Οικονομία

Πούτιν: Παραμένουμε ανοιχτοί σε συνεργασίες με τη Δύση

Áðü ôçí Óõíåäñßáóç ôïõ Õðïõñãéêïý Óõìâïõëßïõ óôçí Áßèïõóá Õðïõñãéêïý Óõìâïõëßïõ, óôç ÂïõëÞ, ÊõñéáêÞ 13 Ìáñôßïõ 2011.   ÁÐÅ ÌÐÅ/www.papandreou.gr/ÂÁÓÉËÇÓ ÖÉËÇÓ

Η Ρωσία διαθέτει ένα “επαρκές απόθεμα εσωτερικής δύναμης” προκειμένου να ξεπεράσει τα οικονομικά της προβλήματα, υποστήριξε ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, διαβεβαιώνοντας τους επενδυτές πως η χώρα του παραμένει ανοιχτή σε επιχειρηματικές συναλλαγές με τη Δύση.

Μιλώντας ενώπιον ξένων και ρώσων επικεφαλής επιχειρήσεων στο Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης, ο Πούτιν δεν ανακοίνωσε νέα σχέδια προκειμένου να ανακοπεί η πτώση της ρωσικής οικονομίας, η κατάσταση της οποίας έχει επιδεινωθεί λόγω των κυρώσεων που επέβαλε η Δύση για το θέμα της Ουκρανίας και των χαμηλών τιμών του πετρελαίου.

“Η πρόσβασή μας στις παγκόσμιες αγορές κεφαλαίου είναι περιορισμένη και σε αυτό θα πρέπει να προστεθεί η πτώση της τιμής των κύριων εξαγωγικών προϊόντων μας”, είπε ο Πούτιν σε ρώσους πολιτικούς και επιχειρηματίες.

“Όμως η βαθιά οικονομική κρίση που είχε προβλεφθεί για τη Ρωσία δεν συνέβη”, είπε. “Έχουμε σταθεροποιήσει την κατάσταση, εξαλείψαμε τις αρνητικές παλινδρομήσεις, τις αρνητικές διακυμάνσεις στην αγορά και διερχόμαστε με αυτοπεποίθηση αυτή την περίοδο των δυσκολιών”.

Ο κύριος λόγος γι΄αυτό, υπογράμμισε, είναι πως η Ρωσία διαθέτει ένα “επαρκές απόθεμα εσωτερικής δύναμης”.

Στις 15 Ιουνίου, η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας μείωσε το κύριο επιτόκιό της κατά μία ποσοστιαία μονάδα στο 11,5%, ο πληθωρισμός μειώθηκε από 16,9% τον Απρίλιο στο 15,8% τον Μάιο, ενώ η ισοτιμία του ρουβλίου έναντι του δολαρίου αυξήθηκε περίπου στο ένα προς 53 αφού είχε φθάσει για λίγο το 1:80 τον Δεκέμβριο.

Υποσχόμενος μια διαφανή οικονομία και προβλεψιμότητα για τους επενδυτές, ο Βλαντίμιρ Πούτιν εξέφρασε την πεποίθηση πως η συνεργασία με τη Δύση θα συνεχιστεί.

“Η Ρωσία είναι ανοιχτή στον κόσμο, σε μία οικονομική, επιστημονική, ανθρωπιστική εταιρική σχέση και σε μία συνεργασία με την κοινωνία των πολιτών και τον κόσμο των επιχειρήσεων παντού στον κόσμο”, τόνισε.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το