Τοπικά

Πρόγραμμα επιμόρφωσης Ουκρανών κληρικών & θεολόγων από την Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου

Για δεύτερη χρονιά φέτος, η Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου υλοποίησε με επιτυχία πρόγραμμα επιμόρφωσης («Θερινό Πανεπιστήμιο») κληρικών και λαϊκών θεολόγων της Αυτοκέφαλης Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας. Το πρόγραμμα αυτό πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά τον Ιούλιο του 2019, με φυσική παρουσία, στον Βόλο, και ολοκληρώθηκε στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης και το Οικουμενικό Πατριαρχείο στο Φανάρι. Το φετινό πρόγραμμα διήρκησε από τις 18 ως τις 24 Ιουλίου και υλοποιήθηκε διαδικτυακά, λόγω των περιορισμών που συνεχίζουν να υφίστανται εξαιτίας της πανδημίας. Το παρακολούθησαν δεκαπέντε θεολόγοι και κληρικοί, απόφοιτοι των Θεολογικών Ακαδημιών του Κιέβου και του Βολύν, καθώς και κρατικών πανεπιστημίων της Ουκρανίας, με επικεφαλής τον πρωτοπρεσβύτερο π. Βολοντυμύρ Βάκιν, Πρύτανη της Θεολογικής Ακαδημίας του Βολύν, ενώ το εκπαιδευτικό πρόγραμμα κάλυψε ένα ευρύ φάσμα θεολογικών, κανονικών, ποιμαντικών και κοινωνιολογικών ζητημάτων.

Μαθήματα και διαλέξεις στο πλαίσιο του προγράμματος πραγματοποιήθηκαν από τους παρακάτω διδάσκοντες με τα αντίστοιχα θέματα: Χρήστος Καρακόλης (Καθηγητής Θεολογικής Σχολής ΕΚΠΑ και Μέλος του Δ.Σ. της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών: «Ορθόδοξη Βιβλική Ερμηνευτική»), Αγγελική Ζιάκα (Αν. Καθηγήτρια Θεολογικής Σχολής ΑΠΘ και Μέλος του Δ.Σ. της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών: «Διαθρησκειακές προκλήσεις για την Ορθόδοξη Εκκλησία σήμερα»), π. Φιλόθεος Μαρούδας (Μεταδιδακτορικός Ερευνητής ΕΚΠΑ και Επιστημονικός Συνεργάτης της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών: «Ορθόδοξη Θεολογία και Βιοηθική»), Δημήτριος Μόσχος (Καθηγητής Θεολογικής Σχολής ΕΚΠΑ και Μέλος του Δ.Σ. της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών: «Θέματα Εκκλησιαστικής Ιστορίας»), π. Κύριλλος Γοβορούν (Καθηγητής Ορθοδόξου Ακαδημίας «Άγιος Ιγνάτιος» Πανεπιστημίου Στοκχόλμης και Επικ. Καθηγητής Πανεπιστημίου Loyola Marymount, Καλοφόρνια: α) «Εκκλησιολογία» και β) «Ορθοδοξία και Δημοκρατία»), Gayle Woloschak (Καθηγήτρια Ογκολογίας και Μοριακής Βιολογίας Πανεπιστημίου Northwestern, Σικάγο και St Sophia Ukrainian Orthodox Seminary της Ουκρανικής Ορθοδόξου εν Αμερική Εκκλησίας, Οικουμενικό Πατριαρχείο: «Ορθοδοξία και Επιστήμη»), Αρχιεπίσκοπος Τελμεσσού Ιώβ (Κοσμήτορας του Institut d’études supérieures en théologie orthodoxe, Chambésy, Γενεύη: «Θέματα Λειτουργικής ανανέωσης»), Κωνσταντίνος Δεληκωσταντής (Ομότιμος Καθηγητής Θεολογικής Σχολής ΕΚΠΑ και Διευθυντής του Πρώτου Πατριαρχικού Γραφείου του Οικουμενικού Πατριαρχείου: «Ορθοδοξία και ανθρώπινα δικαιώματα»), Αρχιμ. Γρηγόριος Παπαθωμάς (Καθηγητής Θεολογικής Σχολής ΕΚΠΑ, Ορθόδοξου Θεολογικού Ινστιτούτου Αγίου Σεργίου Παρισίων και Μέλος του Δ.Σ. της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών: «Θέματα Κανονικού Δικαίου»), π. Ιωάννης Χρυσαυγής (Θεολογικός σύμβουλος του Οικουμενικού Πατριάρχη για θέματα περιβάλλοντος: «Ορθόδοξη Θεολογία και οικολογικές προκλήσεις»), Μοναχή Βάσσα Λαρίν (Δρ. Θεολογίας: «Ο ρόλος των γυναικών στην Ορθόδοξη Εκκλησία»), Γεώργιος Βλαντής (Διευθυντής του Συμβουλίου Χριστιανικών Εκκλησιών της Βαυαρίας και Επιστημονικός Συνεργάτης της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών: « “Υπέρ της του κόσμου ζωής”: Η κοινωνική διδασκαλία της Ορθόδοξης Εκκλησίας»), Κατερίνα Πεκρίδου (Εκτελεστική Γραμματέας θεολογικού διαλόγου, εκκλησιολογίας και ιεραποστολής της Διάσκεψης Ευρωπαϊκών Εκκλησιών και Επιστημονική Συνεργάτις της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών: «Οικουμενική κίνηση»).

Ανάμεσα στους στόχους του Θερινού Πανεπιστημίου είναι η εξοικείωση των συμμετεχόντων με τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί μία ανεξάρτητη Εκκλησία εντός του περιβάλλοντος και των δομών ενός ευρωπαϊκού κράτους, όπου είναι αναγκαίος ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δημοκρατικών θεσμών και κανόνων, καθώς αποτελεί το πλαίσιο στο οποίο καλείται η νέα Εκκλησία να δώσει μαρτυρία της Ορθόδοξης πίστης, ανταποκρινόμενη στις προκλήσεις της εκκοσμίκευσης, της παγκοσμιοποίησης και του θρησκευτικού πλουραλισμού, όπως επίσης και της ανοιχτής κοινωνίας. Παράλληλα, απαραίτητη κρίνεται η γνωριμία με τη σύγχρονη θεολογική σκέψη και έρευνα, ως απαραίτητο αντίδοτο στις διάφορες μορφές εσωστρέφειας και φονταμενταλισμού.

Στον χαιρετισμό του στην έναρξη του προγράμματος, ο Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος τόνισε την ανάγκη υποστήριξης της νεοπαγούς Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας, η οποία συνεχίζει να αγωνίζεται να εξαλείψει τα τραύματα ενός μακροχρόνιου σχίσματος, που θεραπεύτηκε χάρη στην τολμηρή απόφαση του Οικουμενικού Πατριάρχη να παραχωρήσει στην Ουκρανική Εκκλησία αυτοκεφαλία. Υπενθύμισε επίσης ότι η Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου στήριξε τη νέα Εκκλησία θεολογικά από τα πρώτα της βήματα.
Με την ολοκλήρωση των μαθημάτων, εκφράστηκε ομόφωνα απ’ όλες τις πλευρές η ευχή αυτό το σημαντικό εκπαιδευτικό και επιμορφωτικό έργο να συνεχιστεί, και μάλιστα με φυσική παρουσία, η οποία επιτρέπει μια στενότερη ανθρώπινη επαφή, γνωριμία με την πραγματικότητα της καθημερινής εκκλησιαστικής ζωής αλλά και με τα περαιτέρω στοιχεία του εκκλησιαστικού πολιτισμού. Παραθέτοντας τα λόγια του επικεφαλής της Ουκρανικής ομάδας π. Βολοντυμύρ Βάκιν, «όχι μόνο το ότι αποκομίζουμε την θεωρητική γνώση, αλλά το ότι αισθανόμαστε την αγάπη, το ενδιαφέρον και την φροντίδα του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Δημητριάδας κ. Ιγνατίου, του Διευθυντή, των διδασκόντων και ολόκληρου του προσωπικού της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου, είναι η σημαντικότερη μαρτυρία της εν Χριστώ ενότητας».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το