Τοπικά

Πρεσβευτής μίας περιοχής η γαστρονομία – Παρουσιάστηκε στον Βόλο το βιβλίο του Χρήστου Νέζου

Παρουσιάστηκε χθες το βράδυ το βιβλίο του δημοσιογράφου Χρήστου Νέζου «Μαγειρεύοντας στη Νάξο και στις Μικρές Κυκλάδες» (εκδόσεις Ωκεανός) στο Ξενία Βόλου, παρουσία πολύ κόσμου. Το «παρών» έδωσε η γραβιέρα Νάξου, το τσίπουρο και το κρασί του Αγροτικού Συνεταιρισμού Νέας Αγχιάλου «Η Δήμητρα», γλυκά του Γυναικείου Συνεταιρισμού Ζαγοράς Πηλίου και τα μήλα «Ζαγορίν».

Ο κ. Χρήστος Νέζος τόνισε πως «η γαστρονομία μπορεί να είναι πρεσβευτής μιας περιοχής και ειδικά στη Μαγνησία και το Πήλιο που τα φαγητά όχι μόνο ταξιδεύουν σε όλο τον πλανήτη, αλλά και κάτι παραπάνω, δένουν τους ανθρώπους και τους φέρνουν πιο κοντά».
«Στις μνήμες μας από τα παιδικά μας χρόνια έχουν μείνει τα φαγητά που τρώγαμε. Έτσι λοιπόν και οι ξένοι όταν έρχονται για να απολαύσουν τα υπέροχα τοπία του Πηλίου και της Μαγνησίας γενικότερα ταξιδεύουν με τις γεύσεις και τις κρατούν στη μνήμη τους» συμπλήρωσε ο δημοσιογράφος.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η γεύση μπορεί να αναδείξει μία περιοχή, αν και το πρώτο που κάνει μία περιοχή να σε «ταξιδεύει» είναι οι ομορφιές της. «Οι τοπικοί φορείς και άρχοντες πρέπει να αναδείξουν τη γαστρονομία της περιοχής μαζί με τις ομορφιές. Αν συμπράξουν αυτά τα δύο, θα είναι πολύ σημαντικό και θα δημιουργήσουν κάτι δυναμικό» πρόσθεσε ο κ. Χρ. Νέζος.
Στο βιβλίο του μπορεί κανείς να βρει τις πιο νόστιμες συνταγές από τη Νάξο, τη Δονούσα και τη Σχοινούσα, τα Κουφονήσια και την Ηρακλειά, αλλά και εικόνες της όμορφης Νάξου και των Μικρών Κυκλάδων.

Από την πλευρά της η κ. Στέλλα Κονιτοπούλου επισήμανε πως οι γεύσεις και ο πολιτισμός ταξιδεύουν μία περιοχή παντού. «Οι γεύσεις που υπάρχουν στο βιβλίο του Χρήστου Νέζου είναι όλα τα φαγητά και οι μυρωδιές που έχω από μικρό παιδάκι, επειδή γεννήθηκα στη Νάξο. Το φαγητό με την παράδοση, τα ήθη και τα έθιμα πάνε μαζί, είναι μία αλυσίδα πραγμάτων και δίνουν την ταυτότητα ενός τόπου» τόνισε η ίδια.
Ο κ. Γιάννης Κίτσιος, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Νέας Αγχιάλου «Η Δήμητρα», επισήμανε ότι «η ταυτότητα της Μαγνησίας είναι οι συνεταιρισμοί, τα κρασιά, τα μήλα Ζαγορίν, η ποιότητα, οι οργανώσεις που στηρίζουν σήμερα τον αγροτικό κόσμο, διότι χωρίς τους συνεταιρισμούς αγρότης δεν θα υπήρχε. Από τα προϊόντα φτάσαμε να γίνει γνωστή σε όλη την Ελλάδα, ακόμα και στο εξωτερικό, η Νέα Αγχίαλος και ο συνεταιρισμός της».
Τέλος ο κ. Παπούλιας Κυριαζής, μέλος του ΔΣ του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς, «η περιοχή μας έχει πολύ δυνατούς συνεταιρισμούς που έχουν διαφημίσει όχι μόνο τη Μαγνησία, αλλά όλη την Ελλάδα στο εξωτερικό».
Η εκδήλωση περιλάμβανε κέρασμα με τη διάσημη γραβιέρα Νάξου, που συνοδεύτηκε με «Θεσσαλικό» τσίπουρο και κρασί του Αγροτικού Συνεταιρισμού Νέας Αγχιάλου «Η Δήμητρα», ενώ προσφέρθηκε ως επιδόρπιο τα περίφημα γλυκά του Γυναικείου Συνεταιρισμού Ζαγοράς Πηλίου και μηλόπιτες με τα φημισμένα μήλα «Ζαγορίν».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το