Τοπικά

Πράξη αντίστασης η έκδοση εφημερίδας στην Κατοχή

 

Το ενδιαφέρον των παρευρισκόμενων συγκέντρωσε χθες το βράδυ η επετειακή εκδήλωση με θέμα «Ο Τύπος στην Αντίσταση» που συνδιοργάνωσαν ο Σύλλογος Ιστορίας και Μνήμης Εθνικής Αντίστασης και η Ένωση Συντακτών Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας για να τιμήσουν την ημέρα της Εθνικής Αντίστασης. Η εκδήλωση ήταν αφιερωμένη στη δημοσιογράφο και συγγραφέα Νίτσα Κολιού, προκειμένου να τιμηθεί το σπουδαίο έργο που κληροδότησε με θέμα την Εθνική Αντίσταση. Ομιλητές στην εκδήλωση ήταν η διδάκτωρ Ιστορίας Ελένη Πασχαλούδη και ο δημοσιογράφος Μάκης Μπαλής.
Η κ. Πασχαλούδη αναφέρθηκε στον Τύπο κατά την περίοδο της Αντίστασης και επικεντρώθηκε στη συγκρότηση και στην ίδρυση των πρώτων αντιστασιακών εφημερίδων. Παρουσίασε το «τοπίο» του Τύπου την εποχή εκείνη, το τι συνέβη με τις μεγάλες εφημερίδες και πώς οδηγηθήκαμε στον παράνομο Τύπο, αλλά και με ποιον τρόπο λειτούργησε τα χρόνια της Κατοχής από τις δυνάμεις του Άξονα.
Όσον αφορά τον παράνομο Τύπο ήταν ένας από τους παράγοντες αντίστασης. «Το να φτιάξεις μία εφημερίδα παράνομη την περίοδο της Κατοχής είναι από μόνο του μία πράξη αντίστασης. Οι άνθρωποι με κίνδυνο της ζωής τους τύπωναν σε παράνομα τυπογραφεία, διακινούσαν τον Τύπο σε διάφορες πόλεις ακόμη και στην ύπαιθρο. Πραγματικά με κίνδυνο της ζωής τους, γιατί αν τους έπιαναν οι δυνάμεις της Κατοχής με τέτοιο υλικό, οι τιμωρίες ήταν πάρα πολύ σκληρές».
Οι συγκεκριμένες εφημερίδες, όπως τόνισε, έπαιξαν σημαντικό ρόλο μεταφέροντας το αντιστασιακό μήνυμα, είχαν ρόλο εθνικής αφύπνισης και από την άλλη επανέφεραν τον πολιτικό χαρακτήρα του Τύπου που είχε χαθεί ήδη από την περίοδο της δικτατορίας του Μεταξά, που είχε προηγηθεί της Κατοχής.
«Ο ελληνικός Τύπος είναι ένας Τύπος πολύ έντονα πολιτικοποιημένος. Χάθηκε, αλλά επανήλθε την περίοδο της Κατοχής όσο και αν ακούγεται περίεργο μέσω του παράνομου Τύπου» σημείωσε. Στον παράνομο αυτό Τύπο συμμετείχαν δημοσιογράφοι που βοήθησαν να βγουν οι παράνομες εφημερίδες, αλλά συμμετέχουν και άλλοι, κυρίως νέοι που εκείνη την εποχή μπαίνουν στις αντιστασιακές οργανώσεις και ανέλαβαν το έργο της έκδοσης και της διακίνησης του έντυπου υλικού. «Η διακίνηση ήταν το πιο δύσκολο και το πιο σημαντικό. Φανταστείτε να εκδοθεί μια εφημερίδα με όλη αυτή την προσπάθεια και μετά να μην μπορεί να φτάσει στους τελικούς αναγνώστες» ανέφερε.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το