Τοπικά

Πραγματοποιήθηκε η διαδικτυακή στρογγυλή τράπεζα «Η Θρησκεία στον Δημόσιο Χώρο: Μεταξύ Φονταμενταλισμού, Λαϊκισμού και Δημοκρατίας»

Πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 3 Ιουνίου 2024 η διαδικτυακή στρογγυλή τράπεζα με θέμα «Η Θρησκεία στον Δημόσιο Χώρο: Μεταξύ Φονταμενταλισμού, Λαϊκισμού και Δημοκρατίας» με ομιλητές την Δρ. Έφη Φωκά (Καθηγήτρια Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκών Yποθέσεων, Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος Deree) και τον Δρ. Χαράλαμπο Βέντη (Επίκουρο Καθηγητή της Φιλοσοφίας της Θρησκείας, Τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας και Θρησκειολογίας, Θεολογική Σχολή ΕΚΠΑ). Την συζήτηση συντόνισε ο Αναπληρωτής Διευθυντής της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου, Δρ. Νικόλαος Ασπρούλης. Η εκδήλωση εντάσσονταν στον φετινό κύκλο εκδηλώσεων «Καιρός του ποιήσαι».

Μιλώντας πρώτη, η Έφη Φωκά αναφέρθηκε στις κατανοήσεις του χριστιανισμού που καλλιεργήθηκαν στην Δυτική και την Ανατολική Ευρώπη αλλά και στην Αμερική, κυρίως σε αντιδιαστολή με το Ισλάμ, συχνά –αν και όχι πάντα– ενσωματώνοντας στοιχεία από μια εκκοσμικευμένη ρητορική, έτσι που ο χριστιανισμός να κατανοείται καθαρά πολιτισμικά. Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στα παραδείγματα της Ελληνικής δημόσιας σφαίρας, στις προσπάθειες της ελληνικής Εκκλησίας να παρέμβει στις κυβερνητικές πολιτικές, όπως ενδεικτικά στην πρόσφατη νομοθεσία για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, στην προσπάθεια της ελληνικής Αριστεράς να χρησιμοποιήσει ομοίως τα θρησκευτικά αφηγήματα αλλά και στις προσπάθειες της άκρας δεξιάς να μονοπωλήσει τα αφηγήματα αυτά· καταδεικνύοντας, με αυτόν τον τρόπο, ότι ολόκληρο το πολιτικό φάσμα στην Ελλάδα χρησιμοποιεί στοιχεία της χριστιανικής πίστης που δεν είναι απλά πολιτισμικά, αλλά άπτονται ενός βαθύτερου περιεχομένου, όπως λ.χ. η πίστη σε θαύματα και η συμμετοχή σε θρησκευτικές τελετές.

Παίρνοντας το λόγο, ο Χαράλαμπος Βέντης μίλησε για την ανάγκη της ανεξιθρησκίας στις φιλελεύθερες δημοκρατίες, εστιάζοντας στον πολιτικό φιλελευθερισμό του Τζων Ρωλς που αναπτύχθηκε με γνώμονα το κοινό καλό όλων των μελών της κοινωνίας, τον οποίο αντιδιέστειλε τόσο με τον οικονομικό νεοφιλελευθερισμό όσο και με τις αντιλήψεις περί της βυζαντινής «Συμφωνίας». Τόνισε το γεγονός ότι τα θρησκευτικά πιστεύω, ακόμη και αυτά της πλειοψηφίας, δεν μπορούν να καθορίζουν τις πολιτικές ενός κοσμικού κράτους, ανέλυσε την έννοια του ανεξίθρησκου κράτους –σε αντιδιαστολή με το αθεϊστικό– και στάθηκε στο γεγονός πως και η αθεΐα εμφανίζει χαρακτηριστικά θρησκευτικού δόγματος. Υπογράμμισε την ανάγκη για διαρκή αναστοχασμό, τόσο από πλευράς του κράτους όσο και από την πλευρά των θρησκειών, παρατηρώντας ότι, αν και ο αναστοχασμός αποτελεί στοιχείο της νεωτερικότητας, ελάχιστα έχει ενσωματωθεί στις πρακτικές της Εκκλησίας στην Ελλάδα.

Η βιντεοσκόπηση της εκδήλωσης είναι διαθέσιμη στο κανάλι της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών στο YouTube, στα αγγλικά  και στα ελληνικά.

Η επόμενη εκδήλωση του κύκλου «Καιρός του ποιήσαι» θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 10 Ιουνίου και θα είναι η στρογγυλή τράπεζα με θέμα «Υπάρχει φυσική θεολογία στην Ορθοδοξία;» με ομιλητές τον π. Christopher Knight και τον Δρ. David Bradshaw, και συντονίστρια την Δρ. Elizabeth Theokritoff όπως έχει ανακοινωθεί ήδη. Μπορείτε να την παρακολουθήσετε ζωντανά στο σύνδεσμο https://us06web.zoom.us/j/83599392596

Η εκδήλωση αυτή διοργανώνεται σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Ορθόδοξων Χριστιανικών Σπουδών (IOCS) του Κέιμπριτζ.
Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το