Τοπικά

Πράσινη Αριστερά Μαγνησίας: Όχι στην πρόταση της Ολλανδικής Εταιρείας

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Πράσινη Αριστερά Μαγνησίας αναφέρει:

«Αντιδράσεις προκαλεί η πρόταση της ολλανδικής εταιρείας – κανένας δεν ξέρει με ποια κριτήρια επιλέχθηκε – η οποία σε μια έκθεση 425 σελίδων στα αγγλικά και 15 σελίδες… περίληψη στα ελληνικά προτείνει έργα εντυπώσεων και ιδιωτικοποίηση των υδάτινων πόρων.
Έτσι η Περιφέρεια της Θεσσαλίας προτείνει άλλα με το μισό κόστος (2,1 δις € από 4 δις των Ολλανδών). Έντονες διαφωνίες εκφράζουν και οι πιο σημαντικές περιβαλλοντικές οργανώσεις της χώρας.
Πιστεύουμε ότι η πρόταση της εταιρείας δεν μπορεί να εφαρμοστεί και μάλιστα με διαβούλευση μέχρι τις 10/4! Προτείνεται μπόλικο μπετό και καταστροφές βλάστησης με μεγάλες κατασκευές και πανάκριβες με 23 φράγματα, εκβάθυνση ποταμών, αποψίλωση της παρόχθιας βλάστησης και 130 χιλιόμετρα νέων αναχωμάτων. Δεν παίρνει υπόψη την κλιματική κρίση και ιδιωτικοποιεί τη διαχείριση των υδάτων και μάλιστα πιλοτικά για όλη τη χώρα.
Αντί για πιθανή επέκταση της Κάρλας για άρδευση και εκτόνωση νέας πλημμύρας και διάνοιξη σήραγγας για την εκροή των υδάτων της λίμνης στο Αιγαίο θα οδηγήσουν τα νερά στον Παγασητικό μαζί με όλα… όσα τα συνοδεύουν. Φαίνεται γι’ αυτούς ότι ο Παγασητικός μετά το LNG χρειάζεται και τα νερά του Πηνειού. Όσο για το χρόνο που χρειάζεται για να υλοποιηθεί η πρόταση τα 3-4 χρόνια που είναι απαραίτητα και μια νέα πλημμύρα θα βρει τη Θεσσαλία ανοχύρωτη.
Η ευρωπαϊκή νομοθεσία για τα ύδατα και τις πλημμύρες όπως και για τις αναθέσεις μελετών αγνοείται εντελώς. Η πρότασή της συμπληρώνεται με την εκτροπή του Αχελώου και το τέλος της καλλιέργειας του βαμβακιού. Το τι έχει επενδυθεί δε λαμβάνεται καθόλου υπόψη. Αντί για λύσης που προωθούν την αποκατάσταση, προστασία και διαχείριση των οικοσυστημάτων προτείνονται διαδικασίες διαβούλευσης «ψεκάστε – σκουπίστε – τελειώσατε», φαραωνικές κατασκευές και συνήθειες που έχει η εταιρεία από την εκμετάλλευση μεγάλων γεωργικών εκτάσεων σε πρώην ολλανδικές αποικίες.
Η Θεσσαλία χρειάζεται μια άλλη πρόταση που θα συζητηθεί για το απαραίτητο χρονικό διάστημα και θα αποφασίσουν οι πολίτες μαζί με τους επιστημονικούς φορείς και την Περιφερειακή Αρχή ποια ανάπτυξη θέλουν και με βάση ποιο παραγωγικό μοντέλο για την παραγωγική συγκρότηση της περιοχής και της χώρας γενικότερα».

Share

Πρόσφατα άρθρα

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις την Κυριακή για τον 8ο Ημιμαραθώνιο Βόλου (21,1 km) και τον παράλληλο αγώνα «I Love Volos Run»

Από τον Διευθυντή της Διεύθυνσης Αστυνομίας Μαγνησία αποφασίστηκε: Η προσωρινή διακοπή της κυκλοφορίας την 7.4.2024…

5 Απριλίου 2024

Diddy: Εταιρείες παραγωγής ανταγωνίζονται για το ποια θα κάνει καλύτερο ντοκιμαντέρ για το σεξουαλικό σκάνδαλο

Η συνεχιζόμενη νομική αναταραχή γύρω από τον Diddy πρόκειται να διερευνηθεί σε πολλά ντοκιμαντέρ, με…

5 Απριλίου 2024

Πραγματογνώμονας σε δίκη για τα Τέμπη: Κενό 10 λεπτών σε απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες, αφού το τρένο έφυγε από τη Λάρισα

Ολοκληρώθηκε ενώπιον του μονομελούς Πλημμελειοδικείου η συζήτηση της πρώτης αγωγής συγγενών θύματος του πολύνεκρου τραγικού…

5 Απριλίου 2024

Πισπιρίγκου: Συνεχίζεται η δίκη για τους θανάτους Μαλένας και Ίριδας: Απορρίφθηκε το αίτημα Κούγια για αναβολή

Απορρίφθηκε πριν από λίγο από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας το αίτημα του Αλέξη…

5 Απριλίου 2024

Ζέττα Μακρή: Υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ ΥΠΑΙΘΑ και «Χαμόγελου του Παιδιού»

Η Υφυπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού κα. Ζέττα Μ. Μακρή, εκπροσωπώντας το ΥΠΑΙΘΑ και ο…

5 Απριλίου 2024

Ετήσια Γενική Συνέλευση των συνταξιούχων ΟΑΕΕ

Ο Σύλλογος Συνταξιούχων ΟΑΕΕ (ΤΕΒΕ-ΤΣΑ) Ν. ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ θα πραγματοποιήσει την ετήσια τακτική γενική συνέλευση του…

5 Απριλίου 2024