Ελλάδα

Προφυλακιστέος ο ένας «πρωταγωνιστής» της υπόθεσης εξαπάτησης επιχειρηματιών

newego_LARGE_t_1101_54675670_type13145

Στην φυλακή οδηγείται μετά από την πολύωρη απολογία του ενώπιον της 10ης Τακτικής Ανακρίτριας ο ένας εκ των «πρωταγωνιστών» της υπόθεσης εξαπάτησης επιχειρηματιών.

Ο άλλοτε επίτιμος πρόξενος της Ουκρανίας στην Κρήτη Γιώργος Λίτινας, που θεωρείται ένας από τους «εγκέφαλους» της υπόθεσης τύπου Μέιντοφ, αρνήθηκε το βαρύ κατηγορητήριο το οποίο έχει σχηματιστεί εναντίον του.
Είναι ο πρώτος από τους πέντε συνολικά συλληφθέντες, που εμφανίζεται στον εισαγγελέα.
Για την υπόθεση του κυκλώματος που μέσω της μεθόδου της πυραμίδας φέρεται να καταχράστηκε περισσότερα από 350 εκατομμύρια ευρώ από επιχειρηματίες στην Ελλάδα και στην Ουκρανία, έχουν απαγγελθεί, κατά περίπτωση, κατηγορίες για ένταξη και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, απάτη, άμεση συνέργεια σε απάτη, νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα και συνέργεια σε αυτήν.
Σε συνομιλία που είχε με δημοσιογράφους, ο πρόξενος ισχυρίστηκε ότι είναι και ο ίδιος θύμα του συγκατηγορούμενου του και συμβούλου επενδύσεων Γιώργου Δασκαλέα. «Είμαι το μεγαλύτερο θύμα του Δασκαλέα, καθώς έχω χάσει πολλά χρήματα. Η ιστορία αυτή αποκαλύφθηκε χάρη στις ενέργειες μου από το Μάιο του 2015 ως σήμερα. Το μεγαλύτερο μέρος του αποδεικτικού υλικού έχει προσκομιστεί στις αρχές από εμένα. Έχω κινηθεί ενώπιον δικαστικών και αστυνομικών αρχών σε πέντε διαφορετικές χώρες» ανέφερε ο ίδιος, και συνέχισε: «Αγγλικά και Ουκρανικά δικαστήρια με έχουν δικαιώσει και έχουν μπλοκάρει τους τραπεζικούς λογαριασμούς του Δασκαλέα και της εταιρείας του. Τα στοιχεία είναι συντριπτικά και αποδεικνύουν όχι μόνο την αθωότητα μου, αλλά και το μέγεθος της μεθόδευσης εναντίον μου και εναντίον όλων των επενδυτών. Συνολικά εγώ και συγγενικά μου πρόσωπα έχουμε χάσει επτά εκατομμύρια δολάρια. Όλοι αυτοί είναι μια συμμορία. Ο Γιώργος Δασκαλέας έφαγε όλα τα λεφτά. Μόνο στους μπράβους του έδινε 700.000 ευρώ το χρόνο. Υπάρχουν στοιχεία ότι ο Δασκαλέας και οι συνεργάτες του σχεδίαζαν ακόμα και τη δολοφονία μου».
Η ανακρίτρια έλαβε από τους συνηγόρους του Γιώργου Λίτινα υπεύθυνες δηλώσεις 16 θυμάτων της απάτης, οι οποίοι υπερασπίζονται τον επίτιμο πρόξενο. Υποστήριξαν μάλιστα πως η σύλληψή του εγκυμονεί κινδύνους για την εξέλιξη των δικαστηρίων που εκκρεμούν σε άλλες χώρες, από τις οποίες μάλιστα δηλώνουν πρόθυμοι να καταθέσουν ως μάρτυρες υπεράσπισής του προκειμένου να πείσουν τις αρχές ότι είναι και αυτός θύμα της απάτης.
Φέρεται επίσης, ο κατηγορούμενος να επικαλέστηκε στην ανακρίτρια συγκεκριμένους καταγεγραμμένους διαλόγους μελών του κυκλώματος που περιέχονται στην δικογραφία, από τους οποίους υποστηρίζει ότι προκύπτει σαφώς πως σκόπευαν να του «φορτώσουν» όλες τις ευθύνες για την εξαπάτηση δεκάδων προσώπων.
Οι άλλοι τέσσερις κατηγορούμενοι θα απολογηθούν στην ανακρίτρια την Κυριακή.

Πηγή www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το