Τοπικά

Πρόγραμμα από την ΕΚΠΟΛ για τους νέους και τον αθλητισμό

italia

Η ΕΚΠΟΛ της Περιφέρειας Θεσσαλίας συμμετέχει από αυτό το μήνα σε ένα νέο εγκεκριμένο πρόγραμμα Erasmus+, με επικεφαλής τη Διεύθυνση Αθλητισμού της περιφέρειας του Gebze, στα περίχωρα της Κωνσταντινούπολης. Το πρόγραμμα αποτελεί καρπό της συνεργασίας φορέων από πέντε χώρες της Ευρώπης, την Ουγγαρία, την Ιταλία, τη Ρουμανία και φυσικά την Τουρκία και την Ελλάδα.

Το πρόγραμμα θα διαρκέσει δύο χρόνια και η πρώτη συνάντηση πραγματοποιήθηκε ήδη στην Ιταλία με τη συμμετοχή του προέδρου της ΕΚΠΟΛ Κώστα Χαλέβα, κατά την οποία τέθηκαν οι βάσεις για την επιτυχή εφαρμογή του προγράμματος και συμφωνήθηκαν οι άμεσες μελλοντικές ενάργειες.
Το συγκεκριμένο πρόγραμμα επιχειρεί μια προσέγγιση στη σπουδαιότητα των Ολυμπιακών Αγώνων αλλά και τις αρνητικές συνέπειες του ντόπινγκ στον αθλητισμό. Μέσα από τα μαθήματα και τις οδηγίες κατά τη διάρκεια των δραστηριοτήτων του έργου, στόχος είναι να αναδειχθεί η φιλοσοφία των Ολυμπιακών Αγώνων. Τα μαθήματα θα διοργανώνονται από τον φορέα υποδοχής κατά τη διάρκεια κάθε επίσκεψης, από έμπειρα και εκπαιδευμένα στελέχη, ενώ θα έχουν τη δυνατότητα να τα παρακολουθούν συμμετέχοντες από όλες τις χώρες.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΚΠΟΛ, στη Μαγνησία το ποσοστό των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων σχετικά με το θέμα του έργου είναι μικρό. Ακόμη και οι εκπαιδευόμενοι σε αθλητικά κέντρα αλλά και επαγγελματίες αθλητές σε συλλόγους, δεν είναι επαρκώς ενημερωμένοι για τους Ολυμπιακούς Αγώνες και τα θέματα ντόπινγκ. Υπάρχουν συγκεκριμένα ιδρύματα σε κάθε χώρα για αυτά τα ζητήματα, όπως για παράδειγμα στην Ελλάδα η Εθνική Ολυμπιακή Επιτροπή, αλλά η εμβέλειά τους δεν είναι επαρκής και οι περισσότεροι από τους μαθητές στα σχολεία και τους εκπαιδευομένους σε αθλητικά κέντρα δεν έχουν επίγνωση του τι συμβαίνει σε αυτά τα ιδρύματα.
Κάθε εταίρος θα κάνει παρουσίαση της κατάστασης στη χώρα του και κατά τη διάρκεια των επισκέψεων, των εκπαιδευτικών και των εκπαιδευομένων, οι παρευρισκόμενοι θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν λεπτομέρειες για τις τρέχουσες εφαρμογές σε κάθε χώρα.
Ήδη έχει γίνει επεξεργασία ενός ερωτηματολογίου προκειμένου να διαπιστωθεί εάν οι καθηγητές και οι μαθητές γνωρίζουν λεπτομέρειες για τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων και τους πιθανούς κινδύνους του ντόπινγκ. Τα αποτελέσματα από το ερωτηματολόγιο είναι εντυπωσιακά, καθώς το επίπεδο της ευαισθητοποίησης σε γενικές γραμμές είναι πολύ χαμηλό.
Η υλοποίηση του προγράμματος περιλαμβάνει επίσης αθλητικές εκδηλώσεις, καθώς πριν από κάθε επίσκεψη ο εταίρος υποδοχής θα καλείται να προετοιμάσει μια αθλητική εκδήλωση (που θα περιλαμβάνει ένα από τα Ολυμπιακά Αγωνίσματα). Οι υπόλοιποι εταίροι θα πρέπει να ενημερώνονται εκ των προτέρων και κατά τη διάρκεια των επισκέψεων, ενώ όλοι οι συμμετέχοντες θα εκτελέσουν κάποιες αθλητικές δραστηριότητες μαζί. Αυτό θα τους βοηθήσει να έχουν την αίσθηση οτι είναι μέλη μιας διεθνούς ομάδας. Επιπλέον, αυτές οι αθλητικές δραστηριότητες θα υποστηριχθούν επαγγελματικά από το συντονιστή του έργου αυτού, τη Διεύθυνση Αθλητισμού και Νεολαίας του Gebze, που θα παρέχει εξοπλισμό και εκπαιδευτές για αθλητικές εκδηλώσεις για κάθε εταίρο.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το