Ελλάδα

Προανακριτική Novartis: Εξαιρέθηκαν οι Πολάκης -Τζανακόπουλος -«Θα είμαστε εδώ, ας φέρουν τη Φρουρά

Μέσα σε κλίμα έντασης συνεδρίασε η προανακριτική επιτροπή της Βουλής για την υπόθεση Novartis και αποφάσισε κατά πλειοψηφία την εξαίρεση των κΔημ. Τζανακόπουλου και Παύλου Πολάκη οι οποίοι έχουν κληθεί ως μάρτυρες.
Στην ψηφοφορία υπέρ της εξαίρεσης ψήφισαν οι ΝΔ και ΚΙΝΑΛ, κατά το ΚΚΕ και παρόν η Ελληνική Λύση. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ψήφισε καν καθώς δεν αναγνωρίζει την απόφαση της επιτροπής.

Αμέσως μετά ο Παύλος Πολάκης μιλώντας στους δημοσιογράφους δήλωσε: «Εμείς θα είμαστε εδώ και στην επόμενη συνεδρίαση, θα είμαστε μέσα και αν θέλουν ας φέρουν και τη φρουρά. Δεν αναγνωρίζουμε την χουντοεπιτροπή».
Είχε προηγηθεί ένταση και φωνές στην αίθουσα από την αρχή της διαδικασίας.

Πώς ξεκίνησε η ένταση
Με το που ξεκίνησε η συνεδρίαση ο Γ. Ραγκούσης ζήτησε έγγραφα κάνοντας λόγο για προσπάθεια συγκάλυψης. «Υπάρχει προσπάθεια συγκάλυψης. Ζητάμε έγγραφα και μας λέτε ότι θα αποφασίσει η πλειοψηφία αν θα τα πάρουμε» είπε.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Γιάννης Μπουγάς αντέδρασε έντονα.

Γιάννης Μπουγάς: «Θα εφαρμόσω το άρθρο 160Α του Ποινικού Κώδικα αν χρειαστεί (σ.σ. για διατάραξη συνεδριάσεων Επιτροπής Βουλής – προβλέπει φυλάκιση εως 3 έτη ή χρηματική ποινή).
Δημ. Τζανακόπουλος: Θα οδηγήσετε ενώπιον του Δικαστηρίου βουλευτές που τους απέστειλε εδώ ο ελληνικός λαός;
Σπ. Λάππας: Δεν έχει υπάρξει ξανά προηγούμενο εξαίρεσης μελών Προανακριτικής. Τι θα πείτε στον ελληνικό λαό γι’ αυτό το κόλπο;
Ραγκούσης: Χουντοεξεταστική, με τη βία της πλειοψηφίας!
Ακολούθησε πανδαιμόνιο. Με φωνές που ακούγονταν μέχρι έξω ο Γ. Ραγκούσης χαρακτήριζε «χουντοεξεταστική» την επιτροπή. «Ξεφτιλίζετε ό,τι ήταν ιερό σε αυτή τη Βουλή. Με τη βία της πλειοψηφίας αποφασίζετε να μετατρέψετε την επιτροπή σε χούντα! Να με αποβάλετε και να φωνάξετε την αστυνομία, ντροπή σας!» φώναζε ο Γ. Ραγκούσης.

Βουλευτές ΝΔ: Ντροπή! Να ανακαλέσεις!

«Βλέπουμε συμπεριφορές Χρυσής Αυγής» είπε ο βουλευτής ΝΔ Ηλείας Ανδ. Νικολακόπουλος σχολιάζοντας τις επιθέσεις κατά του προέδρου και των μελών της προανακριτικής της ΝΔ.

Αμεσα αντέδρασαν οι βουλευτές της ΝΔ. «Ντροπή! Απαράδεκτοι χαρακτηρισμοί εναντίον μας και για τη δημοκρατικότητα μας. Μας προσβάλει ως κοινοβουλευτικούς κι ως ανθρώπους» είπε ο βουλευτής Βασίλης Υψηλάντης.

Οι κ.κ. Μαρκόπουλος και Πλεύρης αντέταξαν στους κ.κ. Ραγκούση -Αυγέρη που φώναζαν πως «ο Φρουζής είναι έξω και περιμένει» πως «τώρα σας έπιασε ο πόνος; Τέσσερα χρόνια δεν τον καλέσατε ούτε μια φορά. Με εμάς έρχεται πρώτη φορά να καταθέσει».

Από την πλευρά του ο Κ. Καραγκούνης είπε: «Η τοποθέτηση Ραγκούση περί χουντοεπιτροπής θα πρέπει να καταδικαστεί. Να αναιρέσουν. Εκθέτουν τον κοινοβουλευτισμό. Αλλά κόμματα χρησιμοποίησαν τέτοια φρασεολογία στο πρόσφατο παρελθόν» τόνισε. Πρόσθεσε πως τέθηκε το ίδιο ζήτημα και το 2010 και ο ΣΥΡΙΖΑ είχε συμφωνήσει τότε. «Είχατε συμφωνήσει. Το καταλαβαίνετε. Γνωρίζατε για το ασυμβίβαστο κι επιμείνατε να προτείνετε τα δυο μέλη. Λειτουργήσατε κακόπιστα για να προκληθεί ακυρότητα της όλη διαδικασίας».

Πλεύρης: Είχαν εξαιρεθεί και στο παρελθόν μάρτυρες
Ο βουλευτής της ΝΔ Θάνος Πλεύρης τόνισε ότι είχε υπάρξει εξαίρεση μαρτύρων και στο παρελθόν φέρνοντας ως παράδειγμα την περίπτωση των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ κ.κ. Παπουτσή – Λαφαζάνη το 2010. «Είχε υπάρξει γνωμοδότηση τον Φεβρουάριο του 2010 στη Βουλή. Τότε είχε συναινέσει και ο ΣΥΡΙΖΑ με εκπρόσωπο τον Τσούκαλη» τόνισε χωρίς καμία αντίδραση από πλευράς των βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Σε κάθε περίπτωση πάντως. Όπως αναφέρουν πηγές της Κουμουνδούρου ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να αποχωρήσει από την Επιτροπή.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το