Ελλάδα

Προανακριτική για τον Νίκο Παππά για την υπόθεση Καλογρίτσα

Την πρόταση για σύσταση προανακριτικής επιτροπής που θα διερευνήσει ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες του πρώην υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Παππά, για την υπόθεση Καλογρίτσα με τις τηλεοπτικές άδειες, κατέθεσε η ΝΔ.

Η πρόταση, σύμφωνα με τον γραμματέα της ΚΟ του κόμματος Γιάννη Μπούγα, θα αφορά στα αδικήματα της δωροληψίας και της παράβασης καθήκοντος. Όπως μάλιστα σημείωσε σε δηλώσεις του, μετά την αξιολόγηση του υλικού προέκυψαν σοβαρές ενδείξεις για την τέλεση των αδικημάτων. Η πρόταση αναμένεται να ανακοινωθεί επίσημα την Τετάρτη στην Ολομέλεια, ενώ μετά από 10 ημέρες θα εγγραφεί ημερήσια διάταξη και θα πραγματοποιηθεί συζήτηση και ψηφοφορία (απαιτείται πλειοψηφία 151 βουλευτών) για τη σύστασή της.

Πρόεδρος της επιτροπής θα προταθεί από τη ΝΔ να τοποθετηθεί ο βουλευτής Έβρου, Σταύρος Κελέτσης.

Το κακούργημα της δωροληψίας πολιτικού αξιωματούχου θα αφορούν στα 3 εκατ. ευρώ που φέρεται πως έλαβε ο Καλογρίτσας από την CCC για τη συμμετοχή του στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, ενώ θα εξεταστούν και σχετικές καταγγελίες από επιχειρηματίες. Στο δε πλημμέλημα της παράβασης καθήκοντος θα εξεταστούν οι παράνομοι χειρισμοί στη διαδικασία του διαγωνισμού.

Σε ό,τι αφορά πάντως στην υπόθεση Folli Follie, η Βουλή δεν πρόκειται να ασχοληθεί περαιτέρω. Όπως είπε και ο κ. Μπούγας, δεν τίθεται ζήτημα για τους πρώην υπουργούς Αλέκο Φλαμπουράρη και Αλέξη Χαρίτση, ενώ αυτές του βουλευτή Σταύρου Αραχωβίτη αλλά και του Μάκη Μπαλαούρα θα εξεταστούν από τη Δικαιοσύνη (για τον κ. Αραχωβρίτη απαιτείται άρση βουλευτικής ασυλίας).

Η πρόταση
Σε κάθε περίπτωση η πρόταση για την σύσταση της προανακριτικής που κατέθεσε η ΝΔ, βασίζεται σε στοιχεία της δικογραφίας που έχει διαβιβαστεί εδώ και λίγο καιρό στη Βουλή. Στο πλαίσιο αυτό, οι συντάκτες της πρότασης, επικαλούνται στοιχεία, δηλώσεις, ηλεκτρονική αλληλογραφία με ξεκάθαρες αναφορές στο πρωθυπουργικό γραφείο « White Houes» αλλά και το πρόσωπο που ακούει στο όνομα « White Porscha». Ακόμα, επικαλούνται τις καταθέσεις Καλογρίτσα που δείχνουν στην κατεύθυνση του πρώην υπουργού κ. Παππά, στοιχειοθετώντας τον ρόλο του στην συμμετοχή του επικεφαλής του Τοξότης ΑΕ στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες με την παροχή εγγυητικής ύψους 3 εκατ. ευρώ από την εταιρία λιβανέζικων συμφερόντων CCC, την εκταμίευσή της ( ολόκληρου ή μέρους του ποσού) στη συνέχεια για τη δημιουργία της εφημερίδας Documento και τη μεταβίβαση των μετοχών της στον κ. Βαξεβάνη.

Παράλληλα υπάρχουν αναφορές και στις συναντήσεις που φέρεται να είχε ο κ. Καλογρίτσας με επιχειρηματίες όπως οι κ.κ. Μαρινάκης και Κοντομηνάς για τη χρηματοδότηση της συμμετοχής του στον διαγωνισμό, όταν διαπιστώθηκε πως η συνεργασία με την CCC δεν μπορούσε να προχωρήσει.

«Από τα ανωτέρων στοιχεία υπάρχουν επαρκείς ενδείξεις ότι ο πρώην υπουργός κ. Παππάς με την ιδιότητα του ως αρμόδιος υπουργός κατ’ ελάχιστον προέβη στις ακόλουθες πράξεις. Κατ’ εντολή του και στα πλαίσιο των καθηκόντων του και προκειμένου να προβεί σε πράξεις:

Α. ζητήθηκε από τον κ. Κλαογρίτσα να συμμετάσχει σε εταιρικό σχήμα που θα έπαιρνε με τις ενέργειες του αρμόδιου υπουργού άδεια καναλιού, που θα ανήκε ουσιαστικά στο ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος θα αποκόμιζε όλο το όφελος από την δημοιυργία του ηλεκτρονικού σταθμού και όχι στον ίδιο

Β. ζητήθηκε και δόθηκε από την CCC σε εταιρεία συμφερόντων του κ. Καλογρίτσα το ποσό των 3 εκατ. ευρώ για την έκδοση εγγυητικής εντολής ισόποσης αξίας για την συμμετοχή στο διαγωνισμό με τη δiασφάλιση ότι θα λάμβανε άδεια.

Γ. μετά την ακύρωση του διαγωνισμού διασφάλισε την επιστροφή του ποσού των 3εκατ. στην εταιρία συμφερόντων Καλογρίτσα ενώ η εγγυητική είχε καταπέσει

Δ. μετά την επιστροφή του ποσού στον κ. Καλογρίτσα του ζητήθηκε αν δώσει το ποσό των 3 εκατ. που αποτελεί από του περιουσιακό όφελος ή μέρους αυτού για να εκδοθεί το φιλοκυβερνητικό έντυπο Documento

Ε. ζητήθηκε από τον κ. Καλογρίτσα να μεταβιβάσει όλο το ενεργητικό της εταιρείας του Documento χωρίς αντίστοιχο τίμημα στον κ. Βαξεβάνη με τη δημιουργία νέας εταιρίας από τον τελευταίο ο οποίος καρπώθηκε με εντολή του κ. Παππά και το όφελος όλης της προηγούμενης επιχειρηματικής δραστηριότητα που είχε δημιουργηθεί με τη χρήση του ποσό των 3 εκατ. ευρώ ή μέρος αυτού που παρανόμως δόθηκε από την ΣΣΣ στον κ. Καλογρίτσα

ΣΤ. πέρα από τα 3 εκατ. ευρώ που ζητήθηκαν από την CCC και αποτελεί αυτοτελή παράνομη πράξη από τον κ. Μαρινάκη να δώσει στον κ. Καλογρίτσα το ποσό των 20,5 εκατ. ευρώ για να πληρώσει τη δόση για τις τηλεοπτικές άδειες καναλιού που θα ελεγχόταν από τον ΣΥΡΙΖΑ

Ζ. ζητήθηκε και αποτελεί αυτοτελή παράνομη πράξη από τον κ. Κοντομηνά να δώσει το 51% του τηλεοπτικού μέσου του στον κ. Καλογρίτσα για να αποκτήσει αυτός κανάλι που θα ελεγχόταν από τον ΣΥΡΙΖΑ. Σημειωτέων και στην περίπτωση του κ. Μαρνινάκη και του κ. Κοντομηνά η όποια δημιουργία καναλιού θα ήταν και προς όφελος του κόμματος του ΣΥΡΙΖΑ καθώς και αυτός ήταν ο λόγος που ο κ. Παππάς ζητούσε παρανόμως την παροχή αυτών των ποσών

Η. υπήρξε συντονισμός από τον κ. Παππά και ενδεχομένως άλλων προσώπων που θα προκύψουν κατά το στάδιο της προκαταρκτικής έρευνας, της τότε κυβέρνησης όπως προκύπτει από τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για τη μεταφορά του ποσού των 3εκατ. ευρώ στην εταιρία του κ. Καλογρίτσα με γνωστούς της κυβέρνησης στα ΗΑΕ και στην Κύπρο συναλλαγή μάλιστα που δεν έπρεπε να αφήσει στίγμα», αναφέρει χαρακτηριστικά η πρόταση.

Αδικήματα
Σε ότι αφορά τα αδικήματα για τα οποία θα ελεγχθεί ο πρώην υπουργός, στην πρότασή της η πλειοψηφία αναφέρει εισαγωγικώς: «η παράβαση των καθηκόντων του κ. Παππά και οι παράνομες ενέργειες και παραλήψεις του έγκεινται τουλάχιστον στο γεγονός ότι, ενώ γνώριζε ότι ο κ. Καλογρίτσας δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις να συμμετάσχει στον διαγωνισμό καθώς δεν είχε τα χρήματα και το πόθεν έσχες που απαιτούνταν επιχείρησε να διασφαλίσει αλλά και διασφάλισε την παράνομη συμμετοχή του κ. Καλογρίτσα ζητώντας από τρίτους χρήματα, παραβιάζοντας έτσι τους όρους του διαγωνισμού και εν τέλει αποσκοπώντας στο να λάβει κανάλι ο κ. Καλογρίτσας το οποίο θα ελεγχόταν από τον ΣΥΡΙΖΑ. Εν συνεχεία δε αυτά τα χρήματα κατά παράβαση των καθηκόντων του ζήτησε να δοθούν για να εκδοθεί το έντυπο Documento».

Στο πλαίσιο αυτό, η υπογεγραμμένη από 30 βουλευτές πρόταση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν επαρκείς ενδείξεις πως ο κ. Παππάς τέλεσε τα αδικήματα της δωροληψίας πολιτικού αξιωματούχου κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση (κακούργημα) αλλά και αυτό της παράβασης καθήκοντος κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση.

Αξίζει να σημειωθεί πως η πρόταση κλείνει με την επισήμανσης πως τυχόν άλλα αδικήματα που περιγράφονται στις αναφορές ή υπάρχουν ενδείξεις από τα στοιχεία του φακέλου πως τελέστηκαν δεν προκύπτει από τα ως τώρα στοιχεία του φακέλου να σχετίζονται με τα καθήκοντά του ως υπουργού και επομένως πρόκειται για πράξεις που δεν εφαρμόζεται το άρθρο 86 του Συντάγματος.

Πηγή: iefimerida.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το