Τοπικά

Το πράσινο σκουλήκι απειλεί βαμβακοκαλλιέργειες – «Επιδρομή» στις περιοχές του Αλμυρού και του Στεφανοβικείου

Σ24 Φ2 δισ

«Επιδρομή» από πράσινο και ρόδινο σκουλήκι στις βαμβακοκαλλιέργειες του Αλμυρού και του Στεφανοβικείου. Η Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής στο πλαίσιο του προγράμματος «Γεωργικών Προειδοποιήσεων Ολοκληρωμένης Φυτοπροστασίας της Βαμβακοκαλλιέργειας» έχει αναπτύξει δίκτυο παγίδων που καλύπτουν τις βαμβακοπαραγωγικές περιοχές των Δήμων Ρήγα Φεραίου και Αλμυρού. Έχουν τοποθετηθεί φερομονικές παγίδες για το πράσινο και το ρόδινο σκουλήκι.

Αυτή την εποχή τα βαμβακόφυτα βρίσκονται στο στάδιο της καρποφορίας. Από την παρακολούθηση των παγίδων οι μέχρι τώρα συλλήψεις ακμαίων πράσινου σκουληκιού βρίσκονται σε σχετικά υψηλά επίπεδα ειδικά στις περιοχές «Άγιο Δημήτριο» και «Στεφανοβίκειο» του Δήμου Ρήγα Φεραίου και «Kονταρόλακκα» και «Μπόζαλο» του Δήμου Αλμυρού όπου έχουμε αυξημένες συλλήψεις ακμαίων στις φερομονικές παγίδες (δεύτερη γενιά του εντόμου). Οι επιτόπιες παρατηρήσεις που διενεργήθηκαν από τους γεωπόνους της Υπηρεσίας δείχνουν, κατά τόπους, μέτριους πληθυσμούς προνυμφών σε χτένια, άνθη και στα καρύδια. Συστήνεται στους παραγωγούς να παρακολουθούν συστηματικά, κάθε 3 ημέρες, την καλλιέργειά τους για τυχόν προσβολές από προνύμφες και να προβαίνουν σε ψεκασμό μόνο όταν διαπιστώνεται η παρουσία προνυμφών σε ποσοστό πάνω από 4 ζωντανές προνύμφες (σκουλήκια μήκους μέχρι 1 εκατοστό) ανά 100 φυτά επιλεγμένα τυχαία από όλη την έκταση της φυτείας ή μία (1) νεαρή προνύμφη στα φυτά ενάμιση μέτρου επί της γραμμής κατά μέσο όρο.
Από την παρακολούθηση του δικτύου φερομονικών παγίδων προκύπτει αύξηση κατά τόπους των ακμαίων και της 2ης γενιάς του ρόδινου σκουληκιού. Σχετικά αυξημένες συλλήψεις ενήλικων ρόδινου σκουληκιού στις παγίδες διαπιστώνονται στην ευρύτερη περιοχή της Σούρπης Αλμυρού και πιο συγκεκριμένα στην τοποθεσία «Κονταρόλακκα» του Δήμου Αλμυρού και στον «Άγιο Δημήτριο» του Δήμου Ρήγα Φεραίου. Με σκοπό τη λήψη όλων των αναγκαίων προληπτικών μέτρων συνιστάται στους παραγωγούς να προβούν άμεσα σε σχολαστική επιθεώρηση των φυτειών τους και ιδίως του εσωτερικού των καρυδιών για τη διαπίστωση ύπαρξης προνυμφών ρόδινου σκουληκιού. Χρειάζεται προσοχή στη διαπίστωση της ύπαρξης προνυμφών στο εσωτερικό των καρυδιών γιατί είναι δυσδιάκριτες όταν είναι μικρές (έχουν υπόλευκο χρώμα και μαύρο κεφάλι). Πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή από μέρους των παραγωγών με συχνούς ελέγχους για το έντομο σε κάθε βαμβακοχώραφο και να επέμβουν άμεσα στην περίπτωση που διαπιστωθεί προσβολή μεγαλύτερη από το όριο οικονομικής ζημιάς.

Ψεκασμοί για δάκο

Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής ενημερώνει τους ελαιοκαλλιεργητές, τους κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους των παρακάτω περιοχών ότι κρίνεται απαραίτητη η επέμβαση για την προληπτική καταπολέμηση του δάκου της ελιάς σύμφωνα με τα ποσοστά και βιολογικά χαρακτηριστικά του δακοπληθυσμού που προέκυψε από τις πληροφορίες του δικτύου παγίδων (αριθμό ακμαίων, την αναλογία φύλλου και ωριμότητα των θηλυκών ακμαίων του δάκου της ελιάς), τις επικρατούσες και αναμενόμενες καιρικές συνθήκες (θερμοκρασία, σχετική υγρασία και ταχύτητα αέρα)
Ειδικότερα, διενεργείται δολωματικός ψεκασμός στο πλαίσιο του προγράμματος καταπολέμησης του δάκου της ελιάς, σύμφωνα με το πρόγραμμα των αναδόχων εργολάβων ψεκασμών για τις παρακάτω περιοχές, ήτοι:
– Στη Δημοτική Ενότητα Τσαγκαράδας του Δήμου Ζαγοράς – Μουρεσίου στις Τοπικές Κοινότητες Τσαγκαράδας και Μουρεσίου θα ψεκαστούν στις 10/08/2016 οι τοποθεσίες Μούρεσι, Τσούκα, Νταμούχαρη, Δεμέστιο και Παπά Νερό και στις 11/08/2016 οι τοποθεσίες Μυλοπόταμος, Σουρβιά, Ροδιές, Φακίστρα και Καραβοστασιά.
– Στη Δημοτική Ενότητα Αγριάς του Δήμου Βόλου, στην Τοπική Κοινότητα Δράκειας (άνω συνεργείο), θα ψεκαστούν στις 10/08/2016 η τοποθεσία Άγιος Ταξιάρχης, στις 11/08/2016 η τοποθεσία Ανεμούτσα, στις 12/08/2016 η τοποθεσία Κοκκινόβρυση, στις 13/08/2016 η τοποθεσία Παπαγιάννη, στις 14/08/2016 η τοποθεσία Διάσελα, στις 15/08/2016 η τοποθεσία Ντόνη Ράχη, στις 16/08/2016 η τοποθεσία Αχλίτσα και στις 17/08/2016 η τοποθεσία Παναγίτσα,
– Στη Δημοτική Ενότητα Αγριάς του Δήμου Βόλου, στην Τοπική Κοινότητα Δράκειας (κάτω συνεργείο), θα ψεκαστούν στις 10/08/2016 οι τοποθεσίες Κάτω Κναβάκι και Νιάματα, στις 11/08/2016 η τοποθεσία Ταράτσες, στις 12/08/2016 η τοποθεσία Αχλίτσα (πάνω), στις 13/08/2016 η τοποθεσία Αχλίτσα (κάτω), στις 14/08/2016 η τοποθεσία Κατσελόβραχος, στις 15/08/2016 η τοποθεσία Καστέλι (πάνω), στις 16/08/2016 η τοποθεσία Καστέλι (κάτω) και στην 17/08/2016 οι τοποθεσίες Μπατσάρι και Γιάννα.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το