Τοπικά

Προετοιμασία για πανελλαδικές δράσεις ενάντια στην καύση σκουπιδιών

Στην απόφαση να ενταθεί ο αγώνας κατά της καύσης σκουπιδιών και να αποκτήσει πανελλαδικά χαρακτηριστικά κατέληξε η διαδικτυακή συζήτηση που διοργάνωσε την Κυριακή 22 Νοεμβρίου η Πρωτοβουλία Ενάντια στην καύση σκουπιδιών με θέμα «Η καύση σκουπιδιών γενικεύεται σε όλη τη χώρα, Απάντησή μας ο συντονισμένος αγώνας των πολιτών». Στην εκδήλωση συμμετείχαν πολίτες από όλη την Ελλάδα, καθώς και εκπρόσωποι φορέων, συλλογικοτήτων και αυτοδιοικητικών παρατάξεων από Αθήνα, Πειραιά, Δυτική Αττική, Μηλάκι, Αλιβέρι, Εύβοια, Θεσσαλονίκη και Κρήτη, δηλαδή από περιοχές που πλήττονται άμεσα ή έμμεσα από την καύση σκουπιδιών και τη δράση των τσιμεντοβιομηχανιών ή από το νέο Εθνικό Σχεδιασμό Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ) και την επέκταση της καύσης.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης «έγινε κριτική στο νέο εθνικό σχέδιο διαχείρισης αποβλήτων και στο πώς αυτό αντικατέστησε το προηγούμενο ΕΣΔΑ χωρίς προφανή αιτία και προς εξυπηρέτηση του μεγάλου ιδιωτικού κεφαλαίου, που στο χώρο των απορριμμάτων βρίσκει ένα τεράστιο πεδίο/»φιλέτο» επενδυτικής δραστηριότητας με ιδιαίτερα ελκυστικούς όρους. Που ταυτόχρονα, όμως, υποσκάπτει κάθε προοπτική υγιούς και βιώσιμης διαχείρισης των απορριμμάτων προς όφελος των πολιτών, της οικονομίας, των δημόσιων πόρων, του περιβάλλοντος, της δημόσιας υγείας και της απασχόλησης. Και όλη αυτή η εξόφθαλμη παράδοση των απορριμμάτων στο ιδιωτικό κεφάλαιο συνοδεύεται από την καύση σε υφιστάμενες ή νέες μονάδες αποτέφρωσης, που θα κάνουν το μέλλον μας εφιαλτικό σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας. Και από αντίστοιχες Μονάδες Επεξεργασίας Αποβλήτων, που θα τα προετοιμάζουν για καύση, όπως το εργοστάσιο SRF, που σχεδιάζεται στο Βόλο, παρά τον αντιοικονομικό χαρακτήρα του.
Η ανησυχία, λοιπόν, για το ζοφερό μέλλον με τα σκουπίδια να καίγονται παντού και οι διοξίνες και τα βαρέα μέταλλα να μας δηλητηριάζουν σε καθημερινή βάση, είναι ο κοινός παρονομαστής στον αγώνα μας με τις συλλογικότητες εντός και εκτός Βόλου, σε όλη τη χώρα. Και αυτόν τον αγώνα μπορούμε να τον δώσουμε μαζί, συντονισμένα, με κοινές ενέργειες και περισσότερες δυνάμεις. Η χθεσινή εκδήλωση ήταν η αρχή για να συντονιστούμε, στις επόμενες ημέρες θα μπορούμε να ανακοινώσουμε συγκεκριμένες δράσεις», αναφέρει η Πρωτοβουλία.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το