Τοπικά

«Πράσινη» η ενορία της Ευαγγελίστριας – Αρχίζουν 13 Ιουνίου οι δράσεις ενεργειακής αναβάθμισης του ναού 

Ενεργειακή αναβάθμιση του ναού, σεμινάριο για τους ενορίτες, εκπαιδευτικές και άλλες δράσεις αναμένεται να πραγματοποιηθούν στον ιερό ναό Ευαγγελίστριας Νέας Ιωνίας η οποία μετά από απόφαση της μητρόπολης γίνεται «πράσινη».
Η δράση εντάσσεται στη συνεργασία της μητρόπολης Δημητριάδος μέσω της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών και την WWF Ελλάδος που είναι πολύ γνωστή για την προσφορά της στο περιβάλλον.
Ο προϊστάμενος του ιερού ναού Ευαγγελίστριας π. Αμφιλόχιος Μήλτος τόνισε πως «το ενδιαφέρον της ορθόδοξης εκκλησίας για το περιβάλλον είναι υπαρκτό εδώ και χρόνια, όπως δείχνουν και οι πρωτοβουλίες του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Πλέον και η μητρόπολη Δημητριάδος εντάσσεται σε αυτό το πλαίσιο μέσα από τη συνεργασία με τη WWF Ελλάδος που περιλαμβάνει διάφορες δράσεις, όπως και συνέδριο το Φθινόπωρο. Μέσα στις δράσεις είναι και η δημιουργία μιας «πράσινης» ενορίας. Η Ευαγγελίστρια επιλέχθηκε να είναι η «πράσινη» ενορία και ήδη βρισκόμαστε στην αρχή αυτής της προσπάθειας. Και είναι μια μεγάλη πρόκληση για εμάς, να καλλιεργηθεί ακόμη περισσότερους στους ενορίτες μας η οικολογική συνείδηση. Άλλωστε μιλάμε ήδη για την οικο-θεολογία και τη σύνδεση της ορθοδοξίας με το περιβάλλον».

Ο ίδιος αναφερόμενος στις δράσεις που μελετώνται, επισήμανε «την ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου του ναού, ενδεχομένως και με την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών. Γενικώς τα κτίρια του ναού θα αξιοποιούν ενέργεια που θα σέβεται το περιβάλλον. Επίσης θα υλοποιηθούν εκπαιδευτικές δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού».
Ακόμη στις 13 Ιουνίου, μετά την κυριακάτικη θεία λειτουργία, θα διεξαχθεί σεμινάριο από μέλη της WWF Ελλάδος που θα έρθουν στην πόλη.
«Θα είναι η πρώτη εκδήλωση και ελπίζουμε να έχουμε συμμετοχή του κόσμου. Επίσης έχει κυκλοφορήσει έντυπο υλικό αλλά και ένα βιβλίο για τη θέση της ορθόδοξης εκκλησίας στα περιβαλλοντικά ζητήματα. Το μήνυμα που οφείλουμε να μεταδώσουμε στους πιστούς, είναι πως το περιβάλλον αποτελεί δημιούργημα του Θεού, αλλά και το κοινό μας σπίτι, που ο θεός μας δώρισε, όχι για να κάνουμε κατάχρηση, αλλά για να το προστατεύσουμε. Σε αυτό το βιβλικό και θεολογικό θεμέλιο βασίζεται το ενδιαφέρον της εκκλησίας μας για το περιβάλλον» ανέφερε ο προϊστάμενος του ναού.

Ο π. Αμφιλοχιος ανέφερε πως «ο θεσμός της «πράσινής ενορίας» υπάρχει σε άλλες χριστιανικές ομολογίες όπως στην Καθολική και Αγγλικανική Εκκλησία. Στον ορθόδοξο χώρο δεν είναι τόσο διευρυμένα. Γι’ αυτό και η Ευαγγελίστρια είναι η πρώτη ενορία που γίνεται «πράσινη» μέσω αυτού του προγράμματος συνεργασίας, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά ίσως και σε όλα τα βαλκάνια. Και μπορεί να αποτελέσει πιλότο για να τη μιμηθούν και άλλες ενορίες. Άλλωστε προστατεύοντας το περιβάλλον, δείχνουμε ότι είμαστε χριστιανοί και κάνουμε αυτό που θέλει ο Θεός».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το