Κόσμος

«Πρέπει να αγωνιστούμε»: Ομόφυλα ζευγάρια μιλούν στην Guardian για το νομοσχέδιο

Τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει μια ομόφυλη οικογένεια στην Ελλάδα αναδεικνύει η Guardian σε ρεπορτάζ του λίγο πριν την ψήφιση του νομοσχεδίου για τα ομόφυλα ζευγάρια στην Ελλάδα. Στο βρετανικό δίκτυο μιλούν η Βικτωρία Καλφάκη η οποία είναι παντρεμένη με την Χριστίνα Λεϊμονή και έχουν αποκτήσει ένα κοριτσάκι μαζί, την Νιόβη, η γκαλερίστρια Ρεβέκκα Καμχή και ο Κώστας Ανδρουλάκης, ο οποίος μεγαλώνει τους υιοθετημένους γιους του στο Λονδίνο μαζί με τον σύζυγό του, Μιχάλη.

Η συνέντευξη ξεκινά με την κυρία Καλφάκη η οποία περιγράφει μια έντονη στιγμή που έζησε με την σύζυγό της που τις έκανε να συνειδητοποιήσουν πως πρέπει να αγωνιστούν για το δικαίωμα ύπαρξης της οικογένειάς τους. Το ζευγάρι, και οι δύο υψηλόβαθμα στελέχη εταιρειών τεχνολογίας που είχαν επιστρέψει στην Ελλάδα μετά από χρόνια στο Λονδίνο, βρισκόταν στο νοσοκομείο με την κόρη τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πολιτική
|
15.02.2024 09:31
Live η συζήτηση στη Βουλή για τα ομόφυλα ζευγάρια – Στις 13:00 η ομιλία του Μητσοτάκη
Η μια γονέας δεν μπορούσε να δει την κόρη της στο νοσοκομείο
«Η Νιόβη ήταν δύο ετών και άρρωστη με βρογχίτιδα», αναφέρει η κυρία Καλφάκη, η οποία είναι επικεφαλής σε τμήματος της Google Cloud στην Αθήνα. «Φυσικά θέλαμε και οι δύο να είμαστε μαζί της, αλλά όταν οι γιατροί ρώτησαν “Ποια είναι η μητέρα;” και άκουσαν “Είμαστε και οι δύο”, η απάντησή τους ήταν “Αυτό δεν είναι νομικά δυνατό” και αρνήθηκαν να αφήσουν τη Χριστίνα να μπει. Εκείνη διαφωνούσε και τους παρακαλούσε αλλά ήταν ανένδοτοι. Μόνο εγώ, ως βιολογική μητέρα της Νιόβι, μπορούσα να είμαι μαζί της», αναφέρει.

H Βικτωρία Καλφάκη και η σύζυγός τηςH Βικτωρία Καλφάκη και η σύζυγός της

Και αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που το ζευγάρι ήρθε σε σύγκρουση με τη νομοθεσία. Μήνες νωρίτερα, η ελληνική πρεσβεία στο Λονδίνο είχε αρνηθεί να αναγνωρίσει το πιστοποιητικό γέννησης της κόρης τους επειδή έφερε τα ονόματα Καλφάκη και Λεϊμονή.

«Έβαλα τα κλάματα», αναφέρει η 45χρονη. «Ήταν τραυματικό, αυτό το συναίσθημα ότι ως ομόφυλο ζευγάρι είσαι όχι απλώς κατώτερος αλλά και αβοήθητος σύμφωνα με τον νόμο. Τότε ήταν που η Χριστίνα είπε ότι θα πρέπει να αγωνιστούμε για να προστατεύσουμε τα δικαιώματά μας».

Για την ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα, το νομοσχέδιο-ορόσημο που ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή σηματοδοτεί το τέλος ενός νομικού κενού που αφορά τα παιδιά.

«Μπορεί να είναι για καλύτερο και η αλήθεια είναι πως θα απομακρύνει το άγχος και την αγωνία που ζούμε στην καθημερινότητά μας», αναφέρει η κυρία Καλφάκη, τονίζοντας παράλληλα πως η εξωσωματική γονιμοποίηση στο Ηνωμένο Βασίλειο και μάλιστα σε μια διαδικασία κατά την οποία η μια σύντροφος φέρει ένα έμβρυο που σχηματίζεται με το γονιμοποιημένο ωάριο της άλλη, είναι μια «κοινή δημιουργία» του παιδιού τους.

«Επιτέλους, όχι μόνο θα αναγνωριστούμε νομικά ως σύντροφοι σε γάμο αλλά και ατομικά ως γονείς… Προηγουμένως η Χριστίνα δεν θα είχε πρόσβαση στην κόρη μας αν μου συνέβαινε κάτι. Η Νιόβη θα είχε σταλεί σε ένα ίδρυμα φροντίδας», επισημαίνει.

«Το νομοσχέδιο έχει μεγάλο αντίκτυπο στους νέους»
Στην Guardian μίλησε και η γνωστή γκαλερίστρια Ρεβέκκα Καμχή. Η 58χρονη, που θεωρείται «βασίλισσα» της σύγχρονης καλλιτεχνικής σκηνής της Αθήνας, δεν έκρυψε ποτέ τη σεξουαλικότητά της. Σε ένα ντοκιμαντέρ για εξέχουσες Ελληνίδες που προβλήθηκε στην κρατική τηλεόραση πριν από μερικά χρόνια, και στο οποίο μίλησε για την οικογενειακή ζωή με τη σύντροφό της, Μαρίνα Κομνηνού, και την κόρη της, Ανατόλια υπήρξαν αρκετοί επικριτές.

H Ρεβέκκα Καμχή με την σύζυγό τηςH Ρεβέκκα Καμχή με την σύζυγό της

Πέρυσι, το ζευγάρι διοργάνωσε ένα πάρτι για να γιορτάσει την πολιτική ένωση που είχαν συνάψει λίγες ημέρες νωρίτερα.

«Πολλοί από τους παρευρισκόμενους, όσο ανοιχτόμυαλοι και πολιτισμένοι και αν είναι, δεν θεωρούσαν φυσιολογικό να παρευρεθούν σε μια εκδήλωση για ομοφυλόφιλους», δήλωσε.

«Και σε κάποιο σημείο της ομιλίας μου το έκανα θέμα, φωνάζοντας στους ομοφυλόφιλους φίλους που ήταν εκεί από καθαρή χαρά, γιατί οι άνθρωποι πραγματικά δεν έχουν ιδέα τι περάσαμε όλοι μας τότε».

Όπως αναφέρει, το νομοσχέδιο που ψηφίζεται στη Βουλή δεν είναι μόνο πρωτοποριακό αλλά και κρίσιμο για τη νεότερη γενιά που αγωνίζεται για τον σεξουαλικό της προσανατολισμό. «Θα έχει τεράστιο αντίκτυπο και θα δώσει το μήνυμα ειδικά στους νέους ανθρώπους που μπορεί να φοβούνται να το αποκαλύψουν, να το πουν στους γονείς τους από φόβο μήπως τους απορρίψουν, ότι υπάρχουν κι άλλοι σαν κι εσένα εκεί έξω, ότι δεν είσαι παρίας και δεν είσαι μόνος. Δεν νομίζω ότι τα μέλη του ελληνικού κοινοβουλίου έχουν πλήρη επίγνωση του πόσο σημαντικό είναι αυτό», τονίζει.

«Θα είναι μια ιστορική μέρα»

Στην Guardian μίλησε και ο 46χρονος Κώστας Ανδρουλάκης, ο οποίος μεγαλώνει τους υιοθετημένους γιους του στο Λονδίνο μαζί με τον σύζυγό του, Μιχάλη.

«Τη στιγμή που προσγειωνόμαστε στην Ελλάδα, τα δύο αγόρια μας χάνουν τον έναν από τους γονείς τους», ανέφερε.

O Κώστας Ανδρουλάκης με την οικογένειά τουO Κώστας Ανδρουλάκης με την οικογένειά του

«Αυτή τη στιγμή, επειδή δεν αναγνωρίζονται ως παιδιά μας, δεν μπορούν να κληρονομήσουν από εμάς, δεν δικαιούνται δωρεάν κρατική υγειονομική περίθαλψη στην Ελλάδα ή εκπαίδευση ή να γίνουν Έλληνες πολίτες».

Ο κ. Ανδρουλάκης είναι μεταξύ εκείνων που πέταξαν στην Αθήνα για να παρακολουθήσουν την ψηφοφορία που μπορεί να αλλάξει την ζωή του καθώς και τις ζωές πολλών ακόμη ανθρώπων.

«Θα είναι μια ιστορική μέρα», δήλωσε ο σύμβουλος επιχειρήσεων, ο οποίος εγκατέλειψε την Ελλάδα τη δεκαετία του 1990, όταν ήταν «όλα καταδικασμένα για τους ομοφυλόφιλους» και μια τέτοια νομοθεσία φαινόταν σχεδόν αδύνατη.

Η κυρία Καλφάκη συμφωνεί με αυτό. «Ναι, υπάρχουν ελλείψεις, αλλά δεν μπορείς να πας από το μηδέν στο 100 με ένα νομοσχέδιο. Είναι μια αρχή, μια λαμπρή αρχή, και θα είναι μια πολύ καλή μέρα», κατέληξε.

Share

Πρόσφατα άρθρα

Η «Συμμαχία για τον Βόλο» κόβει την πίτα της

Εκδήλωση για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας διοργανώνει η δημοτική παράταξη «Συμμαχία για τον Βόλο»,…

15 Φεβρουαρίου 2024

Στο στόχαστρο της Κομισιόν οι influencers – Mόλις ένας στους πέντε αποκαλύπτει τις διαφημιστικές του δραστηριότητες

Εκτεταμένη έρευνα για τους influencers στα μεγαλύτερα social media, πραγματοποίησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι…

15 Φεβρουαρίου 2024

Παναγιώτης Ψωμιάδης για γάμο ομοφύλων: Η χώρα χρειάζεται άνδρες, ποιοι θα πάνε στρατιώτες αύριο, η Νούλα και η Τούλα;

Την διαφωνία του με το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών εξέφρασε το πρωί…

15 Φεβρουαρίου 2024

Πολυχρονόπουλος: Δεν είμαι άγιος, θα έκανα ξανά τα ίδια

Για τις καταγγελίες σε βάρος του μίλησε ο ιδρυτής της κοινωνικής κουζίνας «Ο Άλλος Άνθρωπος»,…

15 Φεβρουαρίου 2024

Βενσάλ Κασέλ: Ημίγυμνος με στρας στο καρναβάλι του Ρίο μαζί με τη σύντροφό του

Έχει ξανανιώσει ο Βενσάν Κασέλ στο πλευρό της 27χρονης συντρόφου του Νάρα Μπαπτίστα. Το ζευγάρι…

15 Φεβρουαρίου 2024

Έλενα Ράπτη: Αναρχικοί επιτέθηκαν με μπογιές και τρικάκια στο γραφείο της

Στόχος επίθεσης με μπογιές και τρικάκια έγινε το γραφείο της Έλενας Ράπτη, όπως δημοσιοποίησε η…

15 Φεβρουαρίου 2024