Τοπικά

Πρόγραμμα αντιχαλαζικής και αντιβρόχινης προστασίας – Στο τέλος Απριλίου η προκήρυξη από τον ΕΛΓΑ

Στο τέλος Απριλίου αναμένεται να εκδοθεί η προκήρυξη από τον ΕΛΓΑ για την υποβολή αιτήσεων ενδιαφερόμενων αγροτών, προκειμένου να λάβουν οικονομική ενίσχυση για την εγκατάσταση αντιχαλαζικής και αντιβρόχινης προστασίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, ως επιλέξιμες καλλιέργειες θα είναι τα αμπέλια, τα μηλοειδή, τα πυρηνόκαρπα, τα ακτινίδια και τα κεράσια.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, θα υπάρξουν και αλλαγές στην εφαρμογή του προγράμματος, οι οποίες θα αφορούν:
– Για πρώτη φορά εκτός από φυσικά πρόσωπα, επιλέξιμα προς ενίσχυση θα είναι και τα συλλογικά σχήματα, όπως Ομάδες και Οργανώσεις Παραγωγών.
– Θα αυξηθεί η ενίσχυση για το αμπέλι κατά 200 ευρώ ανά στρέμμα, καθώς πλέον θα επιδοτούνται και τα συρματόσχοινα.
– Ο προϋπολογισμός της προκήρυξης αυξάνεται στα 40 εκατ. ευρώ από τα 12,5 της πρώτης πρόσκλησης.
Να αναφερθεί πως αν και έχει παραδοθεί μελέτη στον ΕΛΓΑ για την ένταξη νέων καλλιεργειών στο Μέτρο, τελικά, ο Οργανισμός, δεν θα προχωρήσει στην πρόσθεσή τους.
Το Μέτρο 5.1 που επιδοτεί την αγορά και εγκατάσταση αντιχαλαζικής και αντιβρόχινης προστασίας, καλύπτει το 80% του κόστους των επενδύσεων για αγρότες και νομικά πρόσωπα, και το 100% για συλλογικά σχήματα αγροτών.

Οι δικαιούχοι του Μέτρου επιδοτούνται για:
– Αντιχαλαζική προστασία: Δενδρώδεις κάτω των 7 στρεμμάτων η επιλέξιμη δαπάνη ανά στρέμμα ορίζεται στα 2.050 ευρώ (πυκνή φύτευση 2.350 ευρώ). Άνω των 7 στρεμμάτων 1.850 ευρώ (πυκνή φύτευση 2.050 ευρώ). Για τα ρόδια αντίστοιχα η ενίσχυση φτάνει τα 1.900 και 1.700 ευρώ ανά στρέμμα. Στα αμπέλια η ενίσχυση κυμαίνεται μεταξύ 2.000 και 2.250 ευρώ το στρέμμα.
– Αντιχαλαζική και αντιβρόχικη προστασία: Αμπέλια µε υποστύλωση 3 μέτρων 3.300 ευρώ, άνω των 3,8 μέτρων, 3.750. Για τα κεράσια το ποσό ορίζεται στα 3.400 ευρώ.
– Δίχτυα: Πυρηνόκαρπα, μηλοειδή, ροδιά και ακτινίδια 520 ευρώ, αμπέλια 380 ευρώ.
– Αντιβροχική: Κεράσια και αμπέλια επιλέξιμη δαπάνη 1.000 ευρώ.
– Αντιπαγετική προστασία: Aπό 8 έως 44 στρέμματα το εύλογο κόστος κυμαίνεται αντίστοιχα από 9.000 έως 21.500 ευρώ.
Τα παραπάνω ποσά μένει να επιβεβαιωθούν µε την έκδοση της προκήρυξης. Παράλληλα, αναμένεται να ισχύσουν και τα νέα κριτήρια μοριοδότησης µε μειωμένη τη βάση στους 35 πόντους (από 40), ενώ πλέον βαθμούς θα λαμβάνουν και οι εκμεταλλεύσεις µε τυπική απόδοση άνω των 20.000 ευρώ. Νέοι αγρότες, κατ’ επάγγελμα αγρότες, µέλη συλλογικών οργανώσεων, κάτοικοι ορεινών περιοχών θα έχουν επιπλέον προτεραιότητα, όπως και οι κάτοχοι καλλιεργειών µε ασφαλιζόμενη αξία άνω των 1.500 ευρώ το στρέμμα.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το