Τοπικά

«Πρασινίζει» το Πανεπιστήμιο – Λαμπτήρες led, κάδοι ανακύκλωσης και ψύκτες νερού τοποθετούνται στα κτίρια

Στην προμήθεια λαμπτήρων led, κάδων ανακύκλωσης και ψυκτών νερού προχωρεί το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας σε μια προσπάθεια να λειτουργήσει με όρους περισσότερο φιλικούς προς το περιβάλλον και παράλληλα να πετύχει την εξοικονόμηση ενέργειας. Ακόμη στις προθέσεις είναι η σύσταση επιτροπή περιβάλλοντος, ενώ θα ξεκινήσει και έρευνα για τις στάσεις και συμπεριφορές των φοιτητών και των εργαζομένων απέναντι στο περιβάλλον.

Το «πράσινο» Πανεπιστήμιο αποτελεί έναν από τους κεντρικούς στόχους του αντιπρύτανη διοικητικών υποθέσεων κ. Στέφανου Παρασκευόπουλου που με τη στήριξη της πρυτανικής αρχής, επιχειρεί να εισάγει αυτές τις έννοιες στη λειτουργία του Ακαδημαϊκού Ιδρύματος. Βέβαια η περασμένη χρονιά ήταν στοχευμένη στη συνένωση του Ιδρύματος με τα δύο ΤΕΙ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, γι’ αυτό και κάποια πράγματα δεν προχώρησαν. Ωστόσο το τελευταίο διάστημα παρατηρείται μια κινητικότητα σε αυτό το επίπεδο μέσα από προκηρύξεις διαγωνισμών και όχι μόνο.

Ο κ. Στέφανος Παρασκευόπουλος

«Προχωράμε για να δημιουργήσουμε το «πράσινο» Πανεπιστήμιο και ήδη κάναμε προκηρύξεις για την προμήθεια εξοπλισμού» τόνισε ο κ. Παρασκευόπουλος και πρόσθεσε πως «θα αντικαταστήσουμε τις υπάρχουσες λάμπες και θα τοποθετήσουμε στα περισσότερα πανεπιστημιακά κτίρια του Βόλου λαμπτήρες led, ώστε να έχουμε και εξοικονόμηση ενέργειας. Για παράδειγμα στο κεντρικό κτίριο «Παπαστράτος» θα αντικατασταθούν όλοι οι λαμπτήρες. Έχουμε υπολογίσει ότι το οικονομικό όφελος για τον φωτισμό από τις νέες λάμπες που θα βάλουμε, θα είναι πολύ μεγάλο. Επίσης προχωράμε σε έναν σχεδιασμό για μικρότερη κατανάλωση καυσίμων στα κτίρια. Παράλληλα θα προμηθευτούμε και θα τοποθετήσουμε κάδους για ανακυκλώσιμα νερά, καθώς και καινούριους ψύκτες νερού, ώστε το προσωπικό να προμηθεύεται νερό από εκεί και να μη χρησιμοποιεί πλαστικά μπουκάλια. Προσπαθούμε να κάνουμε κάποια πράγματα βάσει και των οικονομικών του Ιδρύματος. Επίσης μια άλλη δράση θα είναι να χρησιμοποιούν ανακυκλώσιμα υλικά τα κυλικεία».

Μέσα στις επόμενες ενέργειες της πρυτανικής αρχής είναι και η σύσταση μιας επιτροπής περιβάλλοντος. «Προχωράμε σε έναν κεντρικό σχεδιασμό για να μειώσουμε την ενέργεια στα κτίρια, ενώ εντός του Φεβρουαρίου ξεκινάμε μια μεγάλη έρευνα για τις στάσεις και τις συμπεριφορές του προσωπικού και των φοιτητών σε σχέση με τα θέματα περιβάλλοντος» επισήμανε ο κ. Παρασκευόπουλος που σημείωσε πως «σε πολλά Τμήματα του Πανεπιστημίου υπάρχουν μαθήματα για την προστασία του περιβάλλοντος. Βέβαια στα καινούρια Τμήματα δεν υπάρχουν τέτοια μαθήματα και θα ήταν καλό να ενταχθούν».
Στους στόχους της πρυτανικής αρχής είναι και η δημιουργία ομάδας εθελοντισμού για το περιβάλλον. «Η νέα γενιά είναι ευαισθητοποιημένη για το περιβάλλον, την κλιματική αλλαγή, αλλά για να ενεργοποιηθεί, θα πρέπει να υπάρχει ένα πιο οργανωμένο σχήμα» κατέληξε ο αντιπρύτανης.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το