Τοπικά

«Πράσινοι Μαχητές» για το περιβάλλον – Εθελοντική ομάδα καθαρίζει τον Βόλο 

Με πρωτοβουλία του αθλητή kick boxing Ανδρέα Κεχαγιά, δημιουργήθηκαν στον Βόλο οι «Green Fighters» ή «Πράσινοι Μαχητές». Αυτή είναι η επωνυμία της εθελοντικής ομάδας προστασίας του περιβάλλοντος, η οποία συστάθηκε εδώ και λίγο καιρό κι έχει προχωρήσει σε καθαρισμό πολλών σημείων της πόλης.
O έμπειρος kick boxer, ο οποίος έχει αρκετές διακρίσεις στο ενεργητικό του σε Ελλάδα και εξωτερικό, ενώ στο παρελθόν είχε ασχοληθεί με επιτυχία και με το tae-kwon-do, με τη δραστηριότητα που έχει αναπτύξει, δείχνει στην πράξη πως… μάχεται εξίσου καλά και εκτός αγωνιστικών χώρων, κάνοντας τον εθελοντισμό τρόπο ζωής. Μάλιστα, έχει φέρει κοντά του αρκετούς ακόμη Βολιώτες κάθε ηλικίας, οι οποίοι συνδράμουν στις εθελοντικές δράσεις των «Πράσινων Μαχητών».

Ο απολογισμός των τελευταίων μηνών είναι εντυπωσιακός, με τον αθλητή του Αθλητικού, Πολιτιστικού και Περιβαλλοντικού Συλλόγου «Μέγας Αλέξανδρος», ο οποίος δημιουργήθηκε πριν από μία τετραετία, να λέει: «Δημιουργήσαμε την εθελοντική ομάδα, με σκοπό την προστασία του περιβάλλοντος και την ονομάσαμε άτυπα «Πράσινοι Μαχητές». Ξεπήδησε μέσα από τον σύλλογο «Μέγας Αλέξανδρος» και πέρα από τους καθαρισμούς ακτών και πάρκων, συνεισφέρουμε και σε κοινωνικές δομές της πόλης, όπως για παράδειγμα με τη συγκέντρωση τροφίμων για την Κιβωτό του Κόσμου στο Διμήνι, το Γηροκομείο Βόλου, στο Ορφανοτροφείο, αλλά και πολύτεκνες οικογένειες της περιοχής».
Το ευρύ φάσμα δράσης του συλλόγου, ο οποίος μπορεί να καλλιεργεί τις πολεμικές τέχνες, αλλά έχει παράλληλα έντονη κοινωνική δράση, είναι ενδεικτικό των προθέσεων του Ανδρέα Κεχαγιά: «Δεν θέλουμε να περιοριστούμε στο αθλητικό κομμάτι. Και περισσότερο χαίρομαι, γιατί το τελευταίο εξάμηνο έχουμε κινητοποιήσει αρκετούς συμπολίτες μας, οι οποίοι προσφέρουν ανιδιοτελώς τις υπηρεσίες τους στις πρωτοβουλίες μας για το περιβάλλον. Μέλος μπορεί να γίνει οποιοσδήποτε επιθυμεί και πέρα από αθλητές του συλλόγου μας. Διάθεση να υπάρχει και όλα γίνονται. Στα σχέδια μας είναι να επεκταθούμε και στην υπόλοιπη Θεσσαλία».

Από την περασμένη άνοιξη μέχρι και σήμερα, οι περιβαλλοντικές δράσεις των «Πράσινων Μαχητών» περιλαμβάνουν τον καθαρισμό της ακτής του Αναύρου και τις Πλάκες, του παραλιακού μετώπου του Βόλου, του αθλητικού κέντρου «Όλγα Βασδέκη», καθώς και των πάρκων «Ανδρέας Βαλαχής» (πρ. Ελικοδρόμιο) στη Νέα Ιωνία, της Βαμβακουργίας και της Αγίας Παρασκευής. Ο επόμενος χώρος που θα καθαριστεί από τους εθελοντές είναι το πάρκο στο Πεδίον του Άρεως, με τον Ανδρέα Κεχαγιά να τονίζει: «Το πάρκο «Ανδρέας Βαλαχής» θύμιζε χωματερή, πέρα από το έντονο πρόβλημα που υπάρχει με τις κλοπές των σχαρών από τα φρεάτια και την έλλειψη ηλεκτροφωτισμού, αφού αφαιρούν τα καλώδια. Συγκεντρώσαμε πάνω από 100 σακούλες απορριμμάτων. Ήταν «μαρτύριο», νοικιάσαμε και φορτηγό για να απομακρύνουμε μέχρι και μπάζα, πεταμένα έπιπλα, είδη υγιεινής, παλιά ελαστικά από φορτηγά. Στο Ελικοδρόμιο με δικά μας χρήματα προμηθευτήκαμε μέχρι και πέντε κάδους απορριμμάτων. Τώρα θα επισκεφτούμε το Πεδίον του Άρεως, για να κάνουμε μία πρώτη εκτίμηση και να προχωρήσουμε στον καθαρισμό του».

Η έλλειψη οικολογικής συνείδησης επισημάνθηκε ιδιαίτερα από τον Βολιώτη πρωταθλητή, ο οποίος έχοντας ζήσει στο παρελθόν στο εξωτερικό, έκανε σύγκριση της συμπεριφοράς των Ελλήνων με όσα βίωσε εκτός συνόρων: «Πρέπει να μάθουμε να μην πετάμε τα σκουπίδια μας όπου βρίσκουμε. Πιο νέος έζησα στη Σουηδία και την Ολλανδία. Εκεί τέτοια πράγματα δεν βλέπεις. Αν ο καθένας μας γινόταν λίγο πιο υπεύθυνος, πολλά θα ήταν διαφορετικά. Γι’ αυτό και ετοιμάσαμε ορισμένα φυλλάδια, τα οποία θα διανείμουμε σε σχολεία της πόλης, ώστε να ενημερώσουμε τους μαθητές και γιατί όχι να δώσουμε διαλέξεις».

* Όσοι ενδιαφέρονται να γίνουν μέλη της εθελοντικής ομάδας, η οποία έχει ετήσιο κόστος συνδρομής το συμβολικό ποσό των πέντε ευρώ, μπορούν να επικοινωνούν με τον κ. Ανδρέα Κεχαγιά στο τηλ. 6980-004854.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το