Θ Plus

Πού αλλού θα δημιουργούσαν σοκολάτα που λαμπυρίζει αν όχι στην Ελβετία; (vid)

Οι Ελβετοί θεωρούνται οι παγκόσμιοι «μάστορες» στην παρασκευή σοκολατούχων προϊόντων και όχι άδικα. Αυτή τη φορά, όμως, ξεπέρασαν ακόμη και τους εαυτούς τους αφού παρασκεύασαν μια «πολύχρωμη» σοκολάτα που λαμπυρίζει σαν ουράνιο τόξο, χωρίς μάλιστα να περιέχει τεχνητά πρόσθετα και χρωστικές ουσίες.

Όλα ξεκίνησαν όταν τρεις επιστήμονες από το Πολυτεχνείο της Ζυρίχης συζήτησαν στη διάρκεια ενός διαλείμματός τους πώς θα μπορούσαν να φτιάξουν μια πολύχρωμη σοκολάτα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να δοκιμάσουν – αρχικά – βρώσιμες επιστρώσεις χρυσού και οξειδίου του τιτανίου, αλλά αυτό έκανε τις σοκολάτες χρυσοκίτρινες ή μπλε και δεν θα μπορούσαν να κυκλοφορήσουν έτσι στην αγορά.

Γι’ αυτό, υιοθέτησαν την ιδέα μιας μεταπτυχιακής φοιτήτριας, η οποία τους πρότεινε να αλλάξουν τη δομή της επιφάνειας της σοκολάτας μ’ ένα αποτύπωμα επιφανείας (surface imprint), που την κάνει να λαμπυρίζει, με αυτό που οι επιστήμονες αποκαλούν «δομικό χρώμα». Λίγο έως πολύ, πρόκειται για μία διαδικασία που μοιάζει με εκείνη που ακολουθεί ο χαμαιλέοντας όταν θέλει να αλλάξει δέρμα. Αφού κατάφεραν να δημιουργήσουν, λοιπόν, τη σοκολάτα – ουράνιο τόξο, βρίσκονται ήδη σε συζητήσεις με μεγάλες σοκολατοβιομηχανίες για το πώς θα μπορέσει να γίνει η παρασκευή τους εφαρμόσιμη σε βιομηχανική κλίμακα και να βρεθεί η πολύχρωμη σοκολάτα στα ράφια των σούπερ μάρκετ και όχι μόνο.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το