Ελλάδα

Πούτιν-Τσίπρας: Ελληνορωσική συνεργασία για φυσικό αέριο, επενδύσεις, τουρισμό

newego_LARGE_t_1101_54490131

Θα καταβάλουμε προσπάθειες για να φέρουμε τις ελληνορωσικές σχέσεις σε καλύτερο επίπεδο με το κοινό πρόγραμμα δράσεων για το 2015-2016, είπε ο Ρώσος Πρέοδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, αμέσως μετά τη συνάντησή τους στο Κρεμλίνο.

Ο κ. Πούτιν είπε συμφώνησε με τον πρωθυπουργό να αποδώσουν μεγαλύτερη σημασία στον τομέα των επενδύσεων, σε ζητήματα στον τομέα της ενέργειας, στο φυσικό αέριο και τις προοππτικές υλοποίησης του μεγαλύτερου σχεδίου μεταφοράς του ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη καθώς και του τουρισμού.

«Η καινούργια διαδρομή του ρωσικού φυσικού αερίου θα καλύψει τις ανάγκες σε καύσιμα στην Ελλάδα, που θα γίνει βασικό κέντρο διανομής του προς την Ευρώπη και θα προσελκύσει επενδύσεις στην ελληνική οικονομία» πρόσθεσε ο Ρώσος Πρόεδρος.

«Η Ελληνική κυβέρνηση θέλει να προωθήσει τις ιδιωτικοποιήσεις των κρατικών εταιρειών και είμαστε έτοιμοι να συμμετάσχουμε σε αυτούς τους διαγωνισμούς» συνέχισε ο κ. Πούτιν και συμπλήρωσε πως «ελπίζουμε ότι, αν θα συμμετάσχουν ρωσικές εταιρείες σε αυτούς τους διαγωνισμούς, δεν θα είναι σε χειρότερη θέση από άλλες εταιρείες».

Ερωτηθείς ο Ρώσος Πρόεδρος αν του ζητήθηκε βοήθεια από την Ελλάδα υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα δεν έθεσε αίτημα για οποιαδήποτε βοήθεια»

Ουσιαστικές και εποικοδομητικές χαρακτήρισε από την πλευρά του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τις συζητήσεις που είχε με τον Ρώσο πρόεδρο, τονίζοντας ότι είναι «μία σημαντική μέρα για τις ελληνορωσικές σχέσεις που έχουν σφυρηλατηθεί στο βάθος των χρόνων από τους κοινούς αγώνες ενάντια στον φασισμό και το ναζισμό».

«Τις τελευταίες ημέρες άκουσα πολλά σχόλια και δημόσιες δηλώσειες από αξιωματούχους για την πρόθεση της Ελλάδας για επανεκκίνηση των σχέσεων με τη Ρωσία. Η Ελλάδα είναι μία κυρίαρχη χώρα με αδιαπραγμάτευτο δικαίωμα για πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική και αξιοποίησης του γεωπολιτκού της ρόλου. Σεβόμαστε τις δεσμεύσεις στους διεθνείς οργανισμούς, στους οποίους συμμετέχουμε και αξιοποιούμε όλες τις δυαντότητες σε διεθνές επίπεδο για συμφωνίες με στόχο πάντα την προάσπιση των συμφερόντων του λαού», πρόσθεσε.

«Συζητήσαμε για το πώς να αυξήσουμε τις εξαγωγές μας προς τη Ρωσία, καλύπτοντας το αρνητικό εις βάρος μας ισοζύγιο. Για το το πώς μπορούν να αρθούν τα αντίμετρα στα ελληνικά προϊόντα, για το πώς να προσελκύσουμε επενδύσεις κυρίως στον τομέα του τουρισμού και των υποδομών, για το πώς να αυξήσουμε τον τουρισμό και τις πολιτιστικές, επιστημονικές και μορφωτικές ανταλλαγές. Συζητήσαμε για το πώς να προωθήσουμε την ενεργειακή συνεργασία, παράλληλα με τις υφιστάμενες συνεργασίες, ενισχύοντας το ρόλο της Ελλάδας σαν ενεργειακό κόμβο», συνέχισε ο πρωθυπουργός.

«Επεσήμανα στον κ. Πούτιν, ότι η ελληνική δημοκρατία θέλει να διερευνήσει τις δυνατότητες για την κατασκευή ελληνικού αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου, με στόχο την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της Ελλάδας και την την ενεργειακή ασφάλεια, τηρώντας τους σχετικούς κανονισμούς, της ελληνικής δημοκρατίας αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης», τόνισε.

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η Ελλάδα δεν είναι αποικία χρέους και πρόσθεσε ότι είμαστε συνεπιβάτες και συνοιδιοκτήτες στο ευρωπαϊκό καράβι.

«Κανείς δεν μπορεί να πετάξει την Ελλάδα από το ευρωπαϊκό καράβι, δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας και προσθσε ότι «η Ελλάδα δεν είναι αποικία χρέους, είναι κυρίαρχη χώρα που ασκεί ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική και αξιοποιεί την γεωπολιτική της θέση, τηρώντας πάντα τις διεθείς δεσμεύσεις της, προς όφελος των Ελλήνων πολιτών».

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το ενδεχόμενο «αποβολής» της Ελλάδας από την Ευρώπη, ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι «κανείς δεν μπορεί να μας πετάξει από το καράβι. Είμαστε συνεπιβάτες και συνιδιοκτήτες στο καράβι και δεν δίνουμε σε κανέναν το δικαίωμα να μας πετάξει έξω. Αν αρχίσει ο ένας να πετάτει τον άλλο έξω, τότε το καράβι θα πάει στα βράχια». Συνεχίζοντας δε ανέφερε ότι η Ελλάδα δεν είναι αποικία χρέους, έχει χρηματοοικονομικά προβλήματα, τα οποία, όμως, θα επιλύσει μέσα στην Ευρώπη και υπογράμμισε ότι θα συνεχίσει την αναπτυξιακή και οικονομική συνεργασία με την Ρωσία.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το