Ελλάδα

Προφυλακίστηκε ο “dr. θάνατος” – Το πραγματικό του όνομα

Απατεώνας με χίλια πρόσωπα» ήταν πριν «μεταμορφωθεί» σε γιατρό «μαϊμού» ο «Νικόλας Κοντός» ή «κύριος Νικολάου».

Τα παραπάνω είναι μερικά από τα ψευδώνυμα που χρησιμοποιούσε ο 47χρονος Νίκος Κοντοστάθης, η δράση του οποίου ξεσκεπάστηκε από μία επιταγή με την οποία πλήρωσε τα δίδακτρα του σχολείου των παιδιών του, με αποτέλεσμα να αποκαλυφθεί ότι είναι ο άνθρωπος ο οποίος προκάλεσε τον θάνατο τριών ανθρώπων, ενός ηλικιωμένου και δύο παιδιών.

powered by Rubicon Project
Η δράση του Νίκου Κοντοστάθη, ωστόσο, ξεκίνησε πολλά χρόνια νωρίτερα με τον 47χρονο σήμερα άνδρα, να στήνει απάτες. Ανάμεσα στα θύματά του μάλιστα σε απάτη που έστησε μαζί με τρία ακόμα άτομα ήταν ο επιχειρηματίας Δημήτρης Κοντομηνάς, ο οποίος σε μήνυση που κατέθεσε εναντίον του «κυρίου Νικολάου», όπως του είχε συστηθεί, αναφέρει ότι ξόδεψε σε λιγότερο από χρόνια περίπου 55 εκατομμύρια ευρώ.

Τον κ. Κοντομηνά φέρεται να τον προσέγγισε τον Σεπτέμβριο του 2005 μέσω ενός τρίτου προσώπου και να του συστήθηκε ως «κύριος Νικολάου» Ελληνοαμερικανός από «το βαθύ κράτος των ΗΠΑ», απόφοιτος του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ), υψηλόβαθμο στέλεχος της NSA (National Security Agency) που συμμετείχε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του προέδρου των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους, αλλά και αδερφικός φίλoς των ελληνικής καταγωγής Τζορτζ Τένετ, διοικητή της CIA, και Νίκολας Νεγκρoπόντε, κορυφαίου στελέχους της NSA.

Κατέθεσε μήνυση ο κ. Κοντομηνάς
Σύμφωνα με τη μήνυση που κατέθεσε ο κ. Κοντομηνάς, ο 47χρονος απατεώνας «είχε έρθει στην Ελλάδα σε αποστολή για λογαριασμό των ΗΠΑ προκειμένου να εξευρεθεί επιχειρηματίας εμπιστοσύνης για συμμετοχή σε ένα άκρως εμπιστευτικό αλλά και τεράστιου οικονομικού μεγέθους επιχειρηματικό σχέδιο». Έτσι, πλησίασε σύμφωνα με την έγκληση τον επιχειρηματία προκειμένου να χρηματοδοτήσει «έναν καινούριο τύπο κεραίας τηλεπικοινωνιών υψηλής τεχνολογίας, που παράγεται με απόλυτη μυστικότητα για την Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ και αξιοποιείτο μέχρι τότε μόνο από τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις […]. Οι κεραίες αυτές θα ήταν εφοδιασμένες με τεχνολογία πολλαπλής εκπομπής (multi beam) και τροποδιασκόρπισης, που σημαίνει ότι θα φτάνουν μέχρι την τροπόσφαιρα και στη συνέχεια θα αντανακλώνται προς τη Γη, με συνέπεια η επικοινωνία να διανύει μεγαλύτερες αποστάσεις».

Σύμφωνα με την έγκληση, «κριτήρια για την επιλογή του κ. Κοντομηνά αποτέλεσαν η ικανότητα και η εντιμότητά του ως επιχειρηματία, αλλά και το ότι είναι Ελληνας και χριστιανός ορθόδοξος που έχει σπουδάσει στο Aμερικανικό Πανεπιστήμιο της Βηρυτού.

Τον διαβεβαίωσαν ότι αποτελούσε επιθυμία-απόφαση της κυβέρνησης των ΗΠΑ να ιδρύσει μια εταιρεία που θα πωλούσε τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό σε διάφορες χώρες, με τρόπο ώστε να μη δημιουργηθεί σε τρίτους η παραμικρή υπόνοια ότι πίσω από τις εν λόγω συναλλαγές υποκρύπτονταν αμερικανικά συμφέροντα. Η εταιρεία αυτή θα χρηματοδοτούταν μυστικά κατά το μεγαλύτερο μέρος από το Carlyle Group και άλλες εταιρείες ελεγχόμενες από την NSA και ότι αναμενόταν να κάνουν εργασίες συνολικού ύψους 50-100 δισ. δολαρίων…».

Σύμφωνα με την μήνυση, ο απατεώνας κατάφερε να πείσει τον Έλληνα επιχειρηματία να απομακρύνει όχι μόνο τους στενούς του συνεργάτες χαρακτηρίζοντάς του «απατεώνες» και τονίζοντας ότι δεν πρέπει να μάθουν το παραμικρό για το σχέδιο, αλλά και την τότε σύντροφό του, λέγοντάς του ότι είναι «πράκτορας της Μοσάντ».

Ο «κύριος Νικολάου» και οι συνεργάτες του επισήμαναν μάλιστα διαρκώς στον κ. Κοντομηνά «Κάθε συζήτηση κομμένη γιατί παρακολουθούνται όλα από το Εσελον», το οποίο εξήγησαν ότι είναι ένα σύστημα παρακολούθησης συνομιλιών το οποίο ωστόσο δεν μπορούσε να πραγματοποιήσει παρακολουθήσεις στο Καβούρι, επειδή εκεί δήθεν κατοικούσαν υψηλόβαθμοι Αμερικανοί αξιωματούχοι. Με βάση την παραπάνω δικαιολογία μάλιστα είχαν καθορίσει τη συγκεκριμένη περιοχή ως σημείο συνάντησης.

Τα «ραντεβού» με την Κοντολίζα σε Νέα Υόρκη και Αθήνα
Το μέγεθος της απάτης που είχαν στήσει ο «κύριος Νικολάου» και οι συνεργάτες του εναντίον του επιχειρηματία θυμίζει χολιγουντιανή ταινία καθώς σύμφωνα με τη μήνυση, του ανέφεραν ότι σχεδίαζαν να συναντήσει ακόμα και την τότε υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κοντολίζα Ράις.

Σύμφωνα με τη μήνυση η πρώτη συνάντηση με την Κοντολίζα Ράις θα γινόταν στη Νέα Υόρκη όπου και ταξίδεψε ο κ. Κοντομηνάς. «Πριν τα Χριστούγεννα του 2005, οι εγκαλούμενοι τού εξέθεσαν ότι προγραμμάτιζαν συνάντηση με την τότε υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Κοντολίζα Ράις. Η συνάντηση είχε, υποτίθεται, κανονιστεί από τον Κοντοστάθη, ο οποίος υποστήριζε ότι είχε συνεκπαιδευτεί επί πολλούς μήνες στην Αλάσκα μαζί με την Κοντολίζα Ράις σε ειδικά διαμορφωμένα καταφύγια κάτω από το έδαφος όπου και είχαν καλλιεργήσει φιλική σχέση.

Μόλις ο κ. Κοντομηνάς έφτασε στη Νέα Υόρκη, τον πλαισίωσε αμέσως ομάδα ανδρών ασφαλείας, ενώ τους ακολουθούσε ένα βαν με μαυροντυμένους δήθεν άνδρες ασφαλείας, οι οποίοι ακροβολίζονταν ώστε να δημιουργηθεί στον επιχειρηματία η απόλυτη πεποίθηση ισχυρώς προστατευομένων προσώπων λόγω του σημαντικότατου ρόλου τον οποίο διαδραμάτιζαν.

Εκεί, του γνώρισαν κάποιον επικεφαλής της φρουράς προστασίας τους, ονόματι Glen, που ανήκε δήθεν στην Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας (NSA) των ΗΠΑ και του έδειξε μάλιστα σχετική ταυτότητα για την οποία είναι βέβαιος ότι ήταν πλαστή. Τελικώς συνάντηση με την υπουργό Κοντολίζα Ράις δεν πραγματοποιήθηκε, με την επίκληση αληθοφανούς προσχήματος εκτάκτων υποχρεώσεών της, αντί αυτής του παρέδωσαν στυλό μάρκας Montblanc με χαραγμένη δήθεν προσωπική αφιέρωση του προέδρου Μπους προς τον κ. Κοντομηνά και μανικετόκουμπα φέροντα τον θυρεό της αμερικανικής κυβέρνησης, για τα οποία του ανέφεραν ότι αποτελούν επίσημο δώρο προοριζόμενο για εκλεκτούς καλεσμένους.

Οπως ανέφεραν, οι μοναδικοί άνθρωποι στους οποίους έχει προσφερθεί αντίστοιχο δώρο σε όλο τον κόσμο είναι ο πρόεδρος της Κίνας και ο Αγγλος πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ. Γεγονός αποδεικτικό της εκτίμησης που έτρεφε προς το πρόσωπο του επιχειρηματία η αμερικανική κυβέρνηση».

Αφού η συνάντηση με την Αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών δεν έγινε στις ΗΠΑ όταν επέστρεψαν «διαβεβαίωναν τον επιχειρηματία μετ’ εμφάσεως πως ό,τι δεν συνέβη εκεί, θα συμβεί στην Ελλάδα. Δηλαδή ότι πρόκειται να συναντηθεί με την Κοντολίζα Ράις στην Αθήνα, την οποία έχει ήδη προγραμματίσει να επισκεφθεί. Πράγματι, στις 25.4.2006 επισκέφθηκε την Ελλάδα, όμως κι αυτή η συνάντηση ματαιώθηκε, με τη δικαιολογία ότι γίνονταν διαδηλώσεις και η υπουργός, τηρώντας τις οδηγίες των υπηρεσιών ασφαλείας των ΗΠΑ, απέκλεισε κάθε άλλη συνάντηση, πλην αυστηρώς εκείνων που είχαν προγραμματιστεί και είχαν να κάνουν με Ελληνες κυβερνητικούς παράγοντες».

Η απάτη και οι αγορές που έκανε ο Κοντομηνάς
Στο σχέδιο που είχε στηθεί με θύμα τον Δημήτρη Κοντομηνά, ο επιχειρηματίας όπως προκύπτει από τη μήνυση προχώρησε σε πανάκριβες αγορές με πρόσχημα διάφορες δικαιολογίες που του παρουσίαζε ο «κύριος Νικολάου». Ανάμεσα σε αυτές ήταν η αγορά ειδικών συσκευών τηλεφώνων από τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ κόστους 1.250.000 ευρώ. «Του επισήμαιναν διαρκώς ότι είναι αδιανόητο να μην έχει διασφαλίσει το απόρρητο των τηλεφωνικών του επικοινωνιών και των εκ του σύνεγγυς συζητήσεων στα γραφεία και στο σπίτι του, να μην έχει λάβει αυξημένα μέτρα προστασίας δικής του, αλλά και των στενών συνεργατών του (δηλαδή των ίδιων των εγκαλουμένων) και, τέλος, να έχει την ανάλογη υποδομή για την ασφάλεια των υψηλών προσώπων που τον εμπιστεύονται κάθε φορά που επισκέπτονται την Ελλάδα. Αυτό ήταν και το πρώτο παράνομο όφελος που αποκόμισαν», αναφέρει η μήνυση.

Παράλληλα, ο επιχειρηματίας αγόρασε 5 θωρακισμένα αυτοκίνητα μάρκας BMW, τζιπ και λιμουζίνες, αξίας 2.400.859 ευρώ, ενώ «πλην των θωρακισμένων αυτοκινήτων, για τους ίδιους λόγους και υπό τις αυτές ψευδείς παραστάσεις έπεισαν τον επιχειρηματία να αγοράσει ένα σκάφος 12 μέτρων, 304.600 ευρώ και επιπλέον ΦΠΑ 19%. Το εν λόγω σκάφος θα χρησιμοποιούνταν και, πάντα κατά τις διαβεβαιώσεις του, από ειδικά εκπαιδευμένους φρουρούς ως συνοδευτικό του προσωπικού του σκάφους, αλλά και αυτού που θα φιλοξενούσε τους υψηλούς καλεσμένους από τις ΗΠΑ».

Στη θαλαμηγό μάλιστα, σύμφωνα με τη μήνυση, θα πραγματοποιούσε συνάντηση το καλοκαίρι του 2007 με τον τότε διοικητή της CIA Τζορτζ Τένετ. Αναφέρει συγκεκριμένα η μήνυση: «ο Νικόλαος Κοντοστάθης του ανακοίνωσε ότι θα συναντηθεί δήθεν με τον Τζορτζ Τένετ (σ.σ.: τότε διοικητή της CIA) στη θαλαμηγό του, σε χρόνο που θα οριστεί αιφνιδιαστικά μόλις την προηγούμενη ημέρα της συνάντησης και ότι αυτό επιβαλλόταν για λόγους ασφαλείας. Λόγος για τον οποίο υποχρεώθηκε ο κ. Κοντομηνάς να ευρίσκεται μεσοπέλαγα στο σκάφος του και μόνος, προσδοκώντας τη συνάντηση.
Ειδικότερα, ο Νικόλαος Κοντοστάθης τον διαβεβαίωσε ότι ο Τζορτζ Τένετ θα ευρίσκονταν ανεπισήμως (ινκόγκνιτο) στην Ελλάδα για τα θυρανοίξια μιας εκκλησίας στο Πήλιο και στη συνέχεια θα συναντιόταν μαζί του. Μάλιστα αγόρασε για να του προσφέρει ως δώρο ένα εκκλησιαστικό βιβλίο ιστορικής αξίας, αντί τιμήματος 28.000 ευρώ».

Τέλος, ανάμεσα στις αγορές που έκανε ο επιχειρηματίας ήταν και «τρία πολυτελή ρολόγια χειρός με ειδική πλακέτα, επί της οποίας είχε τοποθετηθεί η αμερικανική σημαία και είχε γίνει ειδική εγχάρακτη αφιέρωση» ώστε να συναντηθεί δήθεν με υψηλόβαθμους Αμερικανούς αξιωματούχους. Σύμφωνα με την έγκληση «για την αγορά των ρολογιών αυτών δαπανήθηκε ποσό 34.000 ευρώ για καθένα και συνολικώς 102.000 ευρώ».

Τα ταξίδια στην Κίνα, οι απειλές για το Γκουαντάναμο και οι υποψίες
Ένα ταξίδι ωστόσο στάθηκε η αφορμή προκειμένου ο Δημήτρης Κοντομηνάς να αρχίσει να υποψιάζεται ότι κάτι δεν πάει καλά.

«Σε σχέση με την προμήθεια των δήθεν κεραιών που εγκαθίσταντο σε Βαλκάνια και Κίνα, οι εγκαλούμενοι έπεισαν τον επιχειρηματία και πραγματοποίησε επανειλημμένα ταξίδια κατά τα οποία υποτίθεται ότι θα συναντούσε αξιωματούχους της κινέζικης κυβέρνησης και των τηλεπικοινωνιακών και λιμενικών αρχών της Κίνας. […] Ξαφνικά κατά τη διάρκεια του τελευταίου ταξιδιού στην Κίνα, ο Νικόλαος Κοντοστάθης προσποιήθηκε ότι πρέπει να διεξαγάγει αυτός τις διαπραγματεύσεις και να αποκλειστεί ο επιχειρηματίας για λόγους δήθεν ασφαλείας.

Ως δικαιολογία προέβαλε το γεγονός ότι η τότε σύντροφός του δήθεν αποκάλυπτε τα μυστικά των συνομιλιών, τηλεφωνικώς, σε τρίτους, γεγονός που δήθεν ανάγκασε την αμερικανική πλευρά να υπαναχωρήσει από τα προφορικώς συμφωνηθέντα και να άρει δήθεν την εμπιστοσύνη της προς το πρόσωπο του κ. Κοντομηνά. Κατά το ταξίδι της επιστροφής, όταν ο επιχειρηματίας έθεσε κάποια εύλογα ερωτήματα αναφορικά με την έλλειψη οργάνωσης του εν λόγω ταξιδιού, δέχθηκε απειλές, καθότι δήθεν είχε αθετήσει τη συμφωνία με τους Αμερικανούς και ήταν υπόλογος».

Σύμφωνα με τη μήνυση μάλιστα ο «κύριος Νικολάου» τόνισε απευθυνόμενος στον επιχειρηματία όχι μόνο ότι διατρέχει κίνδυνο η ζωή του αλλά και ότι θα πρέπει να προσέχει καθότι «οι Αμερικανοί θα τον κλείσουν ισοβίως στο Γκουαντάναμο».

Το ταξίδι έγινε ένα πολυτελές τζετ τύπου Falcon 900 EX το οποίο «διατέθηκε δήθεν από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες κατ’ʼ εντολήν της κυβέρνησης των ΗΠΑ. Ακόμη, ότι οι ίδιες οι υπηρεσίες υπέδειξαν η αναχώρηση για το Πεκίνο να γίνει από τη Ρώμη προκειμένου να εξασφαλιστεί η μυστικότητα του ταξιδιού». Ωστόσο, «περί τα τέλη του Οκτωβρίου 2007, ο επιχειρηματίας πληροφορήθηκε κατάπληκτος από πρόσωπα που απασχολούνται στην εταιρεία του ότι το εν λόγω τζετ όχι απλώς δεν είχε διατεθεί από τις αμερικανικές υπηρεσίες, αλλά, αντιθέτως, το είχε μισθώσει ο ίδιος και είχε πληρώσει το μίσθωμά του 268.000 ευρώ. Αυτό αποτέλεσε την απαρχή της αφύπνισης του επιχειρηματία».

Τότε, άρχισε να στενεύει ο κλοιός γύρω από τον «κύριο Νικολάου» με τον Δημήτρη Κοντομηνά να του ζητάει εξηγήσεις. Ο Νίκος Κοντοστάθης διαπίστωσε τότε ότι δεν μπορεί να ελέγξει πλέον ότι το σχέδιό του δεν έβαινε καλώς και εξαφανίστηκε.

«Περί τα τέλη του Οκτωβρίου 2007, ο επιχειρηματίας πληροφορήθηκε κατάπληκτος από πρόσωπα που απασχολούνται στην εταιρεία του ότι το εν λόγω τζετ όχι απλώς δεν είχε διατεθεί από τις αμερικανικές υπηρεσίες, αλλά, αντιθέτως, το είχε μισθώσει ο ίδιος και είχε πληρώσει το μίσθωμά του 268.000 ευρώ. Αυτό αποτέλεσε την απαρχή της αφύπνισης του επιχειρηματία», αναφέρει η έγκληση.

Τελικά, η υπόθεση οδηγήθηκε στα δικαστήρια, και η δικάσιμος είχε οριστεί για τις 17 Ιουνίου, την περασμένη Τετάρτη, όταν και τελικά, ο Νίκος Κοντοστάθης που μετά την απάτη που είχε στήσει στον Δημήτρη Κοντομηνά έγινε «μαϊμού» γιατρός που συστηνόταν ως «Νικόλαος Κοντός», έπεσε στα χέρια των αρχών.

Δικηγόρος Κοντομηνά: Απεδείχθησαν όλα αυτά ψευδή
Για την υπόθεση της απάτης που έστησε με θύμα τον Δημήτρη Κοντομηνά, μίλησε στον ΣΚΑΪ, ο δικηγόρος του επιχειρηματία, Δημήτρης Κουρέντας.

«Είναι αληθές ότι ο κ. Κοντομηνάς έχει υποβάλει μήνυση, εκκρεμεί η εκδίκαση της υποθέσεως, μάλιστα την Τετάρτη είχαμε συνεδρίαση, η οποία αποσύρθηκε λόγω των εξελίξεων του κορωνοϊού. Ο εν λόγω κύριος κατηγορείται για απάτη και για πλαστογραφία. Μένει από το δικαστήριο να κριθεί αν είναι αθώος ή ένοχος. Πάντως, το αρμόδιο συμβούλιο έκρινε ότι υπάρχουν επαρκείς ενδείξεις ενοχής για να τον παραπέμψει στο ακροατήριο», είπε ο κ. Κουρέντας και συνέχισε: «Το αντικείμενο της απάτης το περιόρισε το αρμόδιο συμβούλιο στα 9.5 εκατομμύρια ευρώ, παραπέμπεται γι’ αυτό το ποσό. Παρουσίαζε τον εαυτό του ως άνθρωπο ικανό να επιτύχει διάφορα πράγματα, επικαλούμενος τις αμερικανικές αρχές, πλην όμως απεδείχθησαν όλα αυτά ψευδή. Αυτά τώρα μένει να τα κρίνει το αρμόδιο δικαστήριο, τελικά όσον αφορά την αλήθεια ή μη ή εν πάση περιπτώσει αν αυτά ήταν ικανά να παραπλανήσουν, για να πετύχει το αποτέλεσμά του. Δεδομένου ότι εκκρεμεί η εκδίκαση, δεν μπορούμε έτσι να προκαταλάβουμε την απόφαση».

Στον ανακριτή σήμερα ο κατηγορούμενος
Το κατώφλι του ανακριτή προκειμένου να απολογηθεί πέρασε σήμερα ο ψευτογιατρός προκειμένου να απολογηθεί.

Το κατηγορητήριο είναι βαρύ καθώς του αποδίδει θανάτους τριών ασθενών και άλλα σοβαρά αδικήματα αφού επί σειρά ετών εμφανιζόταν ως διακεκριμένος γιατρός σε βαριά νοσούντες ασθενείς και τις οικογένειές τους, αποσπώντας μεγάλα χρηματικά ποσά για θεραπείες πλήρους ίασης.

Ο 47χρονος συνελήφθη τη 16η Ιουνίου στο σπίτι του στην Αγία Μαρίνα Κορωπίου. Οι αστυνομικοί αναζητούσαν τα ίχνη του από πέρυσι τον Μάιο όταν ένας δικηγόρος της Αθήνας κατέθεσε μήνυση εναντίον του δήθεν γιατρού στο τμήμα Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων της Ασφάλειας.

Ο δικηγόρος εκπροσωπούσε της οικογένειες δύο αγοριών 14 και 16 ετών που έπασχαν από καρκίνο στον εγκέφαλο και πέθαναν συνεπεία της ασθένειας, έχοντας όμως με παρότρυνση του απατεώνα διακόψει τη θεραπεία τους. Μήνυση στην Ασφάλεια κατά του δήθεν γιατρού είχε καταθέσει και η κόρη ενός 76χρονου, που επίσης κατέληξε εξαιτίας του καρκίνου, έχοντας ακολουθήσει τη «θεραπεία» του. Τους πρότεινε νηστεία και στη συνέχεια τους χορηγούσε σκευάσματα που αγόραζε μέσω Διαδικτύου και περιείχαν, μεταξύ άλλων, εκχυλίσματα κάνναβης, γαϊδουράγκαθου και άλλες άγνωστες ουσίες.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το