Πολιτισμός

Πρεμιέρα της νέας παραγωγής του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βόλου « Η Μέθοδος Γκρόνχολμ»

Με το έργο «Η Μέθοδος Γκρόνχολμ», του σύγχρονου Καταλανού συγγραφέα Τζόρντι Γκαλθεράν (Jordi Galceran), ξεκινά η νέα θεατρική περίοδος του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου Βόλου. Οι παραστάσεις της νέας παραγωγής θα παρουσιαστούν στο «Θέατρο της Παλαιάς Ηλεκτρικής Εταιρείας». Αρχίζουν την επόμενη Τετάρτη 15 Νοεμβρίου, ενώ η επίσημη πρεμιέρα θα δοθεί το Σάββατο 18 Νοεμβρίου στις 9.15μμ. Η παραγωγή εντάσσεται στο πλαίσιο της Προγραμματικής Σύμβασης 2017 μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, της Περιφέρειας Θεσσαλίας, του Δήμου Βόλου και του Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π.-ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Δήμου Βόλου.
Η σκηνοθεσία του έργου ανήκει στον Γρηγόρη Γαλάτη, τα σκηνικά στον Αλέξανδρο Ψυχούλη και τη μουσική στον Κωστή Δρυγιανάκη. Ερμηνεύουν οι ηθοποιοί Νιόβη Κωστοπούλου, Γρηγόρης Γαλάτης, Θανάσης Ζέρβας και Βλάσης Ζώτης.

«Η Μέθοδος Γκρόνχολμ», που έκανε τον Καταλανό συγγραφέα παγκοσμίως γνωστό, πρωτοπαίχτηκε στο Εθνικό Θέατρο της Καταλονίας το 2003 και έκτοτε παρουσιάσθηκε σε πολλές σκηνές ευρωπαϊκών θεάτρων. Το 2005 προβλήθηκε η ταινία με τίτλο «El Metodo» βασισμένη στο έργο και κέρδισε δύο βραβεία Goya, το ένα από τα οποία ήταν αυτό του καλύτερου διασκευασμένου σεναρίου.

Ο Τζόρντι Γκαλθεράν προκάλεσε αίσθηση με τον επίκαιρο και διεισδυτικό χαρακτήρα της γραφής του, που συνδυάζει το δραματικό ύφος με το χιούμορ κα την ιδιαίτερη πλοκή. Το έργο παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην Αθήνα το 2007 στο «Θέατρο Τέχνης» του Καρόλου Κουν. Χαρακτηρίστηκε «εργασιακό θρίλερ» που ανακαλεί την ασφυκτική ατμόσφαιρα του «Κεκλεισμένων των Θυρών» του Ζ. Π. Σαρτρ και τον απάνθρωπο ανταγωνισμό του Glengarry Glen Ross του Ντ. Μάμετ.

Ο Ισπανός συγγραφέας Τζόρντι Γκαλθεράν γεννήθηκε το 1964 στη Βαρκελώνη. Σπούδασε Καταλανική φιλολογία στο πανεπιστήμιο της ίδιας πόλης. Ξεκίνησε να γράφει το 1988 και αρχικά σκηνοθετεί ο ίδιος τα έργα του σε ερασιτεχνικές παραστάσεις. Το 1995 για πρώτη φορά αποφασίζει να συμμετάσχει σε θεατρικούς διαγωνισμούς με τα δύο του έργα: “Paraules encadenades” και “Dakota”, για τα οποία απέσπασε αρκετά βραβεία. Είναι επίσης ο δημιουργός αρκετών τηλεοπτικών σειρών για την καταλανική τηλεόραση, ενώ έχει γράψει και μία σειρά διηγημάτων τα οποία έχουν εκδοθεί με τον τίτλο “German Miranda”, καθώς και συγγραφέας σεναρίων για τον κινηματογράφο.

Συνεργάζεται συστηματικά με σημαντικά έντυπα της Καταλονίας και γράφει στα καταλανικά και στα ισπανικά.
Η υπόθεση αφορά στις τελικές δοκιμασίες στις οποίες υποβάλλονται τέσσερις υποψήφιοι για μία θέση ανώτατου στελέχους σε μια μεγάλη πολυεθνική εταιρεία στο πλαίσιο της διαδικασίας επιλογής. Ωστόσο οι δοκιμασίες όχι μόνο δεν έχουν καμία σχέση με αυτή καθαυτή τη θέση εργασίας αλλά θα τις χαρακτήριζε κανείς εντελώς παράλογες. Όσο απίστευτο κι εάν φαίνεται είναι εμπνευσμένες από πραγματικές τεχνικές επιλογής προσωπικού, καταγεγραμμένες μάλιστα σε σοβαρά έργα ειδικών επί του θέματος. Στο συγκεκριμένο έργο φτάνουν στα άκρα, αναδεικνύοντας το κωμικό στοιχείο που υποκρύπτεται σ’ αυτές.

Η ιδέα για το έργο βασίζεται σε ένα πραγματικό εύρημα. Σε ένα κάδο σκουπιδιών στη Βαρκελώνη βρέθηκαν έγγραφα με σημειώσεις ενός υπαλλήλου του τμήματος προσωπικού γνωστής αλυσίδας σούπερ μάρκετ. Ήταν γεμάτες σεξιστικά, ξενοφοβικά και σκληρά σχόλια για τους υποψηφίους για μία θέση ταμία. Αν και δεν τους γνώριζε προσωπικά, η θέση ισχύος απέναντι τους τον έκαναν αδυσώπητο.

ίδιος ο Γκαλθεράν αναφέρει: «Η ιδέα του παιχνιδιού ως αναγωγή στις ανθρώπινες σχέσεις, παιχνίδι το οποίο πάντα υπάρχει στα έργα μου, μετατρέπεται στο συγκεκριμένο έργο στην απόλυτο σύνδεσμο: οι πρωταγωνιστές παίζουν μεταξύ τους και το κοινό προσκαλείται να συμμετάσχει μαζί τους, προσπαθώντας να ανακαλύψει ποιο είναι το ψέμα και ποια η αλήθεια, εάν και όπου αυτό είναι δυνατόν», και «Η Μέθοδος Γκρόνχολμ αποπειράται να μιλήσει για τη σκληρότητα στις εργασιακές σχέσεις. Και θέλησα να το κάνω αυτό με αφορμή μία από τις πλέον απάνθρωπες διαδικασίες που υφίστανται στον εργασιακό κόσμο: την επιλογή προσωπικού».

Προγραμματίζονται οι εξής παραστάσεις:
Νοέμβριος: 15,17,18,22,24,25, 29 /11: 9.15μμ & 26/11:8μμ
Δεκέμβριος: 1,2, 6,8,9, 13,15,16,20,21,22/12: 9.15μμ & 3, 10, 17/12 :8μμ
Πληροφορίες-προπώληση εισιτηρίων στο «Δίαυλο» (Σκενδεράνη 11, τηλ. 2421033692) και στο Ταμείο του Θεάτρου (2421027441), www.doepap.gr, fb: Τέχνες στο Βόλο, fb: Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο-Δηπεθε Βόλου.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το