Τοπικά

Το πραγματικό χρονολόγιο της κρίσης – Εκδήλωση στο Forum από τον Γ. Παγουλάτο

Το πραγματικό χρονολόγιο της κρίσης παρουσιάστηκε χθες στο Forum από τον Γ. Παγουλάτο, σε ένα πολυπληθές ακροατήριο και με ευρωπαϊστές ομιλητές.
Γιατί η Ελλάδα βρέθηκε στη δεινότερη οικονομική κρίση της μεταπολεμικής περιόδου; Γιατί κατέληξε στην πιο διάσημη χρεοκοπία και σε διάσωση με μνημόνια; Πώς οι αποτυχίες του κράτους, της οικονομίας, του πολιτικού συστήματος και της Ευρώπης οδήγησαν τελικά σε μια μεγάλη ύφεση; Υπήρχε εναλλακτική; Γιατί απέτυχε ο ΣΥΡΙΖΑ, οδηγώντας σε ένα 3ο μνημόνιο; Τι διδάγματα αφήνει η δραματική εμπειρία της χώρας μετά το 2010;
Ο Γ. Παγουλάτος μίλησε χθες για το βιβλίο του «Το Νησί που Φεύγει» στην κατάμεστη αίθουσα του Forum και συνόψισε τα λάθη, τις ευθύνες, τις αποτυχίες, τις δομές, τις διαδρομές και τις επιλογές που ακολούθησε η χώρα τα δραματικά χρόνια μετά το ξέσπασμα της παγκόσμιας χρηματοοικονομικής κρίσης.
Ο ίδιος έδειξε τις αμέτρητες παθογένειες στην οργάνωση του κράτους, της οικονομίας και της κοινωνίας μας. Όπως σημείωσε και ο συντονιστής της εκδήλωσης, δημοσιογράφος και πρώην διευθυντής της «Θεσσαλίας» κ. Θανάσης Σαμαράς, ο Γ. Παγουλάτος είναι από τα πολιτικά πρόσωπα που στέκονται μαχητικά απέναντι στις ισοπεδωτικές απλουστεύσεις και στον λαϊκισμό, αλλά διατηρεί έναν λόγο σθεναρά κριτικό προς τις αποτυχίες των κυβερνώντων και τις ανεπάρκειες της Ευρωζώνης.
Αιχμηρός με το πολιτικό σύστημα της χώρας ο κ. Σαμαράς ανέφερε πως «εκεί που κρεμούσαν οι καπεταναίοι τα άρματα, κρεμούν οι γύφτοι τα ταγάρια τους»…
Ο κ. Παγουλάτος αναφέρθηκε στο ιστορικό της κρίσης λέγοντας πως το 2010 διανύσαμε την πρώτη χρονιά της κρίσης και σε αυτή μπήκαμε με τεράστιες ανισορροπίες και με έλλειμμα 10,24%. Ο δανεισμός οδηγούνταν στο δημόσιο και τις συντάξεις κατά κύριο λόγο, από ένα κράτος που συνταξιοδοτούσε τους εργαζόμενους με ποσοστό 130% επί του τελευταίου μισθού. Από τη δεκαετία του 1990 και μέχρι το 2007 οι κυβερνήσεις, ενώ θα μπορούσαν άφησαν τη χώρα χωρίς μεταρρυθμίσεις, οι οποίες απαιτήθηκαν μετά το 2010, όταν η Ελλάδα βρέθηκε στη δεινή θέση της βίαιης προσαρμογής. Μέσα σε αυτό το περιβάλλον Ελλάδα δεν θα μπορούσε να αποφύγει την πτώχευση ή τη διάσωση και επιλέχθηκε ο δεύτερος δρόμος, καθώς ο πρώτος ήταν απόλυτα καταστροφικός.
Η προσαρμογή της μίας χώρας με εξωτερικό δανεισμό στο 90% του ΑΕΠ και δημόσιο χρέος στο 150%, ήταν οδυνηρή.
Στην εκδήλωση μίλησαν επίσης οι καθηγητές κ.κ. Ζουμπουλάκης και Τριαντόπουλος.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το