Ελλάδα

Η προανακριτική για τη Novartis φέρνει νέα πολιτική «θύελλα»

Με μία μια πλήρη αντιστροφή ρόλων βρίσκονται αντιμέτωποι όσοι παρακολουθούν από κοντά τις τελευταίες εξελίξεις στην υπόθεση της Novartis, παρά το γεγονός ότι όπως ανακοινώθηκε η λύση που επέλεξε το Μαξίμου για να διαχειριστεί την υπόθεση είναι εκείνη της πρότασης για προανακριτική επιτροπή.
Από τη μία μεριά, οι κυβερνητικές «κορώνες» περί του μεγαλύτερου σκανδάλου στην ιστορία του ελληνικού κράτους αντικαταστάθηκαν την Παρασκευή από μια πολύ χαμηλότερων τόνων τοποθέτηση του κυβερνητικού εκπροσώπου, στην οποία μάλιστα τονιζόταν ότι η υπόθεση βρίσκεται ακόμη στο στάδιο της προδικασίας. Από την άλλη μεριά, οι αρχικά «μουδιασμένες» τοποθετήσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης υποχώρησαν, για να δώσουν τη θέση τους σε «πύρινες» ανακοινώσεις με τις οποίες ζητείται η πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης και εξαπολύονται βολές εναντίον της κυβέρνησης καθώς και αιτιάσεις για σκευωρίες που θα καταπέσουν.

Όπως είναι προφανές, το ζήτημα αναμένεται να απασχολήσει την επικαιρότητα και τα δημοσιογραφικά γραφεία για πολύ καιρό ακόμη. Σύμφωνα μάλιστα με όσα ανέφερε την Παρασκευή ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, η συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια της πρότασης για τη σύσταση της προανακριτικής είναι πιθανόν, υπό προϋποθέσεις, να γίνει ακόμη και μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας. Κάτι που μαρτυρά και μια σπουδή από μέρους της κυβέρνησης να προχωρήσει γρήγορα το θέμα. Οι αντιστροφές και αλλαγές τακτικής πάντως σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση έχουν το δικό τους παρασκήνιο καθώς συνιστούν σε κάποιο βαθμό και αποτέλεσμα εσωτερικών ισορροπιών αναφορικά με τους χειρισμούς που πρέπει να γίνουν στην υπόθεση.

Κυβέρνηση: Το παρασκήνιο της απόφασης για προανακριτική
Μετά από δύο συνεδριάσεις του Πολιτικού Συμβουλίου, δύο αναβολές της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και μια συνεδρίαση του προεδρείο της υπό τον πρωθυπουργό, τελικώς το κυβερνών κόμμα κατέληξε στην λύση της πρότασης για σύσταση επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης. Την συγκεκριμένη θέση θα διατυπώσει ανοιχτά ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ που τελικώς θα γίνει τη Δευτέρα, ενώ δεν αποκλείεται η σχετική πρόταση να κατατεθεί και εντός της ίδιας ημέρας.

Τις προηγούμενες ημέρες πάντως, διάφορα ήταν τα σενάρια που κυκλοφορούσαν για τα επόμενα βήματα του Μαξίμου, καθώς και πληροφορίες για σοβαρές αντιδράσεις και ενστάσεις στους κυβερνητικούς χειρισμούς από την ομάδα των 53. Ειδικότερα, σύμφωνα με όσα ανέφερε το ρεπορτάζ του TheTOC, στα επιχειρήματα που χρησιμοποιούσαν στελέχη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης του ΣΥΡΙΖΑ, ήταν τόσο η αντίθεση στο κλίμα σκανδαλολογίας και ποινικοποίησης της πολιτικής ζωής όσο και οι ιδιότητες ορισμένων από τους φερόμενους ως εμπλεκόμενους (πρώην πρωθυπουργοί, υπουργοί, Ευρωπαίος Επίτροπος, κεντρικός τραπεζίτης), οι οποίες ενδέχεται να προκαλέσουν παρενέργειες ακόμη και στην πορεία της χώρας προς την έξοδο από το Μνημόνιο και την κανονικότητα.

To… «βραχυκύκλωμα» που προκλήθηκε και αποτυπώθηκε με την αμφιθυμία και την αναποφασιστικότητα από το Μαξίμου φαίνεται πως λύθηκε εν τέλει, αλλά με έναν τρόπο που αποτυπώνει τους πολύ χαμηλότερους τόνους που υιοθετεί πλέον η κυβέρνηση. Την ίδια στιγμή, ο κυβερνητικός εταίρος ΑΝΕΛ δείχνει προς το παρόν να ακολουθεί αυτόνομη πορεία και αναμένεται να ξεκαθαρίσει τη θέση του τις επόμενες ημέρες. Ωστόσο, η πρώτη διαφοροποίηση ήρθε το πρωί της Παρασκευής από τον Δημήτρη Καμμένο, ο οποίος ανάφερε πως από τις καταθέσεις δεν προκύπτει χρηματισμός πολιτικού.

ΝΔ: Αντεπίθεση με βολές για κυβερνητική σκευωρία
«Η Νέα Δημοκρατία είπε από την αρχή “όλα στο φως”. Και εννοείται ότι λέει “ναι” και στην προανακριτική επιτροπή, ανεξαρτήτως του κατηγορητηρίου που προφανώς θα κατασκευάσει η Κυβέρνηση για να υποστηρίξει τη σκευωρία της. Όμως οι μάρτυρες θα έρθουν χωρίς κουκούλες. Όχι μόνο γιατί τους ξέρει ήδη η Κυβέρνηση, αλλά και γιατί το καθεστώς προστασίας τους είναι νομικά διάτρητο, καθώς απαιτεί την έγγραφη έγκριση του αντιεισαγγελέα διαφθοράς του Αρείου Πάγου, την οποία παραδόξως δεν ζήτησε η αρμόδια εισαγγελέας» αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση η Νέα Δημοκρατία. «Κατά τα λοιπά, θεωρούμε αυτονόητο ότι η Κυβέρνηση, σε αντίθεση με την επιλογή της να συγκαλύπτει, μέχρι σήμερα, το σκάνδαλο Καμμένου, θα συναινέσει επιτέλους στη διαλεύκανση του, τώρα που έφτασε στη Βουλή» καταλήγει η σχετική ανακοίνωση, η οποία σκιαγραφεί και τη στάση που θα ακολουθήσει την επόμενη περίοδο η αξιωματική αντιπολίτευση.

Εν τω μεταξύ, έντονο ήταν εσωκομματικό παρασκήνιο πίσω από τις δύο τοποθετήσεις της ημέρας για το θέμα, εκείνη του Κώστα Καραμανλή, ο οποίος «αναγκάστηκε» να στηρίξει τον Δημήτρη Αβραμόπουλο, μέσω διαρροής συνεργατών του και εκείνη του βουλευτή της ΝΔ Γιώργου Βλάχου που ζήτησε ούτε λίγο ούτε πολύ την παραίτηση του κ. Γεωργιάδη. Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο κ. Βλάχος ανέφερε πως «στην περίπτωση του Βατοπεδίου όσων τα ονόματα εμπλέκονταν έμειναν εκτός καθηκόντων, χωρίς να παραιτηθούν από τη ΝΔ ή να φύγουν από βουλευτές». Προσέθεσε επίσης ότι «είναι ένα θέμα που φαντάζομαι θα το αξιολογήσει ο πρόεδρος του κόμματος, γιατί ως γνωστόν οι αντιπρόεδροι είναι επιλογή του προέδρου. Ο κ. Μητσοτάκης έχει όλα τα στοιχεία και μπορεί να κρίνει καλύτερα από εμένα».

Τι λένε στο Κίνημα Αλλαγής – Νέες αιχμές από τον Βενιζέλο
Σε υψηλούς τόνους τοποθετήθηκαν για το θέμα της προανακριτικής τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και το Ποτάμι, με σχετικές ανακοινώσεις, μιλώντας για βρώμικο ’89 και για προανακριτική της οποίας το έργο είναι εξαρχής υπονομευμένο. «Για το σκάνδαλο Novartis έχουμε δηλώσει και επαναλαμβάνουμε: ΟΛΑ ΣΤΟ ΦΩΣ, με ανεπηρέαστη την Δικαιοσύνη να κάνει την δουλειά της. Η πρόταση για σύσταση προκαταρκτικής, θα είναι για μας μια μεγάλη ευκαιρία για να αποκαλυφθεί πλήρως η πολιτική σκευωρία τύπου 1989 την οποία επιχειρούν οι ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ.Με αυτόν τον στόχο θα την ψηφίσουμε» αναφέρει το ΠΑΣΟΚ σε ανακοίνωσή του. Και προσθέτει: «Και παράλληλα θα επιμείνουμε να αναδειχθούν μέσα από την εξεταστική για την Υγεία, τόσο οι ευθύνες για την εκτίναξη της φαρμακευτικής δαπάνης επί Κυβερνήσεων ΝΔ την περίοδο 2004/2009, όσο και οι ευθύνες του ΣΥΡΙΖΑ που «ξέχασε» να εκδώσει δελτίο τιμών φαρμάκων το 2015, παίζοντας το παιχνίδι των κερδοσκόπων»

«Το έργο της προανακριτικής είναι εξαρχής υπονομευμένο. Οι άθλιες διατάξεις περί ευθύνης υπουργών δεν αφήνουν δυστυχώς πολλά περιθώρια για ουσιαστική διερεύνηση της υπόθεσης. Οι πολίτες θα ζήσουν άλλη μια καταιγίδα από καταγγελίες, φήμες, διαρροές, βρισιές, λάσπη, μη μπορώντας τελικά να ξεχωρίσουν την αλήθεια από το ψέμα. Και φοβούμαστε ότι αυτός είναι και ο στόχος των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Να μην έχουμε ούτε ενόχους, ούτε αθώους, μόνο σκιές. Και αυτό είναι το χειρότερο» αναφέρει, μεταξύ άλλων, το Ποτάμι.
Νωρίτερα, πάντως, ο Ευάγγελος Βενιζέλος είχε επισημαίνει με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση ότι από τη δικογραφία που έλαβε λείπουν συγκεκριμένα έγγραφα, τα οποία ο ίδιος χαρακτήρισε κρίσιμα. Πρόκειται για τα ακόλουθα έγγραφα: Πρώτον, η κατά το άρθρο 45 Β του ΚΠΔ πράξη της Εισαγγελέως Εγκλημάτων Διαφθοράς για τον χαρακτηρισμό των τριών μαρτύρων ως μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος ( «προστατευομένων») ούτε η αναγκαία εγκριτική πράξη του Αντεισαγγελέα του ΑΠ που εποπτεύει το έργο των εισαγγελέων διαφθοράς. τα έγγραφα των ελληνικών εισαγγελικών αρχών που εστάλησαν απευθείας ή δια του Υπουργείου Δικαιοσύνης προς τις αρχές των ΗΠΑ και επί των οποίων οι αμερικανικές αρχές απάντησαν με το από 23 Ιανουαρίου 2018 Case File NK-2057320 s. 152 έγγραφο τους.
Όπως μάλιστα αναφέρει ο κ. Βενιζέλος, η «μη συμπερίληψη των εγγράφων αυτών στη δικογραφία θέτει σοβαρά ζητήματα νομιμότητας».

Πηγή: The TOC

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το