλος καθώς και όλο το ΔΣ του…

4 Δεκεμβρίου 2023