Πολιτισμός

Πραγματοποίηση εκδήλωσης στη μνήμη της ΑΠΟΣΤΟΛΙΑΣ ΝΑΝΟΥ – ΣΚΟΤΕΙΝΙΩΤΗ

Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 30 Μαρτίου η εκδήλωση στη μνήμη της Αποστολίας Νάνου-Σκοτεινιώτη στο κτήριο της Λαϊκής Βιβλιοθήκης Δαμιανού Κυριαζή στο Βόλο. Η εκδήλωση διοργανώθηκε από τον Τομέα Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων και Κειμηλίων της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου, τη Μαγνήτων Κιβωτό για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος, το Κέντρο Βιβλίου Μαγνησιωτών Συγγραφέων, το Λύκειο των Ελληνίδων Βόλου, την Εταιρεία Θεσσαλικών Ερευνών, την Α.Μ.Κ.Ε. «Οι Μάηδες της Μακρινίτσας» και την Εταιρεία Γραμμάτων και Τεχνών Πηλίου. Ομιλητές ήταν ο πρόεδρος (1990-2002) της άλλοτε Κοινότητας Μακρινίτσας Νίκος Τσούκας, η φιλόλογος Μαίρη Χρ. Καρουκανίδου και ο συνθέτης Κωστής Δρυγιανάκης, ενώ τη συζήτηση συντόνισε η συγγραφέας Μαγδαληνή Θωμά. Χαιρετισμούς απηύθυναν εκ μέρους των διοργανωτών φορέων η Μαρία Νάνου, Διευθύντρια του Τομέα Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων και Κειμηλίων της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών, η Μηλίτσα Ζαρλή-Καραθάνου, Πρόεδρος της Εταιρείας Θεσσαλικών Ερευνών και η Αγγελική Στ. Κωνσταντινίδη, Αντιπρόεδρος της Α.Μ.Κ.Ε. «Οι Μάηδες της Μακρινίτσας». Εμβόλιμα στις τοποθετήσεις των ομιλητών αποδόθηκαν πηλιορείτικα τραγούδια από μέλη της χορευτικής ομάδας του Λυκείου Ελληνίδων Βόλου με επικεφαλής τον Θανάση Μπέα. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με αφορμή τη συμπλήρωση είκοσι χρόνων από τον θάνατο της Αποστολίας Νάνου-Σκοτεινιώτη (στις 25 Μαρτίου 2004) και εκατό χρόνων από τη γέννησή της, το 1924.

Στις τοποθετήσεις τους, οι εισηγητές εξήραν το έργο της αείμνηστης Αποστολίας Νάνου-Σκοτεινιώτη, τόσο το ποιητικό όσο και το ιστορικό-λαογραφικό, τονίζοντας ότι η παρουσία της αποτέλεσε θείο δώρο για την διάσωση του τοπικού πολιτισμού της Μακρινίτσας σε μια εποχή με ταχύτατες πληθυσμιακές και κοινωνικές ανακατατάξεις. Συζητήθηκε η θερμή υποδοχή που είχε το έργο της στο τοπικό αλλά και το πανελλήνιο κοινό, με αλλεπάλληλες βραβεύσεις και μεγάλο αριθμό επαίνων από πνευματικούς ανθρώπους της εποχής, όπως ενδεικτικά ο Ντίνος Χριστιανόπουλος, ο Ι. Μ. Παναγιωτόπουλος, ο Μένιος Μουρτζόπουλος, κ.ά., ενώ παρουσιάστηκαν εν τάχει και βιβλία που έχουν γραφτεί σχετικά με το συγγραφικό της έργο, όπως αυτό της παιδικής της φίλης Μίνας Μανοπούλου-Αλμπανέζου. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στις δυσκολίες που συνάντησε η Αποστολία Νάνου για να μορφωθεί λόγω της οικονομικής δυσχέρειας που βίωσε στα εφηβικά της χρόνια η άλλοτε εύπορη οικογένεια του βυρσοδέψη και δερματέμπορου πατέρα της, αλλά και στη δυσκολία επικοινωνίας της Κουκαράβας, συνοικίας της Μακρινίτσας, με τον Βόλο λόγω απουσίας δικτύου συγκοινωνίας. Οι επιπρόσθετες δυσκολίες που συσσωρεύτηκαν με τον πόλεμο και την ιταλογερμανική κατοχή την ώθησαν εν τέλει να πρωτοστατήσει, στα ώριμα χρόνια της, για τη διάνοιξη του δρόμου Κουκουράβας-Αγίου Ονουφρίου και τη σύνδεση με τον Βόλο. Ανάλογη μνεία έγινε και στη συμβολή της στη συντήρηση του ιστορικού ναού και των κειμηλίων της Αγίας Μαγδαληνής στην Κουκουράβα. Τέλος, παρουσιάστηκε μια ευρύτερη αποτίμηση της ιδιαιτερότητας του έργου των γηγενών λαογράφων και της ξεχωριστής σημασίας του για τη γνώση της τοπικής ιστορίας και του τοπικού πολιτισμού.

Η ηχογράφηση της εκδήλωσης είναι διαθέσιμη στη διεύθυνση https://tinyurl.com/2s3nm7v2 ενώ σύντομα θα αναρτηθούν και τα κείμενα των ομιλητών.
Για περισσότερες φωτογραφίες δείτε στο www.acadimia.org
Οι φωτογραφίες είναι της Ολίας Γκλούσενκο.

Share

Πρόσφατα άρθρα

Νέα Αριστερά: Καταθέτει τροπολογία για την αναγνώριση του όρου γυναικοκτονία

Σε κατάθεση τροπολογίας για τη νομική αναγνώριση του όρου γυναικοκτονία προχωράει η Νέα Αριστερά. Την…

2 Απριλίου 2024

Ο Μάρτιος ήταν ο πιο θερμός τα τελευταία 15 χρόνια στη Θεσσαλία

Ο πιο θερμός Μάρτιος από το 2010 στην κεντρική και νότια Ελλάδα ήταν ο φετινός…

2 Απριλίου 2024

Βόλος: Έφυγε από τη ζωή συνταξιούχος του ΟΤΕ

Θλίψη στην τοπική κοινωνία για τον θάνατο του Θεοδ. Παλιγιάννη, συνταξιούχου του ΟΤΕ σε ηλικία…

2 Απριλίου 2024

Ο Πρόεδρος Επιμελητηρίου Μαγνησίας για την παράταση στην εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας

Σε δήλωσή του για την παράταση στην εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας ως την 1η…

2 Απριλίου 2024

Ανακοίνωση της Β΄Βάθμιας για το ΓΕΛ Βελεστίνου και τις Λ.Τ. στο Στεφανοβίκειο

Από τον Διευθυντή της Β΄'Βάθμιας Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Μαγνησίας εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση: Με ενδιαφέρον διαβάσαμε…

2 Απριλίου 2024

Μουσική βραδιά με τον σολίστ πιάνου Βασίλη Ρακιτζή στο Πορφυρογένειο

  Η πρώτη μουσική συνάντηση του Απρίλη στο Πορφυρογένειο Αγριάς, το Σάββατο 6 Απριλίου, φέρνει…

2 Απριλίου 2024