Πολιτισμός

«Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές» και στη Μαγνησία από τις 26 έως τις 29 Μαϊου

Dimini
Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού διοργανώνει και φέτος, από τις 26 έως τις 29 Μαΐου, σε όλη τη χώρα, την επικοινωνιακή δράση «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές», με πλήθος εκδηλώσεων για το ευρύ κοινό και τη μαθητική κοινότητα.
Οι «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές» σχεδιάστηκαν από τη Διεύθυνση Μουσείων στο πλαίσιο της συμμετοχής στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Εκπαίδευση στην Αειφόρο Ανάπτυξη.
Σκοπός της δράσης είναι η προαγωγή της βιώσιμης ανάπτυξης με την εκπαίδευση των πολιτών σε θέματα προστασίας και ανάδειξης του πολιτιστικού πλούτου και του φυσικού περιβάλλοντος και κάλλους της χώρας.
Η δράση εφαρμόστηκε για πρώτη φορά το 2012 σε 3 νομούς, και στη συνέχεια το 2013, το 2014 και το 2015 σε 12, 29 και 31 νομούς αντίστοιχα. Φέτος συμμετέχουν περισσότεροι από 150 φορείς σε 34 νομούς όλης της επικράτειας.
Συγκεκριμένα 45 Εφορείες Αρχαιοτήτων και Μουσεία του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού προγραμματίζουν πλήθος πολιτιστικών εκδηλώσεων σε όλη την Ελλάδα, σε συνεργασία με 13 Δήμους, 19 Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Πανεπιστημιακές Σχολές, σχολεία, πολιτιστικούς συλλόγους, περιβαλλοντικές οργανώσεις, σωματεία και συνεταιρισμούς πολιτών, αλλά και με πολλούς εθελοντές.
Από την ερχόμενη Πέμπτη 26 Μαΐου έως την Κυριακή 29 Μαΐου οι διοργανωτές προσκαλούν το κοινό να ενημερωθεί αλλά και να ψυχαγωγηθεί συμμετέχοντας σε ενημερωτικές παρουσιάσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, θεματικές ξεναγήσεις, περιηγήσεις, περιπάτους, πεζοπορίες, ποδηλατικές διαδρομές, καλλιτεχνικά δρώμενα κ.ά.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας στο πλαίσιο του εορτασμού αυτού οργανώνει τις ακόλουθες δράσεις:
1. Εκπαιδευτική περιήγηση στους μυκηναϊκούς τάφους Γρίτσας Πτελεού
Πρόκειται για εκπαιδευτική περιήγηση, που θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με το 2ο Δημοτικό Σχολείο Αλμυρού, σε δύο θολωτούς μυκηναϊκούς τάφους στη θέση «Γρίτσα» Πτελεού Ν. Μαγνησίας. Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με περίπατο από τους θολωτούς τάφους μέχρι τον υδροβιότοπο της Λειχούρας, ο οποίος προστατεύεται από την «Natura», όπου οι μαθητές θα γνωρίσουν την χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής και θα μάθουν για τους μύθους που υπάρχουν γύρω από αυτήν.
Ημερομηνία εκδήλωσης: Τετάρτη 25/5/2016 Ώρα εκδήλωσης: 09:00
Σημείο συνάντησης: Πτελεός Ν. Μαγνησίας

2. Εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Σκάψε, ψάξε και θα το βρεις!» στον Αρχαιολογικό Χώρο Διμηνίου

Οι μαθητές του 1ου Δημοτικού Σχολείου Αισωνίας θα συμμετέχουν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Σκάψε, ψάξε και θα το βρεις!». Πρόκειται για «προσομοίωση» ανασκαφής στο μυκηναϊκό οικισμό Διμηνίου, στη διάρκεια της οποίας οι μικροί «αρχαιολόγοι», χωρισμένοι σε ομάδες εργασίας, θα αναλάβουν το ρόλο των ανασκαφέων φέρνοντας στο φως ομοιώματα αρχαίων αντικειμένων, φροντίζοντας στη συνέχεια για τον καθαρισμό, τη συντήρηση, την καταγραφή και τη φωτογράφησή τους. Δουλεύοντας με πραγματικά εργαλεία στο σκάμμα θα νιώσουν πραγματικοί αρχαιολόγοι, θα ανακαλύψουν τα ίχνη των ανθρώπων στο περιβάλλον, θα βιώσουν τη μαγευτική διαδικασία που οδηγεί τα ευρήματα από το χώμα στο μουσείο, με τελικό στόχο την ευαισθητοποίηση τους στην προστασία του αρχαιολογικού πλούτου της περιοχής τους.
Απαραίτητη προϋπόθεση! Κατάλληλα ρούχα, καπέλο και όρεξη για σκάψιμο.
Ημερομηνία εκδήλωσης: Παρασκευή 27/5/2016 Ώρα εκδήλωσης: 10:00 – 12:00
Σημείο συνάντησης: Φυλάκειο Αρχαιολογικού Χώρου Διμηνίου

3. Πρωινός περίπατος στο μυχό του Παγασητικού Κόλπου, από τους πρόποδες του λόφου της Γορίτσας και τα Πευκάκια στο Κάστρο του Βόλου

Πρόκειται για έναν πολιτιστικό περίπατο με αφετηρία το Αθανασάκειο Αρχαιολογικό Μουσείο, ακολουθώντας τη διαδρομή μέσα από την παραλία του Βόλου και με στάσεις στα κυριότερα μνημεία της πόλης μέχρι τα Παλιά, όπου θα γίνει ξενάγηση στα αρχαία και βυζαντινά μνημεία.
Ημερομηνία εκδήλωσης: Κυριακή 29/5/2016 Ώρα εκδήλωσης: 11:00
Σημείο συνάντησης: Παραλία, μπροστά από το «Αθανασάκειο» Αρχ/κό Μουσείο Βόλου.

4. «Ένας περίπατος στην παλαιοχριστιανική πόλη των Φθιωτίδων Θηβών»

Πρόκειται για έναν πολιτιστικό περίπατο στα σημαντικότερα μνημεία της παλαιοχριστιανικής πόλης των Φθιωτίδων Θηβών. Τα μνημεία της πόλης αποτελούν όχι μόνο ένα κομμάτι του πολιτιστικού παρελθόντος αλλά και του ιστορικού παρόντος και σε συνδυασμό με το ευρύτερο φυσικό περιβάλλον αποτελούν έναν πνεύμονα ζωής στην πόλη της Νέας Αγχιάλου.
Ημερομηνία εκδήλωσης: Κυριακή 29/5/2016 Ώρα εκδήλωσης: 11:00
Σημείο συνάντησης: Φυλάκειο Αρχαιολογικού Χώρου Ν. Αγχιάλου

5. Επίσκεψη – περίπατο στην αρχαία Δημητριάδα, με αφετηρία το Ανάκτορο και διαδρομή μέχρι τη ρωμαϊκή ταβέρνα
Ημερομηνία εκδήλωσης: Κυριακή 29/5/2016 Ώρα εκδήλωσης: 11:00
Σημείο συνάντησης: Φυλάκειο Αρχαιολογικού Χώρου Ανακτόρου της αρχαίας Δημητριάδος.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το