Πολιτισμός

Πρεμιέρα της καινούργιας ταινίας του Φίλιππου Κουτσαφτή «Ζάκρος»

 

Στο Παρίσι βρέθηκε πριν από λίγες ημέρες ο Φίλιππος Κουτσαφτής. Ο βραβευμένος σκηνοθέτης με καταγωγή από τη Ζαγορά, έδωσε το «παρών» στο Μουσείο του Λούβρου, όπου πραγματοποιήθηκε η πρεμιέρα της καινούργιας ταινίας του με τίτλο «Ζάκρος», ως προσκεκλημένος στο φεστιβάλ JIFA 2023 (Les journées internationales du film sur l’ art). Ο Πηλιορείτης κινηματογραφιστής μίλησε για την τρίτη κατά σειρά παρουσία του στο Λούβρο και το ντοκιμαντέρ που γύρισε και αφορά στις ανασκαφές σε ένα μινωικό ανάκτορο.

Ο κ. Κουτσαφτής επέστρεψε από τη γαλλική πρωτεύουσα με τις καλύτερες εντυπώσεις. «Οι Γάλλοι ήθελαν να γίνει στο Λούβρο η πρεμιέρα, όπως προβλήθηκαν εκεί και οι δύο προηγούμενες ταινίες μου, «Αγέλαστος πέτρα» και «Αρκαδία χαίρε»», είπε για το πρόσφατο ταξίδι του, στο οποίο είχε στο πλευρό του έναν παλιό γνώριμο, τον αρχαιολόγο και ιστορικό Τέχνης, Alain Schnapp, μία από τις σημαντικότερες προσωπικότητες της σύγχρονης γαλλικής έρευνας στις ανθρωπιστικές σπουδές.
Επόμενος σταθμός της καινούργιας δουλειάς του Ζαγοριανού σκηνοθέτη, που πήρε «σάρκα και οστά» χάρη στη χορηγία της εταιρείας Raycap S.A., θα είναι στις αρχές Μαρτίου στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, έναν θεσμό που έχει χαρίσει σημαντικές διακρίσεις στον καλλιτέχνη κατά το παρελθόν, ενώ έπειτα το ντοκιμαντέρ θα πάρει τον δρόμο για τις κινηματογραφικές αίθουσες της Αθήνας.
«Η Ζάκρος είναι ένας πολύ μικρός όρμος στην ανατολική Κρήτη. Από το Ηράκλειο χρειάζεσαι τέσσερις ώρες για να φτάσεις εκεί, όπου το 1961 ανακαλύφθηκε ένα μινωικό ανάκτορο και οι αρχαιολόγοι εντόπισαν όσα άφησαν πίσω τους οι Μινωίτες πριν από 3.500 χρόνια. Ένας σπουδαίος Βολιώτης, ο αείμνηστος Κώστας Παπαϊωάννου, ο οποίος βρέθηκε στη Γαλλία μαζί με τους Κορνήλιο Καστοριάδη, Κώστα Αξελό και Ιάνη Ξενάκη (σ.σ. όντας ένας από τους επιβάτες του θρυλικού «Ματαρόα», που διέφυγαν διά θαλάσσης από τη χώρα μας λίγο πριν το ξέσπασμα του Εμφυλίου), έγραψε κάποτε ένα εκπληκτικό κείμενο για τον μινωικό κόσμο, το οποίο με βοήθησε πολύ πάνω στη δουλειά μου με τη Ζάκρο», πρόσθεσε στη συνέχεια για το τέλος της 35ετούς ενασχόλησής του με τη συγκεκριμένη ανασκαφή στην Κρήτη.
Ποιο είναι το επόμενο project που έχει στα… σκαριά; Ο Φίλιππος Κουτσαφτής πλέον επικεντρώνεται στα γυρίσματα των «Ελευσίνιων», όπως θα τιτλοφορείται η νέα ταινία του, στην οποία θα παρουσιάζει πορτρέτα κατοίκων της αγαπημένης του από χρόνια Ελευσίνας. «Στις 20 Νοεμβρίου 2023, όταν θα ολοκληρωθούν οι εκδηλώσεις στην Ελευσίνα, που είναι πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης για τη χρονιά που διανύουμε, θα πρέπει να είναι έτοιμη η ταινία», τόνισε.
Από τη συζήτηση με τον γνωστό σκηνοθέτη, ο οποίος στα νιάτα του υπήρξε μέχρι και μηχανικός αεροσκαφών (είχε σπουδάσει μηχανολόγος και κατά τη διάρκεια της θητείας του στην Πολεμική Αεροπορία επισκεύαζε ελικοφόρα Cessna T-41D στη Σχολή Ικάρων), δεν θα μπορούσε να λείψει η Ζαγορά. «Ο γενέθλιος τόπος είναι καθημερινά μέσα μου», εξομολογήθηκε με χαμόγελο, ενώ παρότι λείπει πολλές δεκαετίες τώρα από το Πήλιο, δεν έκρυψε πως οι αναμνήσεις παραμένουν «ζωντανές». «Αν και τα χρόνια περνούν, νιώθω σαν να έρχονται πάλι όλα μπροστά μου. Η «προίκα» μου ως άνθρωπος, είναι αυτές οι δεκαεπτά πασχαλιές που έζησα στη Ζαγορά», παραδέχθηκε με νόημα, για να προσθέσει: «Τις δεκαετίες του ’50 και του ’60, τελείωνε η μεγάλη αγροτική περίοδος της ανθρωπότητας. Ένα μεγάλο μέρος της ζωής μας, δεν διέφερε τόσο από την εποχή του Χαλκού. Μπορεί για παράδειγμα, στον θεσσαλικό κάμπο να είχε φτάσει η βιομηχανική επανάσταση, όμως στο Πήλιο καθυστέρησε αρκετά να συμβεί το ίδιο. Βλέποντας δε, τις φωτογραφίες από τις ανασκαφές στη Ζάκρο και τους εργάτες που εργάζονταν εκεί, οι οποίοι όλοι ήταν κάτοικοι του ομώνυμου σύγχρονου χωριού, ήταν σαν να αντίκριζα τα παιδικά μου χρόνια, π.χ. μετακινούνταν με τα μουλάρια, έπιναν νερό από πήλινα κανάτια, κουβαλούσαν ακόμη και τορβάδες με το φαγητό τους».
Όσο για το τι αναπολεί με μεγαλύτερη νοσταλγία; «Μεγάλωσα στη Ζαγορά έχοντας μπροστά μου το Αιγαίο πέλαγος. Κι έτσι θυμάμαι τη μάνα μου, η οποία όταν μου έμπαινε κάτι στο μάτι, απαντούσε ακαριαία: «Δεν πειράζει. Κοίτα το πέλαγο, θα σου περάσει». Μεγάλωσα μ’ αυτή τη… μαγικοθεραπευτική ιδιότητα που έχει το πέλαγος. Αρκεί να το κοιτάξεις και θα σου φύγουν όλα τα βάσανα», θυμήθηκε κλείνοντας.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το