Τοπικά

Προέγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτάσεων για την αγροτική ανάπτυξη

kampos2

Προεγκρίθηκαν από τα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δύο προτάσεις έργου στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος ΗΟRΙΖΟΝ, στα οποία συμμετέχει ως εταίρος η Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Σύμφωνα με την ενημέρωση του αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλίας Αργύρη Κοπάνα «είμαστε καλά προετοιμασμένοι και αισιόδοξοι ότι οι προτάσεις, που καταθέτει το γραφείο αναπτυξιακού προγραμματισμού- συγχρηματοδοτούμενων ευρωπαϊκών προγραμμάτων της Περιφέρειας στις τρέχουσες προσκλήσεις, θα τύχουν έγκρισης από τα αρμόδια όργανα της ευρωπαϊκής επιτροπής. Ήδη, οι πρώτες ενδείξεις είναι θετικές» και συνέχισε αναφερόμενος σε δύο προτάσεις, που προεγκρίθηκαν και συγκεκριμένα στο «SUSTAIN FOOD» με στόχο την ανάπτυξη μιας μεθοδολογίας και πολιτικής με έμφαση την παραγωγή αγροτικών προϊόντων ποιότητας (ΠΟΠ, ΠΓΕ, ΕΠΠΕ) και το «SIRUS» με στόχο το σχεδιασμό και τη διαμόρφωση μιας βιώσιμης και καινοτόμας τοπικής αγροτικής ανάπτυξης.

Συγκεκριμένα, όσον αφορά την πρόταση SUSTAIN FOOD, που προεγκρίθηκε συμμετέχουν ως εταίροι δημόσιοι φορείς (Περιφέρειες, Πανεπιστήμια, Ινστιτούτα και Οργανισμοί) από 7 χώρες ( Ελλάδα, Ιταλία, Αυστρία, Πορτογαλία, Ισπανία, Μαρόκο και Σουηδία).

Για την Περιφέρεια Θεσσαλίας ο προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται στις 200.000 ευρώ και είναι 100% επιδοτούμενο από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάπτυξης.

Η συγκεκριμένη πρόταση στοχεύει στην ενίσχυση της ποιότητας των γεωργικών προϊόντων και θα προτείνει πολιτικές και μέτρα σχετικά με τη βιωσιμότητα των αγροτικών περιοχών, τη χρηστή αγροτική οικονομία, το περιβάλλον, την ισορροπημένη διατροφή, προκειμένου να διασφαλιστεί η ποιοτική παραγωγή με έμφαση στα συστήματα ποιότητας ΠΟΠ, ΠΓΕ, ΕΠΠΕ. Ιδιαίτερη προσοχή θα δοθεί στο ρόλο της οικολογικής καινοτομίας, ενώ θα μελετηθούν ενέργειες, που θα συμβάλλουν στη διάδοση των συστημάτων πιστοποίησης, προκειμένου να δημιουργηθούν νέες αγορές ποιότητας για τις τοπικές αλυσίδες τροφίμων.

Όσον αφορά την πρόταση SIRUS, πρόκειται για «κοινοπραξία» 9 κρατών (Ιταλία, Ρουμανία, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Νορβηγία, Γερμανία, Ισπανία, Ελλάδα και Μαρόκο). Ο προϋπολογισμός για την Περιφέρεια Θεσσαλίας είναι 60.000 Ευρώ και είναι 100% επιδοτούμενο από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάπτυξης.

Η συγκεκριμένη πρόταση στοχεύει στη διαμόρφωση ενός μοντέλου αγροτικής ανάπτυξης με άξονες την καινοτομία, τη βιωσιμότητα και την ανταγωνιστικότητα.

«Η αγροτική ανάπτυξη αποτελεί υψηλή προτεραιότητα για την Περιφέρεια Θεσσαλίας και τα ως άνω ευρωπαϊκά προγράμματα συμπληρώνουν μια σειρά πρωτοβουλιών μας για την προώθηση των τοπικών μας προϊόντων και τη βιωσιμότητα της αγροτικής οικονομίας», δήλωσε κλείνοντας ο Αργύρης Κοπάνας.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το