Τοπικά

Προχωρά στην επόμενη φάση το έργο της λιμνοδεξαμενής Ξηριά στον Αλμυρό

Η συζήτηση για τις μεγάλες καταστροφές που άφησε πίσω του ο «Ιανός» στην ευρύτερη περιοχή του Αλμυρού, κυριάρχησε στη συνάντηση που είχε ο βουλευτής Μαγνησίας της Νέας Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνος Μαραβέγιας με τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κων. Σκρέκα, την Τετάρτη στο γραφείο του.

Ο κ. Σκρέκας διαβεβαίωσε ότι καταβάλλονται προσπάθειες ώστε να αποζημιωθούν οι πληγέντες αγρότες χωρίς καθυστέρηση, δηλαδή σε χρόνο συμβατό με την εισροή του εισοδήματός τους από την εκμετάλλευση της αγροτικής τους παραγωγής.

Από την πλευρά του ο κ. Μαραβέγιας, κατόπιν ενημέρωσης που είχε από τον δήμαρχο Αλμυρού, έκανε γνωστό στον Υφυπουργό ότι υπάρχει ολοκληρωμένη μελέτη της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Αλμυρού για το έργο “Κατασκευή αγωγού μεταφοράς νερού από τη Λιμνοδεξαμενή Ξηριά”, η οποία μπορεί να παραδοθεί στην Διεύθυνση Εγγείων Βελτιώσεων. Η κατασκευή του αγωγού με κόστος 3.332.000,00 ευρώ, εντάσσεται σε ένα μεγαλύτερο έργο που αφορά την “Κατασκευή Λιμνοδεξαμενής Ξηριά Αλμυρού Ν. Μαγνησίας”, συνολικού προϋπολογισμού 16.199.035,69 ευρώ. Αυτή τη στιγμή έχει δημοπρατηθεί και κατασκευάζεται το πρώτο υποέργο, αξίας 10.667.035.69 ευρώ, δηλαδή η λιμνοδεξαμενή.

Ανταποκρινόμενος άμεσα, ο κ. Σκρέκας έκανε γνωστό ότι υπάρχει εγκεκριμένο κονδύλι και άρα το έργο μπορεί να προχωρήσει στην επόμενη φάση.

Σημειώνεται ότι το έργο της λιμνοδεξαμενής είναι ενταγμένο στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) και περιλαμβάνει υποδομές για τη συλλογή και αξιοποίηση των χειμερινών πλημμυρικών απορροών του χειμάρρου Ξηριά με σκοπό την κάλυψη των αρδευτικών αναγκών της περιοχής. Αποτελείται από φράγμα υδροληψίας, λιμνοδεξαμενή χωρητικότητας 3,8 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων και δίκτυο μεταφοράς των υδάτων στις προς άρδευση περιοχές. Επίσης προβλέπονται έργα υπερχείλισης, κατάλληλη διώρυγα προς τον χείμαρρο Ξηριά, καθώς και αποκατάσταση του αγροτικού δικτύου περιμετρικά της λιμνοδεξαμενής με αποχέτευση των ομβρίων.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το