Τοπικά

Πρόγραμμα περισυλλογής,διαχείρισης κι απόρριψης νεκρών ζώων

ΣΥΜΒΑΣΗ ΝΕΚΡΑ ΖΩΑ

Πρόγραμμα περισυλλογής, διαχείρισης κι απόρριψης νεκρών ζώων, ύψους ενός εκατομμυρίου ευρώ, υλοποιεί η Περιφέρεια Θεσσαλίας από την 1η Οκτωβρίου. Φορέας διαχείρισης αναδείχθηκε μέσα από διεθνή διαγωνισμό και πλέον ο κάθε κτηνοτρόφος θα μπορεί μέσω της τηλεφωνικής γραμμής να καλεί το 2108960100 όλο το 24ωρο, για την τελική διάθεση του νεκρού ζώου.

Όπως ανέφερε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός: «Με το πρόγραμμα αυτό δημιουργούμε συνθήκες βελτίωσης του περιβάλλοντος, γιατί είναι γνωστό μέχρι σήμερα ότι η διαδικασία απόρριψης του νεκρού ζώου ήταν ανεξέλεγκτη. Μετά από μία μακρόχρονη διαδικασία φτάνουμε σήμερα να υπογράφουμε τη σύμβαση, η οποία γίνεται για 12 μήνες πιλοτικά σε δύο περιφέρειες της Ελλάδος, την Θεσσαλία και την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη. Στη Θεσσαλία βρίσκονται τα περισσότερα αιγοπρόβατα και βοοειδή σε όλη την Ελλάδα και μέσω κλήσης σε έναν συγκεκριμένο αριθμό τηλεφώνου ο ενδιαφερόμενος μπορεί να καλεί τον φορέα διαχείρισης για να παραλάβει το νεκρό ζώο. Κατόπιν υπάρχουν αναλύσεις και έλεγχος της αιτίας θανάτου, έτσι ώστε να δημιουργηθεί μητρώο και να υπάρχει μια διαχρονική καταγραφή των κρουσμάτων που θα υπάρχουν, των θανάτων κ.α. Είναι ένα κατεξοχήν φιλοπεριβαλλοντικό πρόγραμμα αλλά ταυτόχρονα είναι και μια απόδειξη σεβασμού και ενδιαφέροντος απέναντι στον άνθρωπο και στο περιβάλλον».

Το πρόγραμμα έχει χρονική διάρκεια ενός έτους και αφορά στην περισυλλογή και διαχείριση νεκρών βοοειδών και αιγοπροβάτων, όσον αφορά τα αιγοπρόβατα εκείνα που είναι άνω των 18 μηνών, ενώ όσον αφορά τα βοοειδή εκείνα που είναι άνω των 24 έως 48 μηνών. Κατόπιν κλήσεως στο τηλεφωνικό κέντρο 2108960100, θα μεταβαίνει ο φορέας διαχείρισης στον κάθε κτηνοτρόφο για την παραλαβή του νεκρού ζώου με φορτηγά που διαθέτουν ψυγεία. Στο τέλος της ημέρας, αφού έχουν περισυλλέγει τα νεκρά ζώα από όλες τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, θα πηγαίνουν στην μονάδα αποτέφρωσης της συνεργαζόμενης εταιρείας. Εκεί θα λαμβάνεται δείγμα εγκεφαλικού ιστού, το οποίο θα πηγαίνει σε πιστοποιημένο εργαστήριο του κράτους για ανάλυση, όπου και θα εξετάζεται αν το εκάστοτε ζώο είναι ύποπτο για διάφορες ασθένειες και στη συνεχεία θα αποτεφρώνεται.

Για το πρόγραμμα αυτό ο κτηνοτρόφος δεν επιβαρύνεται, δηλαδή το κόστος για αυτόν είναι μηδενικό. Με το πρόγραμμα αυτό λύνεται ένα πρόβλημα τόσο για την δημόσια υγεία όσο και για την ίδια την κτηνοτροφική εγκατάσταση που μπορεί να αντιμετωπίσει διάφορα προβλήματα, όπως ασθένειες, δυσοσμία κ.α. Πρόκειται για ένα πιλοτικό πρόγραμμα υπό την αιγίδα της Ε.Ε και του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, το οποίο ανάλογα με την επιτυχία του μπορεί να επεκταθεί. Σύντομα η Περιφέρεια Θεσσαλίας σε συνεργασία με τον φορέα διαχείρισης ξεκινούν καμπάνια ενημέρωσης των κτηνοτρόφων.

Παρόντες κατά την υπογραφή της σύμβασης ήταν ο διευθυντής Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Θεσσαλίας κ. Θανάσης Γκουντέλας καθώς και ο εκπρόσωπος της αναδόχου εταιρείας κ. Θοδωρής Κασκάνης.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το