Τοπικά

Πρόεδρος της Ένωσης Γονέων Διαβητικών Παιδιών και Εφήβων Μαγνησίας: “Σύγχρονη μάστιγα ο σακχαρώδης διαβήτης”

Στις γυναίκες που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη ήταν αφιερωμένη χθες η Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη, η οποία γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 14 Νοεμβρίου. Για μία σύγχρονη μάστιγα έκανε λόγο η Αρίστη Αριστείδου, η οποία είναι πρόεδρος στην Ένωση Γονέων Διαβητικών Παιδιών και Εφήβων Ν. Μαγνησίας. Χρόνο με τον χρόνο τα κρούσματα αυξάνονται και στην Ελλάδα καταγράφονται περίπου 1,2 εκατομμύρια άτομα που πάσχουν από διαβήτη, ξεπερνώντας το 11% του πληθυσμού της χώρας. Υπολογίζεται δε ότι οι γυναίκες είναι περίπου οι μισές από τους διαβητικούς ασθενείς που λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή για την αντιμετώπιση της νόσου.

Mε αφορμή τη χθεσινή Παγκόσμια Ημέρα κατά της νόσου, η Κύπρια πρόεδρος της Ένωσης Γονέων αναφέρθηκε στην πάθηση που πλήττει το 1/10 των Ελλήνων, ενώ μίλησε και για το έργο του φορέα που εκπροσωπεί και φέτος συμπληρώνει 21 χρόνια παρουσίας και προσφοράς με ποικίλες δράσεις στην τοπική κοινωνία: «Ο κόσμος πρέπει να πλησιάσει τον σύλλογο, που μετράει 200 περίπου μέλη αυτή την περίοδο και να ενθαρρύνει τις δράσεις μας. Χρειαζόμαστε τη στήριξη της κοινωνίας. Και να μην ξεχνάμε όσα αφορούν στην εκπαίδευση. Αυτό ζητάμε και από το κράτος. Να εκπαιδεύει μες στο νοσοκομείο την οικογένεια όλη. Αυτό το πράττουν οι σύλλογοι τώρα. Π.χ. εμείς φέρνουμε εξειδικευμένους γιατρούς για να μιλήσουν κάθε φορά για τον διαβήτη. Αν δεν έχεις τη γνώση, δεν μπορείς να βοηθήσεις τον εαυτό σου σ’ αυτή την πάθηση».

Η Κύπρια συνταξιούχος καθηγήτρια φυσικής αγωγής μίλησε για τη χθεσινή Παγκόσμια Ημέρα κατά του διαβήτη

Τα επίσημα στοιχεία που είδαν πρόσφατα το φως της δημοσιότητας από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων-Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ), πρέπει να αφυπνίσουν την κοινή γνώμη, με την κ. Αριστείδου να επισημαίνει: «Στην Ελλάδα η αύξηση είναι ραγδαία. Ο διαβήτης τύπου 1 είναι αυτοάνοσο. Όμως, περισσότερο με ανησυχεί ότι μειώνεται συνεχώς ο μέσος όρος ηλικίας των ασθενών με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2. Για τον τελευταίο τύπο κατά κύριο λόγο ευθύνεται ο τρόπος που ζούμε. Η καθιστική ζωή που κάνουμε, οι ανθυγιεινές τροφές που καταναλώνουμε και η έλλειψη κίνησης επηρεάζουν πάρα πολύ. Όλοι μας είμαστε στον καναπέ μπροστά από μία τηλεόραση ή έναν υπολογιστή. Ας μην μας παραξενεύουν λοιπόν τα αυξημένα ποσοστά παχυσαρκίας. Το πλέον ανησυχητικό, όμως, είναι ότι αυξάνονται οι περιπτώσεις εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 στα παιδιά, κάτι που δεν συνέβαινε στο παρελθόν. Και πού; Στην Ελλάδα, τη χώρα που γέννησε τον αθλητισμό, ενώ παρότι έχουμε όλα τα καλά του Θεού, παραμερίσαμε και τη μεσογειακή διατροφή».

Με την ίδια να έχει θητεία πολλών δεκαετιών στον χώρο της εκπαίδευσης υπηρετώντας επί σειρά ετών σε δημόσια σχολεία, στάθηκε στις αλλαγές που διέκρινε τον τελευταία καιρό μέσα στο σχολικό περιβάλλον, αλλά και στα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για να ανακοπεί η εξάπλωση του σακχαρώδη διαβήτη: «Έχω δει τα παιδιά να αλλάζουν προς το χειρότερο. Δυστυχώς. Δεν τα βλέπω να γυμνάζονται όπως παλιά. Φταίνε και οι πανελλήνιες, ο σύγχρονος τρόπος ζωής, οι υπολογιστές. Θα πρέπει η Πολιτεία να δώσει κίνητρα στα παιδιά, ώστε να ασχοληθούν και πάλι με τον αθλητισμό. Μια καλή ιδέα θα ήταν να δοθούν περισσότερες ώρες γυμναστικής στα σχολεία. Στο λύκειο έχει εξοστρακιστεί σχεδόν το μάθημα της φυσικής αγωγής».

Τέλος, η πρόεδρος της Ένωσης Γονέων Διαβητικών Παιδιών και Εφήβων στάθηκε στο κοινωνικό και οικονομικό κόστος της πάθησης. «Ο διαβήτης έχει εξελιχθεί σε σύγχρονη μάστιγα για την ελληνική κοινωνία. Και ειδικά για τις γυναίκες, που ήταν αφιερωμένη η φετινή Παγκόσμια Ημέρα, δεν πρέπει να ξεχνάμε τα δικαιώματα που έχουμε για ένα υγιές μέλλον και μία οικονομικά προσιτή και δίκαιη πρόσβαση στην περίθαλψη και την εκπαίδευση για τη διαχείριση και ρύθμιση του διαβήτη. Από την άλλη, ας σκεφτούμε τις επιπλοκές που προκαλεί ο διαβήτης και τις δαπάνες που βαραίνουν κράτος. Αντίθετα, η πρόληψη σώζει και δεν κοστίζει», ανέφερε η κ. Αριστείδου, ενώ κλείνοντας μίλησε για τα άλυτα προβλήματα των διαβητικών με το σύστημα Υγείας στην πατρίδα μας: «Υπάρχουν αδικαιολόγητες περικοπές των δαπανών, που επηρεάζουν την ιατροφαρμακευτική κάλυψη και περίθαλψη, και κατ’ επέκταση και την ποιότητα ζωής των ατόμων με διαβήτη. Η Πολιτεία οφείλει κάποτε να αντιμετωπίσει όπως πρέπει τη συγκεκριμένη πάθηση».

* Όσοι ενδιαφέρονται να μάθουν περισσότερα για το έργο της Ένωσης Γονέων Διαβητικών Παιδιών και Εφήβων Ν. Μαγνησίας, μπορούν να αναζητήσουν πληροφορίες στην ομάδα που έχει δημιουργηθεί στο Facebook ή να καλούν στο τηλέφωνο 24210-61523. Υπενθυμίζουμε πως δικαίωμα εγγραφής στον σύλλογο έχουν μόνο άτομα με διαβήτη τύπου 1, δηλαδή τον παιδικό-νεανικό διαβήτη.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το