Τοπικά

Πρόγραμμα 25 εκατ. ευρώ για την έρευνα και την καινοτομία στη Θεσσαλία

ΝΕΟ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

«Μεγάλη μέρα για την έρευνα και την καινοτομία στην Περιφέρεια Θεσσαλίας», χαρακτήρισε τη σημερινή ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός, καθώς δημοσιοποιήθηκε ο Οδικός Χάρτης των μεγάλων Ερευνητικών Υποδομών της Ελλάδας. Η εξέλιξη αυτή φέρνει για τη Θεσσαλία ένα χρηματοδοτικό πρόγραμμα ύψους 25 εκατ. ευρώ, που περιλαμβάνει μεγάλα έργα που θα λειτουργήσουν ως πόλοι αριστείας, εφαρμοσμένης έρευνας και καινοτομίας και υποδομές που αναμένεται να έχουν τεράστιο αντίκτυπο, όχι μόνο στην έρευνα αλλά και την οικονομική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής. Αυτά έγιναν γνωστά σε συνέντευξη τύπου που δόθηκε στην έδρα της Περιφέρειας.

Όπως ανέφερε ο κ. Κ. Αγοραστός, «συνεργαστήκαμε με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και συγκεκριμένα με το τμήμα Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας και καταθέσαμε πρόταση, η οποία αφορά το παραγόμενο προϊόν της Θεσσαλίας στον αγροτοδιατροφικό τομέα. Πλέον, η Θεσσαλία μπαίνει στον οδικό χάρτη των ερευνητικών υποδομών της Ελλάδας. Ίσως είναι το μεγαλύτερο ερευνητικό πρόγραμμα υποδομών που παίρνουμε ως Περιφέρεια τα τελευταία χρονιά, εδώ στην Θεσσαλία. Ένα πρόγραμμα σε βάθος τριετίας προϋπολογισμού 25εκατ. ευρώ, ένα πρόγραμμα το οποίο θα αξιοποιήσει το παραγόμενο προϊόν, που θα δημιουργήσει ερευνητικές αλλά και επενδυτικές θέσεις εργασίας, που αναβαθμίζει την έρευνα».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Καινοτομίας Θεσσαλίας κ. Δημήτρης Κουρέτας σημείωσε τα εξής: «Σήμερα είναι μια πολύ σημαντική μέρα γιατί πρώτη φορά στα χρονικά της Ελλάδας και της Θεσσαλίας κατ’ επέκταση, χρηματοδοτείται ένα τόσο μεγάλο πρόγραμμα ερευνητικών υποδομών, το οποίο αφορά όλη την χώρα. Στη Θεσσαλία χρηματοδοτείται η δημιουργία ερευνητικής υποδομής, για να γίνει η περιοχή μας μέσα από το τμήμα Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας, το κέντρο αναφοράς για την αγροδιατροφή σε όλη την Ελλάδα».

Ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβούλιου Καινοτομίας Δημήτρης Λεωνίδας δήλωσε από την πλευρά του: «Είναι ένα πρόγραμμα, το οποίο θέτει τα θεμέλια για την ίδρυση ενός ερευνητικού οργανισμού, που θα ασχοληθεί με την συνθετική βιολογία στον διατροφικό τομέα, θα χρησιμοποιήσει όλες τις τεχνολογίες, όλο το προσωπικό του τμήματος συμμετέχει σε αυτό το πρόγραμμα, θα φέρει νέες θέσεις εργασίας, απλά να αναφέρω ότι προβλέπονται γύρω στις 40 θέσεις νέων ερευνητών, είναι ύψους 25 εκατ. Ευρώ».

Η Συνθετική Βιολογία, αφορά το σχεδιασμό και την κατασκευή νέων, καινοτόμων βιολογικών συστημάτων (από βιομόρια έως κύτταρα) με χρήσιμες ιδιότητες για τον άνθρωπο και το περιβάλλον. Με άλλα λόγια, επαναπρογραμματίζει τα κύτταρα, ώστε να παράγουν προϊόντα με συγκεκριμένες ιδιότητες. Για παράδειγμα:

• Νέα ένζυμα που καθαρίζουν το περιβάλλον και τους υδάτινους πόρους από τοξικά απόβλητα
• Νέα, ‘πράσινα’ βιοκαύσιμαγια τα αυτοκίνητα
• ‘Πράσινες’ χημικές ενώσεις από γεωργικά απόβλητα
• Φάρμακα για στοχευμένες θεραπείες
• Φυτά με συγκεκριμένες ιδιότητες
• Συνθετικά ελαστικά και βιο-ακρυλικά

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το