Κόσμος

Πούτιν: Υποτελή των ΗΠΑ τα μέλη του ΝΑΤΟ- Στοχεύουμε τις εγκαταστάσεις του

«Υποτελή» αποκαλεί ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλάντιμιρ Πούτιν τα μέλη του ΝΑΤΟ σε σειρά συνεντεύξεων που παραχώρησε στον διάσημο αμερικανό σκηνοθέτη Όλιβερ Στόουν, ενώ παραδέχεται ότι οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις έχουν βάλει στο στόχαστρο τις Νατοϊκές εγκαταστάσεις σε πρώην σοβιετικά εδάφη προειδοποιώντας ότι η κατάσταση γίνεται πιο «τεταμένη».

Σε ένα διαφημιστικό σποτ για τις συνεντεύξεις Πούτιν, ένα ντοκιμαντέρ που πρόκειται να προβληθεί στις 12 Ιουνίου, ο ρώσος πρόεδρος δηλώνει «το ΝΑΤΟ είναι απλώς ένα όργανο της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής», και ότι οι χώρες που εντάχθηκαν στο ΝΑΤΟ έγιναν «υποτελείς» των ΗΠΑ.

«Μόλις μια χώρα γίνει μέλος του ΝΑΤΟ, είναι δύσκολο να αντισταθεί στην πίεση των ΗΠΑ» υποστηρίζει ο Πούτιν. «Και ξαφνικά οποιοδήποτε σύστημα όπλων μπορεί να τοποθετηθεί σε αυτή τη χώρα. Ένα αντιβαλλιστικό σύστημα, νέες στρατιωτικές βάσεις και, αν χρειαστεί, νέα επιθετικά συστήματα» αναφέρει δε, αφήνοντας αιχμές για την ανάπτυξη οπλικών συστημάτων σε πρώην Σοβιετικές χώρες που εντάχθηκαν στο ΝΑΤΟ. Η Ρωσία έχει καταδικάσει την επέκτασή της Συμμαχίας προς ανατολάς.

«Πρέπει να στοχεύουμε τα πυραυλικά μας συστήματα σε εγκαταστάσεις που μας απειλούν… Η κατάσταση γίνεται πιο τεταμένη» δήλωσε ο Πούτιν. «Η κατάσταση γίνεται πιο τεταμένη» προειδοποίησε.

Στα διαφημιστικά σποτ, ο Πούτιν προειδοποιεί ακόμα ότι ένας πόλεμος μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας θα οδηγήσει σε πυρηνικό ολοκαύτωμα. «Δεν νομίζω ότι κάποιος θα επιβιώσει σε μια τέτοια σύγκρουση» αναφέρει χαρακτηριστικά.

«Γιατί αντιδρούμε τόσο έντονα στην επέκταση του ΝΑΤΟ; Βασικά καταλαβαίνουμε την αξία -ή την έλλειψη αξίας- και την απειλή αυτής της οργάνωσης» πρόσθεσε.

Η συνέντευξη γυρίστηκε μήνες πριν το Μαυροβούνιο γίνει το 29ο μέλος της Βορειοανατολικής Συμμαχίας την περασμένη Δευτέρα. Το πρώην γιουγκοσλαβικό κράτος έχει μια πολιτισμική συγγένεια με τη Ρωσία μέσω κοινών σλαβικών και ορθόδοξων χριστιανικών ριζών, ενώ η Μόσχα καταδίκασε την ένταξή της ως «εχθρική πορεία».

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το