Πολιτισμός

Το πρόγραμμα προβολή ταινιών στην Εξωραϊστική

Δευτέρα 18/09 έως Τετάρτη 20/09
Ώρα Προβολής: 21:30

La La Land (2017) – Αγγλικά, Διάρκεια: 128 λεπτά, Μουσική.
Aμερικανική ταινία, σκηνοθεσία Ντάμιεν Σαζέλ με τους: Ράιαν Γκόσλινγκ, Έμα Στόουν, Ρόζμαρι Ντεγουίτ, Τζον Λέτζεντ

To La La Land είναι μία αμερικανική μουσική, ρομαντική, κωμική-δραματική ταινία του 2016 σε σκηνοθεσία και σενάριο του Ντάμιεν Σαζέλ. Πρωταγωνιστούν ο Ράιαν Γκόσλινγκ και η Έμμα Στόουν. Η ταινία επικεντρώνεται σε έναν μουσικό, λάτρη της τζαζ και σε μία ηθοποιό, οι οποίοι συναντιούνται και ερωτεύονται στο Λος Άντζελες. Ο τίτλος της ταινίας παραπέμπει στο Λος Άντζελες (LA), καθώς και στην αγγλική φράση Lalaland. Το σενάριο της ταινίας το έγραψε ο Σαζέλ, το 2010, αλλά δεν είχε βρει έως τότε το κεφάλαιο να γυρίσει την ταινία. Παρόλα αυτά, μετά την επιτυχία του Χωρίς Μέτρο (2013), η ταινία προχώρησε και την παραγωγή την ανέλαβε η Summit Entertainment. Η ταινία έκανε πρεμιέρα στις 31 Αυγούστου του 2016, στο Φεστιβάλ Βενετίας, ενώ στις 9 Δεκεμβρίου, του ίδιου, έτους κυκλοφόρησε και στους κινηματογράφους των ΗΠΑ. Επίσης, σημείωσε μεγάλη εισπρακτική επιτυχία, συγκεντρώνοντας εισπράξεις πάνω 360 εκατομμύρια, με μπάτζετ γύρω στα 30 εκατομμύρια δολάρια.

Το La La Land έλαβε πολύ θετικές κριτικές και θεωρείται μίας από τις καλύτερες ταινίες του 2016. Οι καλές κριτικές αφορούσαν το σενάριο και τη σκηνοθεσία του Σαζέλ, τις ερμηνείες των Στόουν και Γκόσλινγκ, καθώς και τη μουσική του Χάρβιτζ. Υπήρξε υποψήφια για 14 Όσκαρ, ισοφαρίζοντας το ρεκόρ του Τιτανικού και το Όλα για την Εύα, κερδίζοντας τελικά 6, μεταξύ των οποίων το Όσκαρ Καλύτερης Σκηνοθεσίας και Α’ Γυναικείου Ρόλου. Στην κατηγορία Καλύτερου Πρωτότυπου Τραγουδιού είχε δύο υποψηφιότητες, με το City of Stars, τελικά να κερδίζει το Όσκαρ (και τη Χρυσή Σφαίρα λίγες μέρες νωρίτερα). Την ίδια χρονιά έλαβε και 7 Χρυσές Σφαίρες, ενώ κέρδισε και 5 BAFTA.

Πέμπτη 21/09 έως Κυριακή 24/09
Ώρα Προβολής: 21:30

Εγώ, ο Ντάνιελ Μπλέικ / I, Daniel Blake (2016) – Αγγλικά, Διάρκεια: 100 λεπτά, Κοινωνική.
Aγγλική ταινία, σκηνοθεσία Κεν Λόουτς με τους: Ντέιβ Τζονς, Χάιλι Σκουάιρς, Σάρον Πέρσι
Ο Ντάνιελ Μπλέικ είναι ένας χήρος ξυλουργός που ζει στο Νιούκασλ. Όταν παθαίνει έμφραγμα στη δουλειά, ο γιατρός του κρίνει πως είναι ακατάλληλος για εργασία. Ωστόσο, η Αξιολόγηση Ικανοτήτων Εργασίας του Βρετανικού κράτους κρίνει πως μπορεί να εργαστεί και δεν του παρέχει επίδομα. Τότε, ο Ντάνιελ αποφασίζει να κάνει έφεση, όμως δυσκολεύεται, αφού δεν ξέρει να χειρίζεται υπολογιστή. Γνωρίζει και γίνεται φίλος με μία ανύπαντρη μητέρα, την Κέιτι, που είναι από το Λονδίνο και έμενε σε ξενώνα αστέγων. Ο Ντάνιελ τους βοηθάει με τις επισκευές του σπιτιού και κάνει παρέα με τα δύο παιδιά της. Η οικονομική της κατάσταση είναι τόσο άσχημη, που μία μέρα στο σούπερ μάρκετ την πιάνουν να κλέβει. Μετά από αυτό, ο φύλακας της λέει πως μπορεί να βγάλει πολλά χρήματα αν γίνει συνοδός κυριών. Η Κέιτι δέχεται, και ο Ντάνιελ αρχίζει σιγά σιγά να υποψιάζεται τη νέα της δουλειά. Όταν μαθαίνει τι γίνεται, η Κέιτι του λέει πως δεν έχει άλλη επιλογή για τα παιδιά της και πως αν δεν το αντέχει, να μην κάνουν παρέα πλέον.

Ο Ντάνιελ, απογοητευμένος από τις πολλές προσπάθειες για το επίδομα, βγαίνει έξω από την Υπηρεσία Ευρέσεως Εργασίας και γράφει με σπρέι: “Εγώ, ο Ντάνιελ Μπλέικ, απαιτώ τον ορισμό της έφεσής μου πριν λιμοκτονήσω και να αλλάξετε την κωλομουσική στον τηλεφωνητή”. Συλλαμβάνεται και η αστυνομία τον αφήνει ελεύθερο με προειδοποίηση. Στη συνέχεια, πουλά τα περισσότερα από τα πράγματά του και αποκόβεται από τον υπόλοιπο κόσμο. Την ημέρα της έφεσης, η Κέιτι βρίσκεται μαζί του για συμπαράσταση, ενώ ο δικηγόρος του λέει πως είναι πολύ αισιόδοξος. Ο Ντάνιελ πηγαίνει για λίγο στην τουαλέτα λόγω άγχους και εκεί πεθαίνει από έμφραγμα. Η ταινία κλείνει με την κηδεία του Ντάνιελ και την Κέιτι να διαβάζει ως επικήδειο τα λόγια που θα έλεγε ο Ντάνιελ την ημέρα της έφεσης.

Η ταινία κέρδισε τον Χρυσό Φοίνικα στο 69ο φεστιβάλ των Καννών και το βραβείο Σεζάρ καλύτερης ξένης ταινίας. Επίσης, ήταν υποψήφια για το βραβείο Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου καλύτερης ταινίας και για το Βραβείο Γκόγια Καλύτερης Ευρωπαϊκής Ταινίας. Στα BAFTA του 2017 έλαβε 5 υποψηφιότητες: καλύτερης ταινίας, καλύτερης βρετανικής ταινίας, σκηνοθέτη (Κεν Λόουτς), πρωτότυπου σεναρίου (Πολ Λάβερτι) και Β’ Γυναικείου ρόλου (Χέιλι Σκουάρες), κερδίζοντας στην κατηγορία της καλύτερης βρετανικής ταινίας.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το