Τοπικά

Πραγματοποίηση διαδικτυακής διάλεξης π. Heikki Huttunen

Την περασμένη Πέμπτη, 14 Δεκεμβρίου, η ομιλία του π. Heikki Huttunen (Ορθόδοξη Εκκλησία της Φινλανδίας) με θέμα «Ποιμαντική εργασία με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες» σηματοδότησε την έναρξη του κύκλου διαδικτυακών εκδηλώσεων «Η λειτουργία μετά τη λειτουργία», που διοργανώνεται από την Ιερά Μητρόπολη Γαλλίας (Οικουμενικό Πατριαρχείο) σε συνεργασία με την Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου. Την εκδήλωση προλόγισε ο διευθυντής της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών, Δρ. Παντελής Καλαϊτζίδης και συντόνισε ο πρωτοπρεσβύτερος π. Σέργιος Sollogoub, εφημέριος του ναού του αγίου Ιωάννη του Θεολόγου στο Μεντόν, κοντά στο Παρίσι.

Παρουσιάζοντας τον κύκλο των εκδηλώσεων, ο Παντελής Καλαϊτζίδης, αφού ευχαρίστησε τους συνδιοργανωτές, ανέλυσε την έννοια της «λειτουργίας μετά τη λειτουργία», που είχε τεθεί για πρώτη φορά από τον νυν Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας Αναστάσιο Γιαννουλάτο ήδη το 1963 και συστηματοποιηθεί και περαιτέρω προβληθεί από τον Ρουμάνο ιερέα και στέλεχος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών π. Ion Bria, δίνοντας έμφαση στην ανάγκη της επέκτασης της ευχαριστιακής πράξης έξω από τα όρια του ναού και της ιερουργίας της θείας λειτουργίας. Ο Π. Καλαϊτζίδης θύμισε ότι παρόμοια αντίληψη φαίνεται να εκφράζει και ο μεγάλος Ρώσος θεολόγος της διασποράς Παύλος Ευδοκίµωφ (1901- 1970), όταν υποστηρίζει ότι «η Λειτουργία είναι αναγκαίο να παρατείνεται σε μια λειτουργία έξω τειχών, την οποία τελεί κάθε πιστός ως “ιερεύς” της υπάρξεώς του. Και η υπαρξιακή του μαρτυρία θα αποδείξει αν η Λειτουργία έγινε πραγματικά αποδεκτή». Στην προοπτική αυτή, σύμφωνα και με τον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο, «η Θεία Λειτουργία δεν είναι φυγή από τη ζωή, αλλά συνεχής μεταμόρφωση της ζωής κατά το πρότυπο του Ιησού Χριστού, με τη δύναμη του Αγίου Πνεύματος», ενώ η συνέχιση της Λειτουργίας μέσα στη ζωή σημαίνει «συνεχή επαναπροσανατολισμό και άνοιγμα προς ενοράσεις και προσπάθειες με σκοπό την απελευθέρωση των ανθρώπων από όλες τις δαιμονικές δομές αδικίας, εκμεταλλεύσεως, αγωνίας και μοναξιάς και τη δημιουργία μιας πραγματικής κοινωνίας προσώπων εν αγάπη».

Παίρνοντας τον λόγο, ο π. Heikki Huttunen μίλησε για την πορεία της Ορθόδοξης Εκκλησίας στη Φινλανδία, την μακροχρόνια επιβίωση της συχνά υπό αντίξοες συνθήκες και την επιρροή της ευχαριστιακής ανανέωσης από τη δεκαετία του 1970. Παραθέτοντας τον π. Εμμανουήλ Κλάψη τόνισε ότι «στην Ευχαριστία, οι βαπτισμένοι Χριστιανοί γίνονται μια κοινότητα ανθρώπων που ενώνουν την προσευχή με τη δράση, τον αίνο με τη δικαιοσύνη, τη λατρεία με την κοινωνική μεταμόρφωση και τον στοχασμό με την κοινωνική δέσμευση». Με αυτό το πνεύμα, η Ορθόδοξη Εκκλησία της Φινλανδίας προσεγγίζει τους μετανάστες και τους πρόσφυγες, ιδιαίτερη θέση ανάμεσα στους οποίους έχουν οι 60.000 περίπου πρόσφυγες της Ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, ενώ σημαντική είναι και η παρουσία προσφύγων και μεταναστών από τη Συρία, το Ιράκ, την Ερυθραία και την Αιθιοπία αλλά και από την ίδια τη Ρωσία, πολλοί εκ των οποίων αναγκάζονται να εκπατριστούν λόγω της εθνοτικής καταγωγής τους, του ερωτικού τους προσανατολισμού και βέβαια των πολέμων. Η στάση της Φινλανδικής Ορθόδοξης Εκκλησίας επικεντρώνεται στο καλωσόρισμα, την γνωριμία και τη συμπερίληψη των νεοφερμένων, εντάσσοντας τους όλους μέσα σε ενορίες που εκ των πραγμάτων είναι πολύγλωσσες και πολυεθνικές και πραγματοποιώντας επίσης ανοίγματα στους πολιτισμικά Ορθοδόξους και τους προσήλυτους.

Η μαγνητοσκόπηση της εκδήλωσης είναι διαθέσιμη στη διεύθυνση https://www.youtube.com/watch?v=6ae62zV_mWg (στα γαλλικά). Η επόμενη εκδήλωση του κύκλου θα πραγματοποιηθεί στις 25 Ιανουαρίου 2024 με ομιλητή τον Θανάση Ν. Παπαθανασίου (Αρχισυντάκτη του περιοδικού «Σύναξη») και θέμα «Το ζήτημα της κοινωνικής δικαιοσύνης στους Πατέρες της Εκκλησίας».

Share

Πρόσφατα άρθρα

Αλλαγές

Η ημερομηνία λήξης της πληρωμής των τελών κυκλοφορίας πλησιάζει, με εκατομμύρια ιδιοκτήτες οχημάτων να καλούνται…

20 Δεκεμβρίου 2023

Ερώτηση Αλ.Μεϊκόπουλου:«Ελλείψεις & υποστελέχωση στις Επιτροπές Εκτίμησης ζημιών των πλημμυροπαθών»

Στη Βουλή έφερε ο Βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος το πρόβλημα των ελλείψεων και…

20 Δεκεμβρίου 2023

Σε πανηγυρικό κλίμα η Ορκωμοσία του επανεκλεγέντος Δημάρχου Νοτίου Πηλίου Mιχ. Μιτζικού

  Την Ορκωμοσία του επανεκλεγέντος Δημάρχου Νοτίου Πηλίου Mιχ. Μιτζικού, του νεοεκλεγέντος Δημοτικού Συμβουλίου και…

20 Δεκεμβρίου 2023

Ποινές

Η επιβολή αυστηρότερων ποινών κατά των κρουσμάτων νοθείας του ελαιόλαδου κρίνεται κάτι παραπάνω από απαραίτητο…

20 Δεκεμβρίου 2023

Οδύνη στην κηδεία του 29χρονου αστυνομικού που σκοτώθηκε σε καταδίωξη – Στην τελετή ο Γιάννης Οικονόμου

Σε κλίμα οδύνης τελείται στην Πάτρα η κηδεία του 29χρονου αστυνομικού Χρήστου Κουρουνιώτη, ο οποίος…

20 Δεκεμβρίου 2023

Σύσκεψη ΣΘΕΒ με Δ.ΥΠ.Α για τις προκλήσεις στην αγορά εργασίας

  Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε μεταξύ των διοικήσεων των ΣΘΕΒ και Δ.ΥΠ.Α στα γραφεία της Περιφερειακής Διεύθυνση…

20 Δεκεμβρίου 2023