Οικονομία

Προαπαιτούμενα και χρέος στο τραπέζι του EuroWorking Group

H πρόοδος στα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δόσης αλλά και τεχνικές λεπτομέρειες για το ζήτημα του χρέους, το οποίο είναι συνάρτηση πολλών παραγόντων, θα τεθούν στο επίκεντρο του EuroWorking Group, που συνεδριάζει σήμερα στο πλαίσιο της προετοιμασίας του Eurogroup της 15ης Ιουνίου.

Παρά το γεγονός ότι στην πραγματικότητα η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς γίνεται πλέον σε πολιτικό επίπεδο η συνεδρίαση του EuroWorking Group είναι βαρύνουσας σημασίας αφού σε αυτή θα διαφανεί η στάση όλων των εμπλεκομένων πλευρών μετά το Eurogroup της 22ης Μαίου ενώ θα γίνει και ο έλεγχος για την τήρηση των προαπαιτούμενων.

Παραμένουν ακόμη σημαντικές εκκρεμμότητες προκειμένου να ολοκληρωθεί η λίστα με τα 140 προαπαιτούμενα των θεσμών στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης και θα πρέπει να κλείσουν έως και τις 15 Ιουνίου ώστε στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης να δοθεί η έγκριση για την εκταμίευση της δόσης.

To θέμα της ολοκλήρωσης των προαπαιτούμενων έχει τεθεί με έντονο τρόπο από την πλευρά των πιστωτών. Στην επιστολή που έστειλε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ σε μια απότιμηση της συνεδρίασης του Eurogroup της 22ης Μαίου συνδέει άμεσα την ολοκλήρωση των εκκρεμμοτήτων με την επόμενη καταβολή της δόσης.

Σε σχέση με το χρέος, οι τεχνοκράτες του ΕuroWorking Group έχουν εξαντλήσει το θέμα αφού σχεδόν, όλα τα σενάρια έχουν συζητηθεί ωστόσο αναμένεται να γίνει μια επικαιροποίηση των διάφορων προτάσεων και στη συνέχεια να γίνει η προσαρμογή ανάλογα με την πορεία των διαπραγματεύσεων που γίνονται σε πολιτικό επίπεδο.

Πηγή: iefimerida

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το