Άρθρα

Πρόγραμμα τύπου «Ανάσα» για την εστίαση και το λιανεμπόριο

Του Αριστείδη Σαββάκη,
αντιπροέδρου Επιμελητηρίου Μαγνησίας

Όπως είχα επισημάνει με προηγούμενη τοποθέτησή μου (9/10/2020) σχετικά με το πρόγραμμα «Ανάσα» που υλοποιήθηκε από την Περιφέρεια Θεσσαλίας με πόρους του ΕΣΠΑ, πολλές επιχειρήσεις θα έμεναν, όπως και έγινε, εκτός χρηματοδότησης. Πράγματι, από τις 6.500 περίπου επιχειρήσεις που υπέβαλαν αίτηση χρηματοδότησης, μόνο οι 1.000 έτυχαν χρηματοδότησης, με την πλειοψηφία τους να προέρχεται από τον κλάδο του τουρισμού. Καλώς ενισχύθηκε ο τουριστικός κλάδος κι αυτός όχι στο μέγεθος που θα έπρεπε, αλλά το πρόγραμμα λόγω κριτηρίων και διαθέσιμων κονδυλίων, όπως είχα τονίσει, άφησε απέξω το 85% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που αιτήθηκαν ενίσχυσης.

Σήμερα, μετά από ένα μεγάλο διάστημα που πολλές επιχειρήσεις παραμένουν κλειστές και με τις υποχρεώσεις τους να συσσωρεύονται, χωρίς να μπαίνουν έσοδα στα ταμεία, οι αντοχές τους βρίσκονται πλέον σε οριακό σημείο. Ειδικά στον κλάδο της εστίασης, αλλά και του λιανεμπορίου, σύμφωνα και με τα τελευταία στοιχεία του Ινστιτούτου της ΓΣΕΒΕΕ, τέσσερις στις δέκα επιχειρήσεις (40%) βλέπουν πλέον πιο κοντά από ποτέ το ενδεχόμενο για οριστικό λουκέτο.

Οι επιστρεπτέες προκαταβολές που είναι δάνειο, η μη καταβολή ενοικίων και οι αναστολές εργασίας των εργαζομένων, δεν μπορούν να ανακόψουν, όπως δείχνουν τα στοιχεία, το κύμα των λουκέτων κυρίως σε αυτούς τους 2 κλάδους, με όλες τις επιβαρυντικές συνέπειες που θα δημιουργήσουν στην οικονομία μας. Επιβάλλεται λοιπόν η στοχευμένη επιδότηση (μη επιστρεπτέα) των επιχειρήσεων αυτών των κλάδων μέσω ενός προγράμματος τύπου «Ανάσα» από πόρους του ΕΣΠΑ. Βασικό κριτήριο ένταξης θα μπορούσε να είναι η πτώση του τζίρου και η μη ένταξή τους στο προηγούμενο αντίστοιχο πρόγραμμα, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη το κριτήριο του αριθμού των εργαζομένων. Επιπλέον θα μπορούσε η επιχορήγηση να είναι από 4.000 έως 20.000 ευρώ, ώστε να ενταχθούν όλες οι επιχειρήσεις.

Επειδή είναι πολύ δύσκολο να γίνονται προβλέψεις για το πότε θα επανέλθουμε στην κανονικότητα, καθώς ο ιός είναι απρόβλεπτος, και επειδή οι επιχειρηματίες κυρίως αυτών των δύο κλάδων χρειάζονται άμεσα οξυγόνο για την επιβίωσή τους, επιβάλλεται η άμεση επιδότησή τους για να μπορέσουν να αποφύγουν το οριστικό κλείσιμο των επιχειρήσεών τους.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το